Hovedinnhold

En pille for et lengre liv

ELDRE: En pille for et lengre liv kan snart bli en realitet. Foto: STOCKXPERT
ELDRE: En pille for et lengre liv kan snart bli en realitet. Foto: STOCKXPERT
(VG Nett)Amerikanske forskere hevder de har funnet et stoff som forsinker aldringsprosessen og kan forlenge livet betydelig.

Denne saken handler om:

Da forskere ga stoffet til middelaldrende mus, forlenget de musenes liv med opp til 38 prosent i forhold til mus som ikke fikk stoffet.

Les også:Utdanning forlenger livet

Funnene gir håp om at det er mulig å redusere aldringsprosessen hos godt voksne mennesker, skriver nyhetsbyrået AFP.

En britisk ekspert demper imidlertid forventningene og advarer mot medikamentets negative effekt på immunforsvaret.

Forskningen er gjennomført ved tre amerikanske forskningessentre: i Texas, Michigan og Maine, og resultatene er publisert i det britiske vitenskapsmagasinet Nature.

Oppdaget på 70-tallet

Det bemerkelsesverdige stoffet rapamycin ble oppdaget på Påskeøya på 1970-tallet, og ble opprinnelig brukt til å bekjempe sopp.

Etter hvert ble stoffet brukt for å hindre organavvising i forbindelse med transplantasjoner. Det er brukt i stent, implantater som er brukt for å holde arterier åpne i forbindelse med hjerteinfarkt. Det er også blitt testet som et mulig behandlingsmiddel for kreft.

Det siste dette medikamentet har vist seg å bidra til er altså å forlenge livet til mus. Spørsmålet er nå om det også kan ha samme effekt på mennesker.

Les også:- Vin mot demens

Lovende

Forsker dr. Arlan Richardson ved Barshop Institute i Texas, ett av de tre forskningssentrene som gjennomførte eksperimentet, sier at i løpet av de 35 årene han har drevet med aldringsforskning har det vært mange såkalte anitaldrings-intervensjoner, men ingen som har lyktes.

- Jeg trodde aldri vi skulle finne en antialdrings-pille for folk i min levetid, men rapamycin viser seg svært lovende i forhold til akkurat det, ser Richardson til BBC News.

Oppmuntret av funn som viser at rapamycin hemmer et enzyme som er forbundet med aldring hos virvelløse dyr, bestemte forskerne seg for å prøve stoffet på mus. Alderen på disse musene var 20 måneder, noe som tilsvarer omkring 60 år for mennesker.

God virkning

Hunmus som fikk rapamycin i maten levde 13 prosent lenger enn gjennomsnittet, sammenlignet med de som ikke fikk rapamycin. Hanmus som fikk medikamentet la ni prosent til sin levetid.

Forandringene var enda mer slående blant de 10 prosentene av mus som levde lengst. Innen denne gruppa levde hunmusene som fikk rapamycin 38 prosent lenger og hanmusene 28 prosent lenger enn de som ikke fikk stoffet.

Rapamycin hemmer trolig aldringsprosessen eller begynnende kreft, men det har ingen innvirkning på årsakene til død i seg selv, ifølge AFP.

Tidligere forskning har vist at ved å holde mus på en kalorifattig diett, kan de leve lenger enn vanlig. Teorien bak rapamycin er at den virker på noen lunde samme måte som den kalorifattige dietten, men kalorirestriksjonen virker trolig bare på yngre mus.

Les også:Latsabber blir rasker gamle

Overraskende

Derfor hadde forskerne opprinnelig tenkt å starte med eksperimentet når musene var fem måneder gammel.

Prosjektet ble forsinket, men forskerne bestemte seg likevel for å gjennomføre det.

- Det faktum at rapamycin økte levetiden hos relativt gamle mus var helt overraskende, sier Richardson.

Professor Randy Strong ved University of Texas Health Science Center, sier til BBC News at dette er trolig det første overbevisende funnet som viser at aldringsprosessen kan dempes, og at levetiden kan forlenges ved bruk av det medikament man starter med som godt voksen.

Advarer

Aldringsekspert dr. Lynne Cox ved University of Oxford, karakteriserer resultatene som spennende, spesielt fordi rapamycin er effektivt selv når det blir gitt til eldre mus. Samtidig advarer hun mot bruk av medikamentet.

- Ingen må på noen måte vurdere å bruke dette spesielle stoffet for å forsøke å forlenge livet, fordi rapamycin svekker immunforsvaret, sier Cox.

David Harrison, som ledet eksperimentet ved Jackson Laboratory i Main, sier at han ikke ville ha forsøkt rapamycin nå og heller ikke oppfordret andre til å gjøre det.

Men han har ikke sluttet å dagdrømme om vidundermiddelet.

- Selvsagt kan jeg tenke meg å vurdere det selv. Jeg er 67, så det er på tide for meg til å begynne behandlingen, er det ikke, sier han til Nature.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse