Hovedinnhold

Rusinstitusjon med bønn til helseministeren:

- Du må overstyre helsebyråkratiet

OPPGITT: Daglig leder Audhild Lønne og medgründer Rita Lund fortviler over at de kanskje må stenge rusavvenningssenteret sitt fordi tilbudet så langt ikke er kjøpt av Helse Sør-Øst. Foto: Privat
OPPGITT: Daglig leder Audhild Lønne og medgründer Rita Lund fortviler over at de kanskje må stenge rusavvenningssenteret sitt fordi tilbudet så langt ikke er kjøpt av Helse Sør-Øst. Foto: Privat
(VG Nett) I et forsøk på å overleve ber Fossanåsen senter nå helseministeren gripe inn og stanse nedleggelsen de mener vil skje dersom de ikke får en avtale med Helse Sør-Øst.

Denne saken handler om:

På Fossanåsen i Buskerud må fagfolk som lege og psykolog tvinne tommeltotter i påvente av brukere. Det er nemlig kun to rusavhengige pasienter inne til behandling, mens 29 plasser står tomme.

Samtidig hevder blant annet leder for Stortingets Helse- og omsorgskomité, Harald Nesvik (Frp), at flere rusbrukere dør i en rusbehandlingskø som har overskredet 4000 personer.

Les også: Alle partiene lover mer til rusområdet

Bønn til helseministeren

Nå krever daglig leder Audhild Lønne at helseminister Bjarne Håkon Hanssen tar grep:

- Vi trenger at helseministeren går inn og sier fra. Han må overstyre byråkratiet sitt, de har mistet fokus på pasientene. Det at de nå finner ut at det er for få plasser er tullete. Det burde ikke være noen aha-opplevelse at de har kjøpt for lite plasser. Det er synd vi har et så overadministrert helsebyråkrati, sier Lønne til VG Nett.

- Bruker skrekkelig lang tid

STÅR TOMT: Dette er et av rommene som nå står tomme fordi senteret ikke har fått en avtale med Helse Sør-Øst. Foto: Fossanåsen
STÅR TOMT: Dette er et av rommene som nå står tomme fordi senteret ikke har fått en avtale med Helse Sør-Øst. Foto: Fossanåsen

I likhet med Frelsesarmeen fikk ikke senteret avtale med Helse Sør-Øst, til tross for sterkt politisk fokus på rusfeltet og avvenning. Nå søker de på nytt om lov til å behandle rusavhengige på senteret, men trenger hjelp raskt for å ikke gå dukken.

- Problemet vårt er at Helse Sør-Øst bruker skrekkelig lang tid. Det er sannsynligvis en treghet i byråkratiet som kommer til å ta livet av oss. Vi kan ikke holde ting i gang uten at vi får avklart ting, sier Lønne til VG Nett.

Les også: - Frelsesarmeen nådde ikke opp

Både hun og medgründer Rita Lund er pårørende og har mangeårig erfaring fra arbeid med rusfeltet.

I tillegg har sosiolog Lønne tilbrakt et tosifret antall år med studier på rus, har skrevet to lærebøker på rusbehandling og har fått inn fagfolk til senteret hun mener mange andre institusjoner ikke har.

- Det ville være lurt av Helse Sør-Øst og takke ja til tilbudet vårt, men jeg er usikker på om de har fokus på dette. Det virker som de har fokus på andre ting. De har fått penger, men det er et mysterium hvor pengene har gått når tilbudet blir dårligere, sier Lønne.

Helse Sør-Øst: - Vil utvide rusrammene

En rapport fra Samdata i juli viser at Helse-Norge har bommet på de målene man har satt seg innenfor rus. Selv om det er mer penger til området, er veksten mindre enn innen andre helsetilbud, som er stikk i strid med planen.

Les også: Bjørn og Rolf ga Hanssen rusråd

Direktør for kjøp av helsetjenester i Helse Sør-Øst, Stig Grydeland, har én god og én dårlig nyhet til rusomsorgssenteret i Buskerud:

Helse Sør-Øst mener ikke senteret har rett på den ekstrahjelpen de nå har søkt om, men sier at de legger inn en søknad om rammeøkning til kjøp av rustjenester for styret, som kan komme senteret til gode.

- Vi vil øke rammen på rusbehandling. Når det gjelder Fossanåsen senter vil de bli behandlet på lik linje med andre. Vi er uenige i at unntaksbestemmelsen kan benyttes, sier Grydeland til VG Nett.

Nyheten om at de vil legge fremme rammeøkningen for styret kommer etter at VG Nett omtalte Frelsesarmeens ubenyttede tilbud i forrige uke, men skyldes ifølge direktøren en rapport fra i sommer som forteller om dyster utvikling på rusområdet.

- Vi vil velge den anskaffelsesformen som er raskest, og vi plikter å sondere et marked. Men punkt én er at vi får en beslutning på å utvide rammen, sier Grydeland, som ikke vil gå inn på beløpet de ber om før styret får fremlagt saken.

Direktøren sier de vi finne en løsning som er rask dersom rammeøkningen godkjennes av styret i begynnelsen av neste måned.

Hanssen: - De har det jævelig

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen ønsker ikke selv å kommentere saken overfor VG Nett, men sier i dagens Dagsavisen at rusmisbrukere her i landet «har det jævelig».

Statssekretær Kari Henriksen ved helse og omsorgsdepartementet sier regjeringen satser på kvalitet i rusomsorgen og at de ikke vil ha lettvinte løsninger.

- Vi skal ha god kvalitet på rustjenesten. Vi skal ha en helhetlig behandling og mest mulig tiltak skal skje der den avhengige og familien bor. Det er de grunnleggende prinsippene vi har i helse- og omsorgssektoren og de skal også gjelde for rusavhengige, sier Henriksen til VG Nett.

Hun sier helseministeren ikke kommer til å overstyre Helse Sør-Øst i denne saken.

- Nå har Helse Sør-Øst i denne saken foretatt en grundig vurdering og de har konkludert på faglig grunnlag. Helseministeren kommer ikke til å endre på den prioriteringen eller på det grunnlaget, sier statssekretæren.

- Er et unikt tilbud

Arild Knutsen er leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk mener det er håpløst å ikke satse på Fossanåsen senter, særlig fordi det er det eneste senteret som lar de pårørende være en aktiv del av behandlingen.

- Nedleggingen av dette ødelegger differensieringen i rusbehandlingen. Dette er et unikt tilbud for de som trenger å bruke de pårørende som en ressurs, sier Knutsen til VG Nett.

Også medgründer av senteret Rita Lund vet av personlig erfaring hvor viktig det er at pårørende bidrar til avvenningen.

- Det er veldig viktig å ha fokus på å holde familien sammen, fordi de trenger et nettverk. Om du ikke har nettverk når du kommer hjem er det nesten umulig å holde seg rusfri, sier Lund.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse