Hovedinnhold

Fete overlever lettere hjerteinfarkt

FETT MOT HJERTEINFARKT?: Forskere har funnet ut at fete pasienter har mer dobbelt så god mulighet til å overleve de tre første årene etter behandling som personer med normal vekt. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
FETT MOT HJERTEINFARKT?: Forskere har funnet ut at fete pasienter har mer dobbelt så god mulighet til å overleve de tre første årene etter behandling som personer med normal vekt. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
(VG Nett) Overvektige hjerteinfarkt- og anginapasienter har bedre utsikter for å overleve etter behandling, viser ny studie.

Denne saken handler om:

Forskere har funnet ut at fete pasienter har mer dobbelt så god mulighet til å overleve de tre første årene etter behandling som personer med normal vekt.

Den tyske og sveitsiske studien, som inkluderte 1 676 pasienter kan ikke forklare funnene, som ble publisert i det medisinske magasinet European Heart Journal. Eksperter advarer at fete personer er mer utsatt for å få hjerteinfarkt i utgangspunktet.

Studien fulgte 1 676 pasienter som var innlagt på sykehus med ustabil angina eller en spesiell form for hjerteinfarkt kjent som akutt hjerteinfarkt uten ST-elevasjon.

Høyere risiko

Pasientene gjennomgikk standard behandlingsmetoder i form av utblokking av årene.

- Selv om det ikke finnes tvil om at overvektige, fete og veldig fete personer har høyere risiko for å utvikle diabetes og hjerteinfarkt, så viser denne studien at når sykdommen først har blitt optimalt behandlet, så har fete pasienter bedre prognoser enn normalvektige, sier ledende forsker i studien, doktor Heinz Buettner.

De fete pasientene i studien hadde en tendens til å være yngre enn de normalvektige, og hadde større sannsynlighet for å få hjertemedisin foreskrevet fra sykehuset. Men Buettner sier at hans analyse foreslår at ingen av disse to faktorene fullgodt kan forklare den påfallende lavere dødeligheten hos fete enn hos deres normalvektige medpasienter.

Beskyttende effekt

Han sier at det er mulig at forskjeller i kroppens kjemi forårsaket av fedme kan spille en rolle.

For eksempel har fete pasienter mer fett rundt hjertet, hvilket kan ha en forebyggende effekt, mens nivået med blodplater, som kan forårsake tette årer, er lavere enn hos normalvektige.

En annen teori er at høyere nivåer av endogene cannabinoider (substanser som finnes naturlig i kroppen eller hjernen, og som forbinder seg med de relativt nylig oppdagede cannabisreseptorene i hjernen) hos overvektige personer kan være avgjørende. Det er en økende mengde bevis på at disse kjemikaliene, som også finnes i det narkotiske stoffet cannabis, har en forebyggende effekt under et hjerteinfarkt.

June Davison, fra det britiske hjerteforbundet, sier studien reiser flere spørsmål enn den besvarer.

- Mer forskning er nødvendig for at vi skal forstå koblingen. Det vi derimot er helt sikre på er at overvektige personer har høyere risiko for å utvikle høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og diabetes i utgangspunktet, sier Davison.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse