Hovedinnhold

Strøm-Erichsen om sykehusforskjellene:

- Kommer godt ut av det sammenlignet med andre land

PRESENTERTE KREFTTALL: Helseminister Anne- Grete Strøm-Erichsen (Ap) under pressekonferansen på Haukeland sykehus i Bergen fredag. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
PRESENTERTE KREFTTALL: Helseminister Anne- Grete Strøm-Erichsen (Ap) under pressekonferansen på Haukeland sykehus i Bergen fredag. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
BERGEN/OSLO (VG Nett) Nye regler gjør at norske sykehus må offentliggjøre tall for hvor lenge kreftpasienter må vente på behandling. Høyre mener regjeringen lurer pasientene.

Tips oss

Fredag la helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen fram de første tallene som viser behandlingsforløp for tykktarmskreft, lungekreft og brystkreft.

Kartleggingen er en del av regjeringens arbeid med å måle kvalitet av behandling ved norske sykehus, og er basert på tall fra 2010.

Regjeringens nye sykehusgrep gjør at helseforetakene nå må offentliggjøre ferske tall hver fjerde måned.

Strøm-Erichsen konkluderer med at tallene avslører betydelige forskjeller mellom helseregionene i Norge:

Mens lungekreftpasienter ved Aker sykehus og Oslo universitetssykehus i gjennomsnitt måtte vente 50 dager fra henvisning var sendt til kirurgisk behandling var igangsatt i 2010, var denne tiden redusert til halvparten ved Sykehuset Østfold.

Sjekk kreftkøen ved ditt sykehus her

- Ikke oppsiktsvekkende

Helseministeren kaller tallene et viktig steg på veien for å sikre norske kreftpasienter bedre kontroll over egen behandling.

- Jeg vil ikke si at tallene er oppsiktsvekkende, men vi ser det er forskjeller. Og hvis vi sammenligner oss med andre land, kommer vi godt ut, sier helseministeren til VG Nett.

Har du tips om dette?Kontakt VG

KRITISK: Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre. Foto: Scanpix
KRITISK: Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre. Foto: Scanpix

Gamle tall

Høyre mener regjeringens kvalitetssikring er delvis misvisende overfor pasientene.

- Det er bra at tallene legges fram, men det er en stor utfordring at regjeringen ikke vil offentliggjøre den forventede ventetiden ved hvert enkelt sykehus. Tallene som presenteres nå er historiske, og forteller dermed veldig lite for de som er kreftpasienter i dag, sier helsepolitisk talsmann i Høyre Bent Høie til VG Nett.

Høyre har også tidligere foreslått at sykehusene må offentliggjøre tall som viser forventet ventetid basert på statistikk fra tidligere år.

- Dette må selvfølgelig omfatte alle former som kreft, som jo er det neste steget i denne prosessen, men det viktigste prinsippet er at helseforetakene på opplyse om forventet ventetid for behandling, sier Høie.

Les også: Høyre advarer før ny helsereform

På nett

Oversikten over ventetider er blant annet tilgjengelige og søkbare på nettsiden frittsykehusvalg.no.

- Dette er ett av flere tall som skal framlegges fra nå av, i sommer skal vi publisere tall for overlevelse fem år etter behandling, som også vil være et svært viktig tall, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse