Hovedinnhold

Barn leker i bakteriebomber

EN LEKEN BAKSIDE: Dette familiebassenget i Oslo renses grundig, men Folkehelseinstituttet advarer mot at familiebasseng kan bli bakteriebomber. Foto: Bjørn Haugan/VG
EN LEKEN BAKSIDE: Dette familiebassenget i Oslo renses grundig, men Folkehelseinstituttet advarer mot at familiebasseng kan bli bakteriebomber. Foto: Bjørn Haugan/VG
Stadig flere kjøper småbasseng for å kunne kjøle seg ned i egen hage. Nå slås det bakteriealarm.

Denne saken handler om:

- Få forbrukere er klar over smittefaren i solvarme kar, sier avdelingsdirektør Truls Krogh i avdeling for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet til Hus & Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund.

Han ser med stor bekymring på utbredelsen av store barnebasseng med stillestående vann.

Les også: Fire av ti voksne tisser i bassenget

Frykter sykdommer

Det finnes ingen fullstendig oversikt over antallet slike badebasseng, men Hus & Bolig skriver at det ifølge bransjefolk ble det solgt minst 30000 barnebasseng, eller såkalte pop-up-basseng, bare i fjor.

- Folk kjøper et basseng i en hvilken som helst butikk og tror det bare er å sette i gang og bruke det. I mange tilfeller tenker hverken kjøper eller selger over at bassenget må renses, sier Krogh.

Les også: Sjekk dette «magasuget»!

Bakterien Pseudomonas og mykobakterier trives minst like godt som barna i bassengene. De trives best mellom 35 og 40 grader, men det oppstår bakterievekst også fra rundt 25 grader, som det har vært i Sør-Norge nå i pinsen.

Hvis vannet skiftes sjelden og ikke renses nøyaktig vil bakteriene kunne gi blant annet ørebetennelse, urinveisinfeksjon, brystbetennelse, hudinfeksjoner og infeksjoner i slimhinnene.

Krogh sier de foreløpig har sett få eksempler på sykdomsutbrudd etter bassengbading i Norge, men den enorme veksten i salget, får ham til å slå alarm.

- Vi frykter at det blir mer sykdomsutbrudd etter hvert som det blir mer og mer populært med basseng i hagen, sier han til Hus & Bolig.

Selger med filter

Smart Club er en av de store forhandlerne av barnebassenger, som folk nå får for noen tusenlapper.

Sesonginnkjøpsansvarlig Jan Syvertsen i Smart Club sier til bladet at bassengene selges sammen med en filterpumpe som skal holde bassenget fritt for blant annet sand og gress.

Men rensemidler mot bakterievekst følger ikke med. Det må du kjøpe ved siden av.

- Det er veldig viktig at de som kjøper de store bassengene også tar med en rensepakke. Gjør de ikke det, blir bassenget en ren bakteriebombe, sier han.

- Vet folk hvor viktig det er?

- Det kan nok være en del som ikke er bevisst på det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse