Hovedinnhold

Kjøper livsfarlig slankemiddel på nettet

SLANK: Det forbudte stoffet Efedrin brukes som slankemiddel. Legemiddelverket advarer mot livsfarlige bivirkninger. Foto: STOCKXPERT
SLANK: Det forbudte stoffet Efedrin brukes som slankemiddel. Legemiddelverket advarer mot livsfarlige bivirkninger. Foto: STOCKXPERT
(VG Nett) Stadig flere tyr til det forbudte «slankedopet» efedrin. Spesielt er det unge jenter som tar sjansen på en kjapp løsning på slankeproblemet.

Denne saken handler om:

Tollvesenet melder om økning i antall beslag, og Doptelefonen melder at stadig flere som sliter med alvorlige bivirkninger av efedrin tar kontakt.

Legemiddelverket sier at Efedrin som slankemiddel kan være livsfarlig, og viser til flere dødsfall i utlandet forårsaket av dette.

Les også:Slankemiddel kan bli respetfritt

Fås under disk i Sverige

Stoffes er forbudt i Norge, men mange kjøper det på internett. Det skal også være å få under disk i Sverige.

«Du må nok dra til Sverige hvis du skal ha tak i efedrinprodukter. Det er ulovelig å selge sånt i Norge, og i Sverige også, men der kan du få kjøpt det under disk», heter det i et debattinnlegg på sol.no

HAR DU BRUKT EFEDRIN FOR Å SLANKE DEG?Tips vår reporter

Ifølge Jan Aspelund i Tollvesenet har det vært økning i beslag av piller som har inneholdt efedrin de siste årene.

- I 2007 beslagla vi 370 postforsendelser av piller som inneholder efedrin, mens antallet beslag i 2008 var 448, sier Aspelund.

Han forteller at Tollvesenet beslaglegger mange forskjellige preparater som inneholder efedrin, først og fremst slankepreparater. De er bestilt på internett og sendes gjennom posten først og fremst fra England og USA.

Aspelund sier at selv om tollvesenet beslaglegger store mengder av disse preparatene, er det trolig mange kunder som likevel får sine bestillinger.

Les også:Halvparten av 15-årige jenter føler seg for tykke

Mange bivirkninger

Margaret Tveitan, prosjektleder ved Dopingtelefonen, forteller at det stadig er flere henvendelser om efedrin, spesielt fra unge jenter.

Hun mener unge jenter bruker efedrin for å slanke seg, og de færreste regner med at dette har alvorlige bivirkninger.

- Bruken av efedrin blir mer og mer utbredt i alle aldre og i alle lag av befolkningen, men økningen i bruken er spesielt stor blant unge jenter som vil slanke seg, sier Tveitan og legger til:

- Vi får henvendelser fra folk som har kjøpt eller som har lyst til å kjøpe efedrin og som lurer på hvordan det virker. Men vi får dessverre også mange henvendelser fra folk som allerede har brukt stoffet og som har fått bivirkningene. Antallet av disse er økende. Vi vet også at Efedrin er enkelt å få tak i, enten på internett, eller under disk på svenskegrensa.

«Fyttikatta så ekkelt»

«Jeg brukte efederin-piller en stund for noen år siden i desperat behov for å slanke meg og få mer energi. Men fyttikatta så ekkelt! Tok en pille, tenkte ikke over det og gikk på butikken. Mens jeg stod i kø begynte stoffet tydeligvis å virke, for jeg begynte å skjelve og fikk hjerteklapp og holdt på å besvime. Kom meg bare så vidt hjem. Likevel fortsatte jeg å ta dem.....

3 måneder med hjerteklapp og risting og rastløshet og etterhvert sterk nervøsitet og angsanfall gjorde susen for meg. Aldri mer drugs til meg.

Anbefaler på det sterkeste å holde seg unna efederin-tabletter som slankemidde». Utdrag fra debattinnlegg i kvinneguiden.no

Les også:Advarer mot slanke- og potensmidler på nett

Legemiddelverket advarer

Forsker Hilde Samdal i Statens legemiddelverk advarer sterkt mot ukontrollert bruk av Efedrin.

- Vi advarer mot bruk av Efedrin som slankemiddel på grunn av de alvorlige bivirknigene. Efedrin skal brukes i samråd med lege og kan ved ukontrollert bruk være livsfarlig, sier hun og refererer til at det i utlandet har vært flere dødsfall forårsaket av dette stoffet.

Ifølge legemiddelverket er Efedrin sentralstimuelerende, reduserer appetitten og setter kroppen i høygir. Mange får bivirkninger som søvnløshet, forvirring, skjelvinger, hjertebank, økt puls og økt blodtrykk.

Vet ikke hva man får

Samdal understreker at Efedrin kan være svært farlig, spesielt for folk med hjertesykdom. Hun vil også advare sterk mot å kjøpe kosttilskudd og legemidler på internett fordi man ikke vet hva man får eller hvor høy konsentrasjon det er av de forskjellige stoffene.

Virkestoffet brukes imidlertid i små doser i reseptbelagte medisiner, som hostesaft og miksturer som hjelper mot tette luftveier.

«Effedrin er som en mild versjon av amf. Ufarlig i små doser, men kroppen vender seg veldig fort til det. Dermed må du bruke mer, og etterhvert bli avhengig. Du klarer og yte mer på f.eks beintreninger, men ikke nok til at jeg ser noe vits i det.

Effekten og virkningen er ikke verd prisen fysisk eller økonomisk, det er hvertfall min konklusjon.» Innlegg fra diskusjonsforumet diskusjon.no

Leserne diskuterer efedrin her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse