Hovedinnhold

Forbyr elektroniske sigaretter

FORBYS I NORGE: Elektroniske sigaretter forbys i Norge, til tross for at produsenten sier at de er mindre helseskadelige enn vanlige sigaretter. Foto: www.smokingeverywhere.com
FORBYS I NORGE: Elektroniske sigaretter forbys i Norge, til tross for at produsenten sier at de er mindre helseskadelige enn vanlige sigaretter. Foto: www.smokingeverywhere.com
Det er forbudt å importere og selge elektroniske sigaretter i Norge, fastslår Helsedirektoratet.

Denne saken handler om:

Elektroniske sigaretter er batteridrevne og laget av plastikk, skriver Dagens Medisin.

Les også: Strenge røyekolver fungerer

Ifølge produsentene er sigarettene mindre skadelige enn vanlige sigaretter fordi røykeren kun inhalerer nikotindamp og ikke de andre skadelige stoffene som vanlige sigaretter inneholder.

Les også: Slagrisiko truer yngre kvinnerøykere

I Storbritannia er det også anledning til å røyke innendørs med den elektroniske sigaretten.

Les også: Usexy, men populært med snus

Vil ikke importere

Sigaretten er tilgjengelig for kjøp på internett for nordmenn, men nå setter Helsedirektoratet foten ned for import av produktet.

- Importøren har ikke kunnet fremskaffe dokumentasjon på at dette produktet, eller dets bruksmåte, er vesentlig mindre helseskadelig enn produkter som allerede er på markedet, sier direktør Bjørn-Inge Larsen, ifølge Helsedirektoratet.

Ikke dispensasjon

Derfor gis det ikke dispensasjon for forbudet mot nye tobakks- og nikotinprodukter. Hovedregelen i Norge er nemlig at det er forbudt å innføre og omsette nye former for slike produkter.

Folkehelseinstituttet har vurdert produktet. Deres konklusjon er at for røykere som ikke klarer å slutte, vil det være en risikoreduksjon hvis de går fullstendig over til elektronisk sigarett.

Både vanlig og elektronisk

Men det finnes ikke data som dokumenterer at røykerne går fullstendig over til elektronisk sigarett. Og hvis man røyker vanlige sigaretter i tillegg til elektronisk sigarett, er helsegevinsten usikker, ifølge Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet har støtte for sin beslutning hos Verdens helseorganisasjon.

Flere helsenyheter på www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse