Hovedinnhold

- Ble forgiftet av alternativ medisin mot kreft

(VG Nett) Solveig Holt Naidoo (62) er døende med en alvorlig kreftsykdom. Som mange andre kreftpasienter har hun prøvd dyr og udokumentert alternativbehandling. Det kan ha forgiftet henne.

Denne saken handler om:

Tips oss

Statens Legemiddelverks syn på B17

 • Bør ikke brukes av kreftpasienter.
 • B17 eller amygdalin er enkelt å få tak og finnes særlig i aprikoskjerner.
 • Blandes ofte sammen med navnet Laetrile som er en halvsyntetisk variant av samme stoff.
 • Kalles ofte feilaktig vitamin B17. Stoffet er ikke et vitamin.
 • Frigir det svært giftige stoffet cyanid (blåsyre)
 • Teorien har vært at cyanid skal drepe kreftceller og ikke andre celler. Dette har vist seg å være feil. Forskning gjort på Laetrile viser ingen effekt mot kreft.
 • Det er rapportert om flere bivirkninger, også blant nordmenn. Stoffene kan gi alvorlig sykdom i form av cyanidforgiftning, som kan være dødelig.

  FAKTA: Arbeidsmetode
 • Journalist Francis Peter Lundh har ringt forskjellige behandlere som reklamerer for sine tjenester på nett med en angivelig uhelbredelig kreftsykdom.
 • Opptakene gjort representerer bare en første telefonsamtale med diverse behandlere, for å avdekke tilbudene som gis umiddelbert, over telefonen.
 • Bakgrunnen er mange henvendelser fra pårørende og organisasjoner om et stort, uoversiktlig alternativmarked som utnytter døende kreftpasienters ønske om en siste kur.
 • Journalisten oppga at han hadde fått påvist bukspyttkjertelkreft en kreftsykdom med ekstrem lav overlevelsesprosent.
 • Mange behandlere ga klart uttrykk for at de ikke var deres jobb å behandle denne typen sykdom. Andre behandlere mente derimot å kunne helt eller delvis helbrede eller bremse den uhelbredelige kreftsykdommen.
 • Tilbudene om kur viste seg mange, og ingen av tilbudene var identiske. Mange ville ikke diskutere pris over telefonen, mens andre la frem priser på mellom 450 kroner til 55 tusen kroner.
 • Ingen av behandlingsmetodene VG Nett ble forespeilet har ifølge Statens Legemiddelverk noen som helst bevist effekt på kreft.
  Har du tips om upassende tilbud og behandling av dødssyke?

VG Nett møter Holt Naidoo sammen med samboer Henrik Bredal i deres hjem dekorert med vakker originalkunst Solveig har samlet på hele livet. De er ved godt mot, de smiler, men er preget av sorg.

Solveig har vært kreftsyk i mange år, og ettersom sykdommen stadig kom lenger, var det stadig mindre og mindre sykehuset kunne gjøre. Dette førte til at Henrik i sommer så seg om etter alternativer.

Kjenner du til kontroversielle helsetilbud til døende? Kontakt VG Netts reporter her

På internett fant han en rekke sider som snakker varmt om en behandling med et stoff fra aprikoskjerner ved navn Laetrile, eller vitamin B17.

Stoffet tilbys også av noen få norske leger, mot Statens Legemiddelverks anbefalinger, da det frigjør blåsyre og ikke har noen bevist virkning mot kreft.

- Henrik har visst om disse aprikoskjernene som skulle være forebyggende og leste om det på nett, men jeg mente at jeg ikke ville tukle med ukjente metoder, sier Solveig.

LES OGSÅ:Dette tilbys døende kreftsyke på alternativmarkedet

VGTV:Solveig (62): - Jeg ble forgiftet av alternativ kreftmedisin

Video på nettet

Hun karakteriserer seg selv som en hardbarket sosialdemokrat, og sier hun har stor tro på det offentlige helsevesenet. Hun har også fått det hun og sin samboer mener er meget god behandling på sykehus.

Hun har også hatt god smertelindrende effekt av akupunktur, og ikke er motstander av alternativ behandling.

DEBATT: Hva mener du om praksisen på alternativmarkedet?Si din mening her

Paret kom over noen videosnutter på nettet der en norsk alternativlege fra Oslo-klinikken Kilden Helse snakker varmt om vitamin B17. I videoen forteller han om en kvinnelig pasient som har en alvorlig kreftsykdom som er blitt merkbart bedre med hans behandling. Paret så dette i sammenheng med Solveigs uhelbredelige kreft.

LES OGSÅ:Dette mener behandlerne om sine metoder

- Da vi kom til klinikken sa han at hun var død nå, men at det var fordi hun ikke gikk over til det ekstreme kostholdet han anbefaler, sier Solveig.

Hun sier at alternativlegen fortalte at stoffet B17 ikke alene er noen mirakelmedisin, men at den sammen med et kosthold bestående av mye grønnsaker ville kunne snu den dødelige sykdommen.

Dermed går Solveig med på å få injeksjoner med stoffet det er skrevet mye fantastisk om på nett. Henrik sier flere av nettstedene nærmest lovpriste det. Og siden det er en norsk lege som gir injeksjonene, føler paret en ekstra trygghet.

LES OGSÅ:Statens Legemiddelverk: - Noe av dette kan ta livet av pasienten

Ble veldig dårlig

Solveig er gjennom mangeårig kreftsykdom godt kjent med alvorlige bivirkninger fra cellegift og annen kreftbehandling. Likevel er det ingenting imot det hun opplever etter sine injeksjoner med det hun blir fortalt er vitamin B17.

- Jeg er ikke den som klager, men det var som jeg klappet sammen. Det føltes som jeg ville falle fra hverandre. Det var som jeg kom ut fra dusjen, svetten piplet. Jeg hadde pusteproblemer og trodde jeg skulle forlate jorda. Det var umiddelbart etter at jeg fikk injeksjonen, forteller Solveig.

VG Nett har også ringt Kilden Helse som angivelig kreftpasient, og fikk beskjed om at det var 15 prosent sjanse for at kreft kan snu etter at sykehus har gitt opp, med deres metode.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

-FORGIFTET: VG Nett møtte Solveig Holt Naidoo og samboer Henrik Bredal i deres hjem. Hun sier hun ble forgiftet av B17-behandling. Foto: Niklas Lynau
-FORGIFTET: VG Nett møtte Solveig Holt Naidoo og samboer Henrik Bredal i deres hjem. Hun sier hun ble forgiftet av B17-behandling. Foto: Niklas Lynau

VG Netts journalist ble anbefalt ernæringsbehandling i USA til 55.000 kroner.

Kilden Helse har ikke ønsket å kommentere verken opptakene til VG Netts journalist eller påstander om blåsyreforgiftning fra deres medisiner. De ba derimot om å få saken med opptakene stanset via advokat. Les brevet fra advokaten her.

LES OGSÅ:Bjarne Håkon Hanssen: - Avdekker flere lovbrudd

Fryktet hun skulle dø

Etter den sterke reaksjonen får Solveig Holt Naidoo og Henrik Bredal beskjed om at de kraftige reaksjonene skyldes tumorlyse - at det er kreftcellene som oppløses. Paret velger dermed nølende å sette to injeksjoner til. Prisen får de ikke nøyaktig opplest og de må selv regne seg frem til beløpet.

De finner ut at de betaler nesten 8000 kroner for bøker om kosthold, samt injeksjoner og konsultasjoner.

De får to injeksjoner til. Det er Henriks bursdag, den 20. juli, og Solveig er svært dårlig og frykter hun skal dø.

- Hun er en usedvanlig rolig og fattet person som ikke har felt en tåre siden hun mistet sin mor i 1972, men denne kvelden lå hun i fosterstilling og strigråt etter først å ha takket meg for alle de fine årene vi har hatt sammen, forteller Henrik.

Advarer andre

ENDRET NETTSIDER: Kilden helse endret informasjonen om B17 etter at de ble konfrontert med opplysningene av VG Nett. Dette sto før endringen. Foto: Skjermdump Kilden Helse
ENDRET NETTSIDER: Kilden helse endret informasjonen om B17 etter at de ble konfrontert med opplysningene av VG Nett. Dette sto før endringen. Foto: Skjermdump Kilden Helse

Solveig gikk også på cellegift samtidig som hun fikk injeksjoner med det omdiskuterte stoffet, noe Henrik i ettertid ble advart mot av helsepersonell. Han oppfattet også at norske legemiddelmyndigheter er svært kritiske til B17 og ringer Statens Legemiddelverk.

Der får han beskjed om at vitamin B17 slett ikke er noe vitamin, at det kan være farlig og at det har null dokumentert effekt mot kreft.

Mens han har Legemiddelverkets lege på høytalertelefon får han ramset opp symptomene på cyanidforgiftning. Ved siden av ligger Solveig og nikker for hvert symptom som blir lest opp.

- Jeg har aldri vært i tvil om at jeg ble forgiftet, og det mener jeg til dags dato, sier Solveig.

Dermed avslutter de behandlingen etter tre sprøyter. De sier at legen ønsket å gi injeksjoner seks ganger i uken.

Nå advarer paret andre mot å hoppe på udokumentert og eksperimentell behandling, som de frykter kunne ha eskalert økonomisk, i tillegg til å forverre helsen.

- Alle har et håp, men man behøver ikke hive pengene i løse lufta. Man skal helst ha noe som er godt dokumentert, uten at det er ment som noen kritikk - alle tar sine egne valg. Men jeg synes man skal veie for og mot veldig nøye, sier Solveig.

Når VG Nett møter Solveig Holt Naidoo igjen for å gå gjennom saken ligger hun innlagt på sykehus, og har blitt operert på nytt.

Hun understreker at hun har fått en strålende behandling, og sier hun ikke kan fullrose alle de som har jobbet med henne på de forskjellige sykehusene hun har vært på nok.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse