Hovedinnhold

Ingen hjelp til fete barn

Fedme-eksperter mener at myndighetene svikter barn med sykelig overvekt. Daglig nektes de hjelp fordi kapasiteten ved behandlingsstedene er sprengt.

Denne saken handler om:

- Norske barn som sliter med overvekt, får ikke den hjelpen de trenger. Jeg etterlyser et tverrfaglig behandlingsopplegg som hjelper disse barna, sier overlege Martin Handeland tilknyttet Barne- og ungdomssenteret ved Sykehuset i Vestfold.

I et brev til barneombudet gir overlegen behandlingstilbudet til overvektige norske barn strykkarakter.

Årsaken er at helseforetakene opererer med behandlingstiltak med 18 års aldersgrense. I tillegg mener overlegen spesialtilbudet som eksisterer ved enkelte norske barneavdelinger, ikke er tilstrekkelig.

- Jeg synes som barnelege det er trist at tilbudet ved de regionale helseforetakene prioriterer voksne. Hvis ikke barna får hjelp, vil de få et vektproblem i senere alder.

«Stor og Sterk»

Klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Louise Pollestad ved Ullevål universitetssykehus behandler 220 overvektige barn og unge i «Stor og Sterk-prosjektet».

- Barnefedme er et økende problem. Hvis ikke tilbudet utbedres, frykter jeg mange i denne gruppen vil ende opp på kirurgbenken, sier Pollestad.

Behandlingsprosjektet på Ullevål har lange ventelister og sprengt kapasitet.

- Vi klarer ikke å hjelpe alle. Det er helt tydelig at behovet er større enn tilbudet, sier Pollestad.

Lokale undersøkelser i Norge viser en skremmende utvikling: De tyngste skolebarna veier fem til syv kilo mer i dag enn på 1970-tallet. 15 prosent av guttene og 16 prosent av jentene mellom 4 og 16 år er overvektige.

Får ikke plass

Fortvilte foreldre sliter med å få behandlingsplasser til de overvektige barna sine. Ved «Ung og Tung»-prosjektet ved Sykehuset Østfold er 50 barn involvert i behandlingsprogrammet, som ikke har rom for flere.

- Vi får i perioder daglige telefoner fra både helsesøstre og foreldre som gjerne vil ha plass for barn i prosjektet. Vi kan ikke si annet enn at vi håper det blir satset på denne målgruppen videre i et varig tilbud, sier prosjektleder Borghild Bjørnsdatter Barreth for «Ung og Tung» i Østfold.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse