Hovedinnhold

- HPV-vaksinen kan forhindre flere krefttyper

«Livmorhalskreftvaksinen» kan også hjelpe gutter

KAN STAGGE FLERE KREFTTYPER: HPV-viruset knyttes til stadig flere krefttyper, og eksperter håper vaksinen dermed også kan forhindre disse, i tillegg til livmorhalskreft. Foto: AP
KAN STAGGE FLERE KREFTTYPER: HPV-viruset knyttes til stadig flere krefttyper, og eksperter håper vaksinen dermed også kan forhindre disse, i tillegg til livmorhalskreft. Foto: AP
(VG Nett) Vaksinen tilbudt norske syvendeklassinger i høst kan vise seg å beskytte mot langt mer enn bare livmorhalskreft.

Denne saken handler om:

FAKTA: HPV-vaksinen

  • HPV er en forkortelse for humant papillomavirus. Det er en virusgruppe som overføres seksuelt og kan føre til kjønnsvorter og celleforandringer i livmorhalsen.

  • Disse forandringene kan i verste fall føre til livmorhalskreft, som er den tredje hyppigste kreftform hos kvinner 30-54 år, etter kreft i bryst og fordøyelsesorganer.

  • I Norge får 250-300 livmorhalskreft hvert år, 75-100 dør årlig av kreftformen.

  • I dag finnes det to typer vaksiner mot HPV-virus - Gardasil og Cervarix.

  • I Norge har man valgt Gardasil til vaksinasjonsprogrammet.

  • Alle jenter i syvendeklasse får tilbud om HPV-vaksine.

  • Kilde: Folkehelseinstituttet

HPV-vaksinen ble i høst tilbudt alle jenter på 7. klassetrinn gratis, til enkeltes protester.

Forskning peker nå i retning av at flere krefttyper knyttes til HPV-viruset som overføres seksuelt, og at vaksinen dermed beskytter mot langt mer enn planlagt. At eksempelvis oralsex er vanligere gjør nemlig at viruset kan finnes flere steder i kroppen, som i halsen.

- Det er noe som man begynner å se på, om den kanskje kan ha effekt mot kreft i luftveiene, ikke bare i underlivet. Dessuten vet vi også at HPV, akkurat som kreft i livmorhalsen, er den viktigste årsaken til kreft i anus også, og fremfor alt i gruppen menn som har sex med menn, sier professor Harald Moi til VG Nett.

VGD:Diskuter HPV-vaksinen her

Han er en av landets fremste eksperter på HPV-viruset og jobber til daglig ved Olafiaklinikken i Oslo. For øyeblikket er han i avslutningsfasen av ny internasjonal forskning på viruset, og avviser at vaksinen er en medisin bare for kvinner.

- Menn som har sex med menn er minst like utsatt for analkreft som kvinner er utsatt for livmorhalskreft. De burde også bli omfattet av vaksine og av screening for analkreft, mener Moi.

- Genialt kreftregister

Overlege Sveinung Sørbye ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) tror tiden vil kunne vise om vaksinen gir beskyttelse mot flere krefttyper.

- Det er jo genialt med det norske kreftregisteret - vi overvåker en stor andel kreft og vil se hvem som har fått vaksine og ikke og kan sammenligne disse to gruppene, også med historiske tall. Med bakgrunn i at over halvparten av all HPV-relatert kreft ikke er livmorhalskreft kan det vise seg at HPV-vaksinen kan bli mye mer enn en vaksine mot livmorhalskreft, sier Sørbye til VG Nett.

HPV-vaksinen er ikke ny i Norge. Den har vært gitt fra slutten av 2006 til 2008 til rundt 3000 personer ifølge Reseptregisteret, før den ble tatt inn i vaksinasjonsprogrammet høsten 2009.

- Vil bare vite krefteffekt om 20-30 år

Kritikerne til vaksinen har blant annet vært Bioteknologinemnda, som har påpekt at det ikke er en kreftvaksine - kun en vaksine som forebygger et virus som er deler av årsaken til forstadiet til kreft.

- Vi vet dessuten at vi først vil kjenne effekten av HPV-vaksinen på livmorhalskreft om 20 - 30 år. Først da vil vi vite om vaksinen, som nå skal settes på jenter i syvende klasse, virkelig beskytter dem mot kreft, har leder Lars Ødegård tidligere uttalt.

Vaksinen beskytter også bare mot to typer HPV-virus som er årsak til 70 prosent av livmorhalskreft, slik at den ikke vil være noen fullstendig garanti. Dermed må vaksinerte kvinner fortsatt gå til jevnlige undersøkelser senere i livet.

Les også:- La gutter få HPV-vaksine

- Svært mangelfull kunnskap i befolkningen

Sørbye ved UNN tror derimot at vaksinen i fremtiden vil gis til langt flere enn i dag.

- Det er en anbefalt vaksine fra 9 til 26 år. Det er også artikler på beskyttelse helt opptil 45 års alder, så jeg tror vaksinen blir tilbudt en stadig større del. Det er ikke mange allmennleger som anbefaler vaksinen uten at pasientene ber om den selv. Det er et stort tankekors da kunnskapen om HPV og forebyggende tiltak er svært mangelfull i befolkningen generelt, sier han.

Er du ikke jente i 7. klassetrinn spanderer nemlig ikke staten vaksinen på deg foreløpig, og du må få resept fra legen, og få helsepersonell til å sette de tre dosene til en pris på rundt 3000 kroner.

Vanligere med oralsex og HPV-smitte i halsen

Moi understreker likevel at de fleste som får viruset ikke utvikler kreft. Da mener han heller fraværet av kjønnsvorter, som også skyldes andre varianter av HPV-viruset, er en effekt flere som får vaksine vil merke.

- Det som er interessant er at den ikke bare har effekt mot de to virusene som hyppigst fremkaller livmorhalskreft, men også mot kjønnsvorter, og det er mye vanligere enn det å få kreft, sånn at det blir adskillig flere av de som får vaksinert seg som får nytte av vaksinen mot disse vortene som ikke er livstruende, men veldig plagsomt, sier Moi.

Redaktør for Tidsskriftet for Den norske legeforening, Charlotte Haug, uttrykte derimot skepsis mot HPV-vaksinen i det prestisjetunge Journal of the American Medical Association i fjor sommer.

Hun stiller i artikkelen spørsmål om man vet nok om utbyttet av vaksinering kontra eventuell risiko, og om økonomiske interesser har fremskyndet vaksinen. Les hele innlegget her.

Vaksinerte egen datter

Moi er ikke enig i skepsisen til vaksinen.

- Det har vært veldig lite alvorlige bivirkninger. Det har vært mange rapporter om alvorlige bivirkninger, som har vist seg ikke ha noe med vaksinen å gjøre, sier Moi.

Han viser til eksempelet med en britisk jente som døde kort tid etter å ha fått vaksinen, en sak som vekket stor medieinteresse. At jenta etterpå viste seg å ha dødd av noe helt annet fikk derimot mindre oppmerksomhet.

Moi har selv vaksinert sin egen tenåringsdatter.

- Jeg vil absolutt anbefale at foreldrene til de 12-årige jentene som blir tilbudt gratis vaksine tar i mot tilbudet. Det er veldig stor fordel å få denne vaksinen, og jeg har selv sett til at min tenåringsdatter har fått den, sier Moi.

Sørbye sier han kjenner til at kolleger med barn kjøper den til sine.

- De som jobber med dette til daglig har ønsket vaksinen velkommen, og har ikke betenkeligheten med å gi den til sine barn. Dette bekrefter viktigheten av å informere befolkningen slik at Ola Nordmann kan gjøre et bevisst valg basert på tilstrekkelig kunnskap, sier overlegen.

Han mener også behandlingen av forstadiene til kreftsykdom ville kunne reduseres på sikt.

- Selv om 300 kvinner får livmorhalskreft årlig, så er det 3000 kvinner hvert år som behandles for forstadiet til kreft, og om man kan halvere det er det kjempeflott. Den kirurgiske behandlingen av forstadiene (konisering) kan gi økt risiko for å føde for tidlig eventuelt å abortere sent i senere svangerskap. Beregninger viser at HPV-vaksinen kan redusere premature fødsler og senaborter som følge av færre koniseringer, sier Sørbye.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse