Hovedinnhold

Fettfattig kost gir lavest vekt

(VG Nett) Det er en myte at mat rik på karbohydrater og fattig på fett fører til vektøkning.

Denne saken handler om:

FETTFATTIG: Grønnsaker og frukt er viktige ingredienser i et fettfattig kosthold. Foto: VG
FETTFATTIG: Grønnsaker og frukt er viktige ingredienser i et fettfattig kosthold. Foto: VG

En amerikansk studie viser tvert imot at et fettfattig kosthold, rikt på grønnsaker og frukt er det som skal til for å holde vekten på et stabilt nivå.

I flere år har diskusjonen om hvilke type mat som er mest effektivt i forhold til vektnedgang. Er det et kosthold rikt på fett og fattig på karbohydrater, slik Robert Atkins og hans tilhengere forfekter, eller er det fettfattig kost med mye frukt og grønt som holder vekten nede i det lange løp.

Atkins tar feil

Nå hevder forskerne bak en den nye amerikanske studien at forsvarerne av Atkins-dietten tar feil.

Målene med studien, som nylig ble presentret i det amerikanske medisinske tidsskriftet Journal of the American Medical, Jama, har vært å undersøke hvordan et kosthold med mindre fett og mer grønnsaker over tid påvirker risikoen for tykktarmskreft og brystkreft, samt å undersøke sammenhengen mellom endret kosthold og vektendring. Analysene angående kreft ennå ikke klare.

Lite fett = lav vekt

Det som for øvrig kommer klart fram av studien, er at fettfattig kost gir lavere vekt.

I studien, som startet i 1993, deltok nærmere 49.000 kvinner. Fram til 1998 fulgte 40 prosent av disse kvinnene en fettfattig diett, mens de resterende 60 prosentene (kontrollgruppen) spiste hva de ville.

Resultatet viste at de som spiste fettfattig mat i gjennomsnitt gikk ned 2,2 kg de første årene. Ved en kontroll i august 2004 viste det seg at de fortsatt hadde beholdt en lavere vekt enn kvinnen i kontrollgruppen.

Studien viste altså at vektreduksjonen var størst blant de som spiste minst fett. En liknende, men ikke så tydelig tendens, ble observert blant de som spiste mye frukt og grønnsaker, mens de som spiste mye fiber ikke viste noen signifikant vektnedgang.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse