Hovedinnhold

Fiskefett viktig for barnets hjerne

(VG Nett) Å spise fiskefett under graviditeten skal ha positiv virkning på utviklingen av barnets intelligens og sosiale evner.

Denne saken handler om:

BARN I MAGEN: Studier viser at omega-3 har en positiv virkning på utviklingen av forstrets hjerne. Foto: HELGE MIKALSEN
BARN I MAGEN: Studier viser at omega-3 har en positiv virkning på utviklingen av forstrets hjerne. Foto: HELGE MIKALSEN

Dette viser både norske og utenlandske studier.

Ernæringsprofessor Christian Drevon sier til VG Nett at det er kjent at omega-3 for gravide og ammende har positiv virkning på utviklingen av barnets hjerne. Resultatene av en langvarig britisk studie som nylig ble offentliggjort i London, tyder på at omega-3 er viktigere enn tidligere antatt.

Studien av 14000 mødre og barn i Avon i Storbritannia, viser at omega-3 øker barnets intelligens, finmotoriske og sosiale evner, skriver Economist.com.

Studie over mange år

I studien tok forsker Joseph Hibbeln ved America's National Institutes of Health for seg data fra Avon Longitudinal Study of Parents and Children.

Studien startet for 15 år siden av Jean Golding og hadde som mål å se på predisposisjon for sykdommer hos barn.

Hibbeln og Golding har undersøkt hvilken effekt inntak av omega-3 hadde på barna. Resultatene ble nylig kunngjort ved Institute of Brain Chemistry and Human Nutrition i London.

De mest oppsiktsvekkende funnene var ifølge Ecomoomist at barna til de kvinnene som hadde tatt minst mengder omega-3 i løpet av svangerskapet, hadde en IQ som var 6 poeng lavere enn gjennomsnittet.

Finmotorikk

Forskerne fant også at da barna var tre og et halvt år var det barna til de mødrene som hadde tatt mest omega-3 som hadde de beste resultatene når det gjaldt finmotorikk.

Det tredje funnet var at for lavt inntak av marint fett under svangerskapet også syntes å ha innvirkning på sosiale evner - som for eksempel evnen til å knytte til seg venner.

Dette er ifølge Hubbeln spesielt bekymringsfullt fordi det viser seg at manglende sosiale evner i barneårene ofte fører til avvikende atferd livet ut.

Resultatene fra en norsk studie fra 2003 samsvarer med resultatene til Hibbelns arbeid.

I den norske studien fikk en gruppe gravide tilskudd av tran, en annen gruppe fikk maisolje fra uke 17 i svangerskapet til tre måneder etter fødselen. Barna ble fulgt og testet da de var 6 og 9 måneder og da de var fire år.

Høyere IQ for tran-barna

Det var ingen forskjell i den kognitive funksjonen ved 6 og 9 måneder. Men ved fireårsalderen hadde barna til de som hadde fått tran, en IQ som i snitt var 4 poeng høyere enn barna til de som fikk maisolje.

Professor Drevon sier at det viktigste for barnet er at inntaket av omega-3 sker under graviditeten, men at omega-3 også påvirker barnet under ammeperioden.

- Det er ikke tvil om at marint fett påvirker utviklingen av barnets hjerne, men spørsmålet er hvor store mengder marint fett gravide bør ta, sier Christian Drevon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse