Hovedinnhold

Hevder myke menn dør tidligere enn machomenn

Norsk forsker skeptisk til svensk studie

MASKULINITET: Definisjonen av maskulinitet forklares i denne studien med hva som oppfattes som maskulint ut fra kulturelle normer i samfunnet, som jakt. Foto: Scanpix
MASKULINITET: Definisjonen av maskulinitet forklares i denne studien med hva som oppfattes som maskulint ut fra kulturelle normer i samfunnet, som jakt. Foto: Scanpix
Menn med mer maskuline interesser som jakt og teknikk lever lengre enn menn som foretrekker mykere fritidssysler, ifølge en svensk undersøkelse. Norsk kjønnsforsker nærmest slakter studien.

Denne saken handler om:

Dødeligheten er nesten dobbelt så høy hos menn som skårer lavt på en maskulinitetsskala, sammenlignet med dem som skårer middels høyt. Det viser en studie fra Karolinska Institutet i Stockholm.

Les også: Placebo best mot aggresjon

Kulturelt betinget

Maskulinitet er gradert fra lav til høy på en skala. Definisjonen av maskulinitet forklares med hva som oppfattes som maskulint ut fra kulturelle normer i samfunnet.

Les også: Forgiftede dør tidligere

Ifølge forsker Anna Månsdotter er yrke og interesser tunge indikatorer på hvor maskulin en mann oppfattes, tyngre indikatorer enn karaktertrekk.

Les også: Barn sover mindre enn før

Hun viser til at vi for eksempel raskere dømmer en mann som liker håndarbeid enn en mann med mer «kvinnelige» trekk som varme og omtanke.

Meningsløst

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo, er svært skeptisk til den svenske studien:

- Det er meningsløst å bruke maskulinitet som noe som er klart definert, og yrkesvalg kan heller ikke brukes for å definere maskulinitet. At en mannlig sykepleier skal defineres som lite maskulin er faktisk ganske sykt. Både mannlige sykepleiere og mannlige gruvearbeidere har ulike måter å være menn på. Det mange betrakter som maskulint er i endring, og vi ser motsatte tendenser enn det de svenske forskerne har sett; Menn som bryter med det tradisjonelle, som i større grad tar del i hjem og familie og som velger mindre kjønnsrettede jobber, rapporterer at de har det bra. Og det samme gjelder også disse mennenes kvinner og barn, sier Lorentzen til Dagens Medisin.

Helt andre dimensjoner

Han påpeker at dødeligheten hos menn ofte er knyttet til tradisjonelle maskuline yrker og større risikoatferd hos menn enn hos kvinner og derfor ikke stemmer med den svenske studiens konklusjon.

- Det er helt andre dimensjoner som påvirker menns helse. Menn har mindre å gå på når det gjelder å lykkes som menn, og for eksempel rammer arbeidsledighet ofte menn hardere enn kvinner. Vi vet blant annet at det er to hovedkategorier middelaldrende menn som har det tungt: De som mister jobben og de som mister kontakten med barna sine ved skilsmisse. Å ikke ha kontakt med barna, sliter mer på menn enn selve skilsmissen, kommenterer Lorentzen.

Tøft å leve opp til

Anna Månsdotter mener det ikke er merkelig at dødeligheten er høyere hos såkalte «myke menn».

- Egentlig er det ikke så rart. Å ikke leve opp til idealene innebærer stress, uttaler forskeren til svenske Dagens Medicin.

Psykisk syke

Psykisk sykdom var den største enkeltfaktoren til økt død. Av dem med lav maskulinitet hadde 40 prosent en psykiatrisk diagnose, mot 3 prosent blant de maskuline.

- En forklaring kan være at stresset ved ikke å leve opp til idealene faktisk skaper psykisk sykdom, alternativt at psykisk uhelse fremkaller egenskaper som vurderes som umaskuline, som passivitet og skjørhet - eller at psykisk uhelse er knyttet til kvinner og dermed enda lavere maskulinitet, mener Månsdotter.

Pappapermisjon

Resultatene fra den svenske studien står delvis i motsetning til tidligere undersøkelser som har vist at menn som tar ut lang pappapermisjon, har lavere risiko for tidlig død.

Nå skal de svenske forskerne gå videre i materialet og se på sammenhengen mellom maskulinitet, pappapermisjon og dødelighet.

Saken er levert av www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse