Hovedinnhold

Ble nektet i Norge - fikk krefthjelp i Sverige

OPERERT: Elisabeth Johnsen ble kreftoperert i Sverige da hun ble nektet operasjon i Norge. Her er hun avbildet på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, der hun har tilbragt to måneder på grunn av komplikasjoner etter inngrepet. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
OPERERT: Elisabeth Johnsen ble kreftoperert i Sverige da hun ble nektet operasjon i Norge. Her er hun avbildet på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, der hun har tilbragt to måneder på grunn av komplikasjoner etter inngrepet. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
BERGEN/OSLO (VG) Elisabeth Johnsen kan ha lurt kreftdøden. Håpet fantes rett over grensen til Sverige.

Denne saken handler om:

Johnsen har eggstokkreft med spredning til buken og nærliggende organer, og fikk i påsken beskjed om at det ikke var stort mer å gjøre for henne i Norge.

Hun nektet å gi opp, og etter et søk på nettet fant hun ut at Akademiska sjukhuset i Uppsala skal ha fjernet denne type spredning med hell tidligere.

- Det er viktig at dette blir et tilbud til alle. Operasjonen har vært kjent lenge, men er i hovedsak brukt på tarmkreft, sier Johnsen til VG Nett.

Komplikasjoner

Hun forteller at legene i Norge mente kreften hadde kommet for langt til at de kunne gjøre inngrepet, som så langt bare er blitt gitt til fire pasienter med hennes diagnose her i landet.

Men etter 13 timer på operasjonsbordet i Sverige mente kirurgen at han hadde klart å fjerne all synlig kreft, før behandlingen ble avsluttet med bruk av varm cellegift i buken.

Inngrepet er derimot svært omfattende med mange bivirkninger. Johnsen sitter fortsatt i rullestol to måneder etter operasjonen. I tillegg har hun også mange andre komplikasjoner. Likevel angrer hun ikke et sekund på kirurgien.

- Jeg må regne med at det tar tid å komme på føttene igjen, men hva er det mot å få livet tilbake? Mange får samme beskjed som meg om at det ikke er mer å gjøre, påpeker Johnsen, som nektet å innse at hun hadde uhelbredelig kreft.

LES OGSÅ:Håper ny medisin vil forlenge livet til føflekkreftpasienter

Pantsatte huset

For å få operasjonen ved det anerkjente sykehuset i Sverige, måtte hun pantsette huset og stille en million svenske kroner i sikkerhet. Hun håper myndighetene vil gi henne pengene tilbake etter det vellykkede inngrepet.

- Jeg er bedt om å søke i etterkant for å få pengene tilbake, forklarer Johnsen.

Det var kirurg Haile Mahteme på sykehuset i Uppsala som opererte den norske kvinnen. Han synes det er viktig at hun forteller sin historie, fordi metoden gir pasienten reell mulighet til helbredelse - og ikke bare er livsforlengende behandling.

- Eggstokkreft er ikke like aggressiv biologisk som tykktarmskreft, men problemet er at mange med spredning dør av sykdommen før eller senere. Skal man da vente til de blir dårligere, eller ta det når det er best å gjøre det? spør Mahteme.

- Det er viktig at pasienter som gjennomgår denne typen operasjon er ved god allmenntilstand når inngrepet gjennomføres, understreker kirurgen, som viser til at det finnes internasjonale studier som støtter metoden for pasienter som Johnsen.

LES OGSÅ:62 døde av krefttabber

I fjor vant han en pris fra legemiddelgiganten Roche for sin bruk av varm cellegift i buken.

Om et par ukers tid går et stort internasjonalt seminar av stabelen i nettopp Uppsala, der Mahteme skal fortelle kolleger fra Norge og resten av verden om fremskrittene de har gjort innen behandlingen. Elisabeth Johnsen er invitert.

Kvinneklinikken ved Haukeland er de imponert over Johnsens egeninnsats i kampen mot kreften, men er likevel usikre på hva det endelige resultatet egentlig er.

Kan få tilbakefall

- Dette er en eksperimentell form for behandling, der nytteeffekten på ingen måte er bevist, sier seksjonsoverlege Harald Helland til VG Nett.

Han understreker at det ikke er slik at norske kreftpasienter ikke får god nok behandling.

- Min erfaring er at norske kreftleger går fryktelig langt i å tilby den behandling som er mulig i form av kirurgi, kjemoterapi og strålebehandling. Pasientene får veldig høy grad av det som er mulig å gi av behandling, sier Helland.

Han viser til at ingen på nåværende tidspunkt vet hvorvidt Johnsen er kurert eller ei.

- Det er det kun fremtiden som kan vise. Tilstanden er foreløpig preget av bivirkninger fra operasjonen, minner Helland om.

Elisabeth Johnsen håper kampen mot kreften er vunnet en gang for alle, selv om både hun og familien vet at det er en klar mulighet for at kreften kan komme tilbake.

- Operasjonen var vellykket og jeg har fått en god prognose, sier Johnsen tilfreds.

Ifølge Haile Mahteme ved Akademiska sjukhuset i Uppsala er en forutsetning for denne type kreftoperasjon at det ikke er spredning til lunge eller lever, og at ikke det er for stor spredning til tynntarmen.

- Lovende behandling

Overlege Stein Gunnar Larsen ved Radiumhospitalet er blant få med kompetanse når det gjelder denne typen kreftkirurgi, som hovedsakelig gis til pasienter med spredning fra tarmen her i landet.

- Behandlingen er økende i Norge. I år vil 30-40 nordmenn få behandlingen på Radiumhospitalet, sier Larsen.

- I noen land er man kommet noe lenger med å tilby dette utprøvende ved eggstokkreft. Da gis cellegift i tillegg rett i blodet.

- Vi regner med at også eggstokkreft i fremtiden er aktuell for denne behandlingen, da sammen med cellegift gitt rett i blodet, sier Larsen på generelt grunnlag til VG Nett.

Rent teknisk kalles prosedyren cytoreduktiv kirurgi med HIPEC.

- Behandlingen med varm cellegift i buken etter omfattende kirurgi har lovende langtidsoverlevelse. Antall behandlingssteder i verden har økt kraftig det siste tiåret, sier overlegen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse