Hovedinnhold

Cannabisspray lovlig i Norge

I LEGEMIDDEL: For første gang er et legemiddel med cannabis godkjent i Norge. Foto: Afp
I LEGEMIDDEL: For første gang er et legemiddel med cannabis godkjent i Norge. Foto: Afp
(VG Nett) For første gang er et legemiddel med cannabis godkjent i Norge.

Denne saken handler om:

MS

  • Kronisk betennelsessykdom i det sentrale nervesystemet.
  • Kan føre til at man blir ufør i forskjellig grad.
  • Hvert år får mellom 250 og 350 sykdommen i Norge og rundt 7500 lever med sykdommen.
  • Det er foreløpig usikkert hva som forårsaker sykdommen, men det kan være en kombinasjon av arv og miljø.
  • Det finnes ingen kur for MS, men man kan bremse og lindre det.
  • Sykdommen rammer omtrent dobbelt så mange kvinner som menn.
  • Symptomer på MS kan blant annet være synsforstyrrelser, svekket kraft i en arm eller et ben, manglende kontroll av muskler, svekket gangfunksjon og tretthet. Kilde: MS Forbundet og nhi.no

Det er cannabissprayen Sativex, som fra før av er godkjent i både Sverige og Finland, som nå også kan brukes av norske pasienter.

- Den ble nylig godkjent her i Norge, bekrefter Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk overfor VG Nett.

Munnsprayen er beregnet på pasienter med multippel sklerose (MS). Det er en kronisk sykdom i nervesystemet, som rammer mellom 250 og 300 nordmenn hvert år.

- God effekt

Ingen vet foreløpig hva som er årsaken til MS, og det finnes ingen kur. Derfor kan heller ikke cannabissprayen stoppe sykdommen, men skal hjelpe mot spastisivitet og lindre smerter.
- Legemidlet har vist effekt og er godkjent for pasienter med MS. Studier har vist liten grad av avhengighetsproblemer, og det vurderes derfor at misbrukspotensialet er lavt for dette legemidlet, skriver Cecilie Daae, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet i en e-post til VG Nett.

På narkotikalisten

Mellom 7000 og 8000 nordmenn har MS.

Siden virkestoffet cannabis står på narkotikalisten, er det enn så lenge vanskelig for leger å skrive ut Sativex til pasientene sine.

- Legemidler med innhold av cannabis er i henhold til narkotikaforskriften som utgangspunkt forbudt. Det kreves derfor en særskilt rett for å rekvirere disse, skriver Daae.

Både de og Helse - og omsorgsdepartementet går nå inn for å fatte et vedtak som gjør at alle leger som har rett til å skrive ut legemidler i reseptgruppe A, også får skrive ut sativex.

- Vi arbeider nå med å ordne de praktiske detaljene for å få dette på plass, sier hun.

- Ikke avhengighetsskapende

FØRSTE GANG: Munnsprayen Sativex blir det første legemidlet med cannabis som godkjennes i Norge. Dette bildet er tatt av produsenten selv. Foto: Ap
FØRSTE GANG: Munnsprayen Sativex blir det første legemidlet med cannabis som godkjennes i Norge. Dette bildet er tatt av produsenten selv. Foto: Ap

Tidligere har det vært mulig å bruke sprayen på såkalt godkjenningsfritak, noe som et fåtall MS-syke har gjort.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, bekrefter overfor VG Nett at Sativex nylig ble godkjent i Norge.

- Den påvirker plagene som pasienten har, og da er det først og fremst smerter og muskelkramper. Den virker i hjernen og nervesystemet, og har en gunstig effekt hos noen av disse pasientene, har Madsen tidligere sagt til VG Nett.

- Kan man bli avhengig av den?

- Det ser ikke ut til det, dette legemiddelet har liten eller ingen ruseffekt, sier Madsen.

Tidligere har et fåtall pasienter fått Sativex på såkalt godkjenningsfritak, selv om legemiddelet ikke har vært formelt godkjent.

- Vi synes det er flott at det nå har blitt godkjent. Legene har ikke mange medisiner å hjelpe med når det gjelder smerter, MS og spastisitet, så det at det nå kommer en ny medisin som er godkjent synes vi er veldig bra, sier Olav Førde, informasjonsrådgiver i MS Forbundet, til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse