Hovedinnhold

Bioteknologinemda slakter vaksineinfoen

KRITISK: Leder Lars Ødegård i Bioteknologinemda. Foto: FRODE HANSEN
KRITISK: Leder Lars Ødegård i Bioteknologinemda. Foto: FRODE HANSEN
Bioteknologinemnda retter knallhard kritikk mot utkastet til informasjonsskriv om den omstridte HPV-vaksinen som motvirker livmorhalskreft.

Denne saken handler om:

Fakta

  • Fra høsten av skal alle jenter som går i syvende klasse vaksineres mot HPV-virus, som i enkelte sjeldne tilfeller kan gi livmorhalskreft i voksen alder.
  • Det er utviklet to vaksiner mot HPV. Norske helsemyndigheter valgte nylig Gardasil som er utviklet av det amerikanske legemiddelfirmaet Merck.
  • Seks års studier har vist at vaksinen har en forebyggende effekt på fire ulike HPV-virus, der to i sjeldne tilfeller kan være kreftfremkallende, mens de to andre kan gi kjønnsvorter.
  • Men ingen vet foreløpig hva slags effekt vaksinen har på livmorhalskreft, ettersom dette vil ta mange år å undersøke.

- Brosjyren som Nasjonalt folkehelseinstitutt har utarbeidet, inneholder en rekke faktafeil og til dels villedende informasjon. I verste fall kan den gi foreldrene og jentene den er myntet på en falsk trygghet, sier lederen i Bioteknologinemnda Lars Ødegård.

I høringsuttalelsen skriver nemnda blant annet at overskriften på utkastet, «Tilbud om vaksine mot livmorhalskreft til jenter i 7. klasse», er direkte feil og villedende.

- Dette er en vaksine mot HPV-virus og ikke mot kreft, understreker Ødegård.

Han viser til Bioteknologinemndas åpne møte om HPV-vaksinen 1. april i år. Der konkluderte direktør Gro Ramstein Wesenberg i Statens Legemiddelverk krystallklart: «HPV-vaksinene er ikke kreftvaksiner».

- Kan forlede

Nemnda mener både overskriften og deler av innholdet kan forlede jentene som skal vaksineres og foreldrene deres til å tro at vaksinen nærmest gir full beskyttelse mot kreft.

- Situasjonen i Norge er ikke kjent, og smittesituasjonen varierer med land og kulturer. Dermed får jenter og foreldre en falsk trygghet, som kan bidra til at de unnlater å undersøke seg for livmorhalskreft hvert tredje år, slik anbefalingen er i dag, sier lederen av bioteknologinemnda.

Han mener dette er svært bekymringsfullt, for særlig fordi de rutinemessige undersøkelsene av livmorhalsen har redusert tallet på slike krefttilfeller i Norge.

- Vi vet dessuten at vi først vil kjenne effekten av HPV-vaksinen på livmorhalskreft om 20 - 30 år. Først da vil vi vite om vaksinen, som nå skal settes på jenter i syvende klasse, virkelig beskytter dem mot kreft, understreker Ødegård.

Folkehelseinstituttet ønsket i går ikke å kommentere kritikken fra Bioteknologinemnda.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse