Hovedinnhold

Frykter store utbrudd av meslinger

FRYKTER MESLINGER: Verdens helseorganisasjon hadde håpet å utrydde meslinger i Europa i år. I stedet har antall syke i Vest-Europa økt med 60 prosent siden 2000. Illustrasjonsfoto: Scanpix
FRYKTER MESLINGER: Verdens helseorganisasjon hadde håpet å utrydde meslinger i Europa i år. I stedet har antall syke i Vest-Europa økt med 60 prosent siden 2000. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Etter flere tiår med reduksjon av meslinger er barnesykdommen på fremmarsj i Vest-Europa. Årsaken er at alternative miljøer nekter å vaksinere barna, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Denne saken handler om:

Verdens helseorganisasjon hadde håpet å utrydde meslinger i Europa i år. I stedet har antall syke i Vest-Europa økt med 60 prosent siden 2000. Dette skjer blant annet fordi alternative miljøer vedlikeholder barnesykdommen ved å ikke vaksinere barna sine.

VGDebatt:Hva synes du om saken? Diskutér her!

Danske helsemyndigheter advarte i forrige uke om risikoen for et større utbrudd, og også i Norge er det grunn til bekymring.

- Særlig når det gjelder alternative miljøer hvor barn ikke blir vaksinert. Vi så et utbrudd i Norge i 2008 på en steinerskole med smitte fra Tyskland og Østerrike, sier Dr. Rebecca Martin i WHO til NRK.

Les om meslinger på Folkehelseinstituttets nettside

Kan regne med utbrudd

Også spesialist i infeksjonssykdommer, Gunnar Hasle, mener risikoen er stor for sykdomsutbrudd i Norge.

- Hvis det kommer et menneske til Norge med meslinger, kan vi regne med et utbrudd. Så smittsom er denne sykdommen, sier han til NRK.

Les også:Ny kamp mot meslinger

Dreper i underkant av 200.000

Homøopat Gro Lystad ser ingen grunn til bekymring for meslinger. Hun mener sykdommen er bra for barn.

- Meslinger er ifølge Rudolf Steiner en transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske. Dette blir vi fratatt ved vaksinasjon, sier Lystad, som forteller at enkelte foreldre i Steiner-miljøet går inn for å få barna smittet av sykdommen.

Les også:Frykter meslingeutbrudd

Meslinger dreper fortsatt i underkant av 200.000 barn verden over. Sykdommen svekker immunsystemet, og påfølgende sykdommer som hjernebetennelse dreper også barn i rike land.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse