Hovedinnhold

Fettprosent er viktigere enn BMI

STERK, IKKE TYKK: Bjørgulf Hansen ble nummer fire i Mister Universe, men er overvektig ifølge BMI. Men Bjørgulf har bare en fettprosent på 7,7. Lege Katarina Lien sjekker her livvidden hans. - Livvidden og fettprosenten betyr mer enn BMI, fordi muskler veier mer enn fett, sier Lien. Foto: Trond Solberg
STERK, IKKE TYKK: Bjørgulf Hansen ble nummer fire i Mister Universe, men er overvektig ifølge BMI. Men Bjørgulf har bare en fettprosent på 7,7. Lege Katarina Lien sjekker her livvidden hans. - Livvidden og fettprosenten betyr mer enn BMI, fordi muskler veier mer enn fett, sier Lien. Foto: Trond Solberg
Bjørgulf Hansen er en av landets mest veltrente menn og veier 91 kilo. Ifølge BMI-indeksen er han overvektig.

Denne saken handler om:

Dette er BMI

BMI (Body Mass Index) er en indikator på om du er overvektig eller ei. Fordi muskler veier mer enn fett kan den for enkeltpersoner gi underlige utslag.

Slik regner du ut din egen BMI: Du tar din egen vekt og deler på høyden x 2.

Eks du er 176 cm. høy og veier 82 kilo. 82 /(1.76x1.76) = 26,4 som er din BMI.

Skalaen er inndelt slik:
Under 18,5 = undervektig.

18,5 og 24,9 = normal kroppsvekt.

25 og 29,9 = overvektig.

30 og over = fedme.

35 - 39,9 = fedme, klasse II.

40 og over = ekstrem fedme.

- For Bjørgulf og andre veltrente kvinner og menn er BMI-indeksen, som blant annet forsikringsselskaper bruker for å vurdere sykdomsfare, helt ubrukelig. Den forteller ingen ting. Det er fettprosenten som forteller om du er i faresonen for hjerte- og karsykdommer, sier lege Katarina Lien ved 4M-klinikken i Oslo.

Les mer om Vektklubb her

177 cm høye Bjørgulf Hansen er en av verdens mest veltrente i sin idrett, kroppsbygging. Han ble nummer fire i årets Mr. Universe-konkurranse, fikk samme plassering i VM og en femteplass i EM.

Han har knapt noe fett på kroppen. Bare muskler.

Er «feit»

Men han har høy BMI, som brukes som en slags standardmål for om du er overvektig eller ikke. Bjørgulf havner dermed i kategorien kraftig overvektig, på grensen til fedme.

- Mildt sagt latterlig, sier Katarina.

På sitt kontor har hun et instrument som måler fettprosenten til pasientene. Bjørgulfs viser 7,7 prosent. Han er dermed så langt unna feit som det er mulig å komme.

Du kan måle din BMI i kalkulatoren i høyremargen

Mange veltrent menn og kvinner får eksempelvis problemer med å tegne livsforsikringer fordi de har høy BMI. Men også legestanden ser vel mye på BMI.

- Da jeg for en stund siden skulle foreta en liten operasjon, fikk jeg først beskjed fra sykehuset om at de først ikke ville operere meg fordi BMI-tallene viste at jeg var for feit. Da hadde de kun sett tallene, ikke meg, sier Bjørgulf.

Årsaken til at veltrente folk kan havne i kategorien overvektige på BMI-indeksen er det enkle faktum at det ikke er noen floskel at «muskler veier mer enn fett».

Faktisk veier muskler omtrent en fjerdedel mer enn fett.

Du kan ha lav BMI og likevel være overvektig, i den forstand at du kan være i fare for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Slik sjekker du deg selv:

Sjekk din livvidde

Mål livvidden med et målbånd som du legger mellom øvre del av hoftekammen og nedre del av ribbeina.

Det målet sier mer enn BMI, sier Katarina Lien.

Kvinner bør måle under 80 cm.

Menn bør måle under 94 cm.

Kvinner mellom 80-88 cm. Ligger i faresonen, mens de over 88 cm. har så mye kroppsfett at det er fare for helsen.

For menn er 94-102 i grenseland, over 102 er farlig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse