Hovedinnhold

Høyre-topp: - Fedme er et personlig ansvar

VEKTDEBATTANTER: Bent Høie (H) støtter Kari Jaquesson, som har skapt sjokkbølger med sitt utspill om fedme. Forsker Runi Børresen er skeptisk til debatten. Foto: Scanpix/Knut Erik Knudsen/HiBu
VEKTDEBATTANTER: Bent Høie (H) støtter Kari Jaquesson, som har skapt sjokkbølger med sitt utspill om fedme. Forsker Runi Børresen er skeptisk til debatten. Foto: Scanpix/Knut Erik Knudsen/HiBu
(VG Nett) Lederen for Stortingets helsekomité, Bent Høie (H), mener at mange som sliter med overvekt går for langt i å legge skylden på andre.

Denne saken handler om:

Vektdebatten har rast etter at trimdronningen Kari Jaquesson i forrige uke på sin egen blogg og i VG Nett langet ut mot dem som mener fedme er en sykdom, og sa at anlegg for å bli overvektig ikke er genetisk betinget.

Protokoll:Si din mening om saken her!

Landsforeningen for overvektige, forskere og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er blant dem som har diskutert utspillet i mediene.

Nå gir lederen for Stortingets Helse- og omsorgskomité uttrykk for støtte til Jaquesson, med forbehold om at det skilles mellom sykelig overvekt og fedme.

- Jeg mener at debatten i kjølvannet av hennes utspill viser at vi har en stor utfordring når det kommer til å erkjenne at fedme er et personlig ansvar. Mange har problemer med å godta dette, og går langt i å skylde på andre, sier Høyres Bent Høie til VG Nett.

Les også:Tufte Ils Lars Olav veide 180 kg: - Latskap

Politikeren tror at nøkkelen til å bekjempe livsstilssykdommer sitter i hodet på hver enkelt nordmann.

- Samfunnet kan ta noen viktige grep, men til slutt dreier det seg om at folk selv må ta ansvar for egne valg, mener han.

Etterlyser tilrettelegging

VIL TILRETTELEGGE: Kari Kjønaas Kjos (Frp) mener hjelp gjør livet lettere. Foto: Trond Solberg
VIL TILRETTELEGGE: Kari Kjønaas Kjos (Frp) mener hjelp gjør livet lettere. Foto: Trond Solberg

Fremskrittspartiets helsepolitiske talskvinne Kari Kjønaas Kjos er enig med Høie i at fedme først og fremst er den enkeltes ansvar.

- Folk står fritt til å gjøre hva de vil med livet sitt og kroppen sin. Men når ting blir lagt til rette er det enklere for folk å ta dette ansvaret. Det er så mye i livet som skal gjøres riktig, og vi vet at noen trenger litt hjelp, sier hun.

Les også:Landsforeningen for overvektige opprørt over Jaquesson

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener at mange parallelle tiltak må til for å løse overvektsproblemet.

- Gjøre de sunne valg enkle i forhold til fysisk aktivitet og kosthold og sikre kompetanse hos helsepersonell, planleggere, hos forbrukere, lærere og barnehagepersonell, nevnte statsråden i en epost til VG Nett tidligere denne uken.

Les også:Helseministeren inn i fedmedebatten: - Ingen enkel løsning

- Respektløst

Runi Børresen, ekspert på forebygging og spiseforstyrrelser ved Høgskolen i Buskerud, er svært kritisk til Kari Jaquessons argumentering.

- Jeg tror ikke man oppnår mye med denne typen respektløse og ydmykende utspill. Jeg tror derimot at det er viktig å snakke mer varsomt om temaet. Fedme handler om mange dyptgående psykologiske mekanismer. Dette utspillet er en overforenkling av dimensjoner, sier hun.

Les også:- Fedme er en sykdom, og har en lapskaus av årsaker

Hun mistenker Jaquesson for å ha skjulte motiver.

- Hun visste hva hun gjorde da hun skrev det blogginnlegget. Jeg ser ikke noen annen grunn til at hun går ut på denne måten enn at hun ønsker å skape oppmerksomhet rundt seg selv og sin virksomhet for å tjene penger på det. Det er i alle fall ingen gode faglige begrunnelser som kan ligge til grunn, mener Børresen.

Saken fortsetter under bildet...

VIL HA HJELP: Trimdronningen ønsker at myndighetene nå tar tak i fedmeproblemet. Faksimile: Karijaquesson.blogg.no.
VIL HA HJELP: Trimdronningen ønsker at myndighetene nå tar tak i fedmeproblemet. Faksimile: Karijaquesson.blogg.no.


- Kan ramme sårbare

Børresen er ekspert på spiseforstyrrelser, og frykter at debatten i verste fall kan gå ut over folks helse. Hun mener at særlig barn og folk som allerede lider av spiseforstyrrelser er i faresonen.

- Vi vet at en sånn type fokus også treffer dem det ikke bør treffe. Slike utspill vil i stor grad bidra til å opprettholde deres symptomer og gi næring til deres usunne forhold til seg selv, sier hun.

Bufetat:Mer informasjon om unge og vekt her!

Spesielt reagerer høgskolelektoren på Jaquessons retorikk. I bloggen skriver trimdronningen at man ikke har fedme, men at feit er noe man er.

- Det er viktig for oss som jobber med spiseforstyrrelser å skille mellom person og symptom. Man bruker aldri ord som anorektiker og bulimiker. Dette er ikke noe man er, men har. I det ligger en forventning om at man har kompetanse og mulighet til å gjøre noe med de problemene selv. Og da slår utspillet til Kari Jaquesson veldig feil ut. Da knyttes problemet i stor grad opp mot person, identitet og egenverd, mener Børresen.

- Hvorfor dette raseriet?

Kari Jaquesson sier til VG Nett at hun er skuffet over hvordan debatten har utviklet seg etter blogginnlegget og den påfølgende medieoppmerksomheten.

- Hvorfor dette raseriet? Jeg er ikke bare overrasket, men sjokkert. Hvorfor blir folk så sinte når jeg sier at fedme ikke er en sykdom? Det er jo positivt. Jeg lurer på når de mener denne sykdommen oppsto og hva nøyaktig de mener de skal kurere? Hva nøyaktig er det som er respektløst og ydmykende? Er det ydmykende å bli gjort oppmerksom på at man faktisk ikke er offer for en sykdom, spør Jaquesson.

Hun benekter at hun har kommersiell interesse av debatten, og forteller at blogginnlegget ble skrevet på bakgrunn av diskusjoner på det sosiale nettsamfunnet Facebook. Målet med debatten var å sette søkelys på hvor vanskelig det er for overvektige å oppnå varig vektendring, og å legge til rette for dette gjennom endringer i den norske samfunnsstrukturen.

- Man kan ikke slankeoperere hele Norge, sier hun.

- Burde ikke blande kortene

Jaquesson avviser Børresens kritikk av formuleringen «man ER feit». Hun mener sammenligningen med anoreksi og bulimi er søkt.

- Å jobbe med folk som har psykiatriske lidelser er noe helt annet enn å jobbe med de som er hverdagstjukke. Jeg synes at hun burde passe seg for å blande kortene. Dersom fedme er en sykdom på linje med spiseforstyrrelser er det en sykdom halve Norge har. De aller fleste som er overvektige i Norge er det på grunn av en usunn livsstil. Jeg mener jo ikke at alle må være slanke, tvert imot har jeg i snart tyve år oppmuntret folk til å være glad i seg selv uansett størrelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse