Hovedinnhold

Ap-politiker raser mot homovedtak

OPPGITT: Ap-politiker Anette Trettebergstuen håper at de som vedtok reservasjonsretten for helsepersonell forstår hvor dumt det er. Foto: Andrea Gjestvang
OPPGITT: Ap-politiker Anette Trettebergstuen håper at de som vedtok reservasjonsretten for helsepersonell forstår hvor dumt det er. Foto: Andrea Gjestvang
(VG Nett) Stortingspolitiker Anette Trettebergstuen (Ap) mener det er fullstendig uakseptabelt at leger kan bli fritatt for å behandle en gruppe mennesker.

Denne saken handler om:

Trettebergstuen er fornøyd med at forslagsstiller Trond Lode (Sp) sier at verken han eller departementet mener at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise lesbiske til assistert befruktning.

Hun synes likevel ikke at dette gjør vedtaket mer akseptabelt.

- Man sier her at helsepersonell har lov til å reservere seg mot å behandle en gruppe mennesker. De blir fritatt for å behandle homofile. Dette kan sammenlignes med praksis i land vi ikke liker å sammenligne oss med, sier Trettebergstuen til VG Nett.

Les også:Homofile kjendiser fornøyd med helsevesenet

Hun sier at hun ikke ser noen hensikt i å ta opp saken på nytt i Stortinget.

- Dette er vedtatt av flertallet i Stortinget. Men jeg håper at de som har vedtatt det selv forstår hvor dumt det er. Jeg tror ikke dette vedtaket kommer til å stå til evig tid, sier Trettebergstuen som selv er lesbisk.

- Fastlegene kan ikke nekte

Dette forslaget ble vedtatt av Stortinget 19.juni:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det legges til rette for at helsepersonell som av samvittighetsgrunner ønsker det i enkelttilfeller, skal kunne fritas fra å utføre eller assistere ved assistert befruktning.»

- En fastlege kan ikke nekte å henvise en lovpålagt rett som pasienten har, sier stortingsrepresentant Trond Lode (Sp). Han var en av dem som sto bak forslaget om reservasjonsrett i forbindelse med at Stortinget vedtok den nye ekteskapsloven.

- Vedtaket kan ikke misforstås. Jeg har vært i kontakt med departementet og de tolker det på samme måte som meg, sier Lode.

Ble nektet hjelp

Loven trer i kraft 1. januar 2009, og da har lesbiske rett til assistert befruktning. TV-kjendisen Cathrine Riise Lilleaas fikk nei da hun ba fastlegen sin om hjelp til assistert befruktning. Legen viste til reservasjonsretten og sin egen samvittighet.

Les også:- Jeg var nødt til å si fra

Riise Lilleaas sier at møtet med fastlegen sendte henne rett i kjelleren, og hun håper ingen andre får oppleve det samme.

Pålegg

Vedtaket ble ikke fremmet som en del av en lov, men vil komme som retningslinjer eller en forskrift. Stortinget ga regjeringen et pålegg om å sørge for at det legges til rette for at helsepersonell av samvittighetsgrunner i enkelttilfeller kan fritas fra å utføre eller bistå ved assistert befruktning.

- Jeg er ikke redd for at departementet vil strekke tolkningen av pålegget. Derfor er det heller ikke nødvendig med en ytterligere klargjøring av vedtaket i Stortinget, sier Lode.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEMONSTRASJONER: Det var demonstrasjoner utenfor Stortinget da den nye ekteskapsloven ble vedtatt 11.juni. En uke senere ble vedtaket om reservasjonsrett gjort. Foto: Scanpix
DEMONSTRASJONER: Det var demonstrasjoner utenfor Stortinget da den nye ekteskapsloven ble vedtatt 11.juni. En uke senere ble vedtaket om reservasjonsrett gjort. Foto: Scanpix

Leser: «De legene som nekter å gi lesbiske hjelp burde miste sin jobb». Hva mener du?Diskuter her!

Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en pressemelding at de skal vurdere anmodningen og komme tilbake til Stortinget med et svar i løpet av høsten.

- Ved vurderingen vil departementet blant annet se hen til at pasientens rett til helsetjeneste som hovedregel går foran helsepersonells samvittighetsgrunner. Alle skal ha rett på likeverdig behandling, uavhengig av kjønn, etnisk opprinnelse, alder, bosted, sosial status osv., sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kari Henriksen.

- Uakseptabelt

Den norske legeforening tolker vedtaket slik at det gjelder de som skal utføre selve inngrepet. President Torun Janbu mener man kan sammenligne retten til assistert befruktning med abortloven, hvor man reserverer seg mot å utføre selve inngrepet eller bistå ved et slikt inngrep.

Les også:- En helsetjeneste må tilbys alle

Hun synes det er uakseptabelt at leger skal kunne legge en samvittighetsklausul til grunn for ikke å bistå enkelte pasientgrupper.

Les også:Legeforeningen i harnisk

Ikke pasientkontakt

Han sier at han engasjerte seg i saken fordi opposisjonspartiene først kom med et forslag som gikk enda lengre i å sikre helsepersonell rett til å reservere seg.

- Mitt forslag var å isolere reservasjonsretten til siste instans. Hvis det er personell på klinikkene som utfører assistert befruktning som av samvittighetsgrunner vil reservere seg, så skal dette avklares før de får kontakt med pasientene, sier Lode.

Anette Trettebergstuen er enig i at enkeltpersoner bør skjermes fra å møte helsepersonell som reserverer seg.

- Praktisk bør det løses på den måten. Men det gjør ikke vedtaket noe bedre, sier Ap-politikeren.

Det var ingen som ba om ordet da forslaget ble fremmet 19.juni - en uke etter at den nye ekteskapsloven ble vedtatt i Odelstinget. Forslaget fikk støtte fra Frp, H, KrF, V og et flertall fra Sp. Det ble vedtatt med 56 mot 46 stemmer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse