Hovedinnhold

- Fedme er en sykdom, og har en lapskaus av årsaker

UENIGE: Trimdronning kari Jaquesson og Magnus Strømmen (t.h.), sykepleier ved regionalt senter for sykelig overvekt ved St. Olavs hospital og doktorgradstudent ved NTNU. Foto:
UENIGE: Trimdronning kari Jaquesson og Magnus Strømmen (t.h.), sykepleier ved regionalt senter for sykelig overvekt ved St. Olavs hospital og doktorgradstudent ved NTNU. Foto:
(VG Nett) Doktorgradstudent Magnus Strømmen ved NTNU advarer Kari Jaquesson mot å koke fedmeproblemet ned til et spørsmål om vilje.

Denne saken handler om:

- Overvekt er i stor grad genetisk. Fedme er en sykdom.

Det fastslår Magnus Strømmen, sykepleier og doktorgradstudent ved medisinsk fakultet ved NTNU og regionalt senter for sykelig overvekt ved St. Olavs hospital i Trondheim, etter Kari Jaquessons utspill «Man HAR ikke fedme, man ER feit».

- Dette er det helt umulig å forenkle. Fedme er en lapskaus av biologiske, psykososiale og samfunnsmessige årsaker, sier Strømmen til VG Nett.

Han viser til årelang forskning som underbygger utsagnet.

Kari Jaquesson (48) skriver i sin blogg at vi må slutte å se på fedme som en sykdom og avviser at enkelte har mer anlegg for å legge på seg enn andre.

- Kari Jaquesson bestrider at den arvelige komponenten er til stede. Ved folks høyde er det ingen som stiller spørsmål ved om det er genetisk forklart. 80 prosent av folks høyde er genetisk forklart, resten er ernæring og miljø. Til sammenligning har 40-70 prosent av vekta en genetisk forklaring.

Advarer mot fokus på vilje

Doktorgradsstudenten forklarer at overvekt sjelden skyldes et enkelt fedme-gen, men flere geners evne til å lagre energi virker i et fellesskap.

Han vil advare sterkt mot å koke fedmeproblemet ned til et spørsmål om vilje.

- Noen er vesentlig mer arvelig belastet enn andre, og det er ens egen livsstil og miljøet som gjør at fedmegenene slår ut i blomst hos enkelte. I denne diskusjonen er det viktig at vi skiller mellom den alminnelige overvekten som vi snart bærer alle sammen, og sykelig fedme som både er mer alvorlig og vanskeligere å behandle. Vi må nærme oss problemet på en bredere basis enn kun å be folk spise mindre og løpe mer.

Er det feil å se på fedme som en sykdom?Si din mening i VG Netts protokoll.

Sykelig fedme kan diagnoseres hos personer med en kroppsmasseindeks på mer enn 40. Disse sliter med vekten på en måte som er vanskelig å gjøre noe med selv. Her slår også følgesykdommer for fullt inn, som hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft og depresjoner.

- Ikke et virus

Trimdronningen Kari Jaquesson sier til VG Nett at vi må slutte å se på fedme som en sykdom.

- Det er ikke et virus, og det synes jeg er viktig å huske på. Hvis man blir pasifisert vedrørende det å være feit, tar det bort noe av makten til å gjøre noe selv.

Les også:Oppretter masterstudium i fedme

Sykepleier Strømmen er ikke i tvil om at fedme er en sykdom. Han sammenligner:

- Ingen bestrider at diabetes er en sykdom. Diabetikere blir ikke passive selv om de har fått diagnosen, tvert imot tar de et større ansvar fordi de vet at det har betydning for langtidskonsekvensene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse