Hovedinnhold

BH-bruk kan gi henge-pupper

PÅ BH-JAKT: Vera Bjørk Guttormsdottir (16) mener at det viktigste med en BH er at den er behagelig. Foto: Robert S. Eik
PÅ BH-JAKT: Vera Bjørk Guttormsdottir (16) mener at det viktigste med en BH er at den er behagelig. Foto: Robert S. Eik
Unge jenter med små bryster kan få hengepupper av å bruke BH.

Denne saken handler om:

Det mener Göran Samsioe, professor på kvinneklinikken ved Universitetssykehuset i Lund.

Professoren mener at hardt og konstant trykk mot bindevevet som går fra brystet og opp til armhulen, kan gjøre at brystene ikke utvikles normalt. Han fraråder derfor jenter med små pupper mot å bruke BH før de runder 20, ifølge Svenska Dagbladet.

- Ukjent

Professoren henviser til amerikansk og fransk forskning som han mener dokumenterer puppe-påstandene. I en fransk studie trente 33 kvinner i alderen 18 til 23 i seks uker, men bare noen av dem brukte BH. Blant dem som ikke brukte BH oppdaget forskerne at treningen hos 88 prosent førte til at brystvorten satt høyere oppe etter trening.

- En slik effekt så man ikke hos dem som trente med ettersittende BH, forteller Samsioe til avisen.

Professoren mener moteindustrien må ta ansvaret for at mange unge jenter bruker BH. Han sammenligner de elastiske fibrene som holder oppe brystet med en gummistrikk, og det er denne «gummistrikken» han mener blir påvirket om man bruker BH.

- Dette var nytt for meg. Jeg skulle gjerne ha sett på de studiene han henviser til. Dette er ikke noe som er allment kjent, så jeg vil ikke oppfordre kvinner til å kaste BHen med det første, sier Turid Aas, seksjonsoverlege på kirurgisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Behagelig

Hun reagerer på påstandene fra Samsioe. Den svenske professoren understreker at faren for å få hengepupper av BH-bruk bare gjelder jenter med små pupper.

- Jeg kan ikke si at jeg følger ham der, og jeg kjenner ikke til forskning som underbygger det han hevder. Bruk av BH går jo ofte på hva man selv føler er behagelig. Vi oppfordrer pasienter til å bruke sports-BH etter brystoperasjoner, og det er ikke noe som tilsier at man tar skade av det, sier Aas til VG.

- Lite logisk

Hun får støtte av plastikkirurg Morten Rynning Kveim.

- Dette er helt nytt for meg, og høres lite logisk ut. At bindevevet skulle utvikle seg mindre fordi man bruker BH fremstår som søkt, sier Kveim til VG.

Gjennomgått graviditet og tyngdekraft er ifølge kirurgen hovedårsaken til at man får hengepupper.

- Tyngdekraften vil med årene få brystene til å sige, og en BH vil motvirke dette. Franske kvinner har så stor tro på BHen at de til og med sover med den om natten for å unngå at brystene skal sige, sier Kveim til VG.

Han forklarer at en godt trent brystmuskel kan gi mer struttende pupper.

- Brystet henger fast i brystmuskelen, om man trener en slapp muskel kan det føre til at brystene virker fastere, sier Kveim til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse