Hovedinnhold

Avviser at influensavaksine ikke har noen effekt

SLÅR TVIL OM FORSKNING: Folkehelseinstituttet i Norge avviser påstander fra forskere i italia som hevder svineinfluensavaksinen ikke har noen effekt. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SLÅR TVIL OM FORSKNING: Folkehelseinstituttet i Norge avviser påstander fra forskere i italia som hevder svineinfluensavaksinen ikke har noen effekt. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Folkehelseinstituttet avviser at influensavaksiner nesten ikke har noen effekt.

Denne saken handler om:

Påstanden stammer fra en ny undersøkelse fra Cochrane-instituttet i Italia gjengitt i den danske avisa Berlingske Tidende.

- Dette kommer hvert år fra det samme instituttet og den samme personen. Vi mener det er direkte feil å hevde at denne forskningen viser at disse vaksinene ikke har effekt. Tvert imot viser Cochrane-oversiktene at influensavaksiner har rimelig god effekt. Vi er overrasket over at dette miljøet tolker sine egne undersøkelser på denne måten, sier assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til NTB.

De italienske forskerne har gjennomgått i alt 36 influensastudier, og konklusjonen er at undersøkelser som ikke er sponset av selskaper som selv selger influensavaksiner, viser at vaksinene stort sett ikke beskytter mot influensa. Kun én av hundre vaksinerte personer unngår sykdom.

Vaksiner beskytter

Aavitsland understreker at det er helt klart at influensavaksiner blant annet beskytter de eldre.

- En oversikt fra Det Norske Kunnskapssenteret for Helsetjenesten fra 2009 viste at det var rimelig god effekt hos eldre mot influensa. Også hos barn er det god beskyttelse og hos friske voksne. For eksempel viser Cochrane-oversiktene at det blant friske voksne som vaksinerer seg før en influensasesong, så vil kanskje en prosent av dem få influensa, mens det blant ikke-vaksinerte er fire prosent som blir smittet, sier han.

Anbefaler ikke

Professor Peter Skinhøj ved Rigshospitalet i Danmark anbefaler på sin side ikke vaksine for personer som ikke er i noen risikogruppe.

- Arbeidsplasser som for eksempel kjøper vaksine til sine medarbeidere, kaster nok bort sine penger, hevder han.

Han mener likevel at influensavaksine gir nyttig beskyttelse for eldre og kronisk syke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse