Hovedinnhold

Advarer mot ukritisk bruk av Tamiflu

MEDISINEN: Norske helsemyndigheter har kjøpt inn 1,4 millioner doser med Tamiflu. Foto: Scanpix
MEDISINEN: Norske helsemyndigheter har kjøpt inn 1,4 millioner doser med Tamiflu. Foto: Scanpix
Lege og professor Steinar Westin mener myndighetenes praksis med å gi Tamiflu reseptfritt til pasienter som ikke er influensatestet, er for liberal.

Denne saken handler om:

- Det vi som leger ser nå er at folk knasker Tamiflu bare de har litt hoste. Det blir helt feil. Skal man ta Tamiflu, så må man i hvert fall være sikker på at man har de klassiske influensasymptomene som kroppssmerter og feber, sier Steinar Westin til Adresseavisen.

Mens Tamiflu tidligere har vært reseptbelagt, endret helsemyndighetene 5. november praksis, slik at en farmasøyt i apotek kunne skrive ut medisinen. Helsemyndighetene anbefaler bruk av Tamiflu så tidlig som mulig i sykdomsforløpet og senest innen 48 timer etter at symptomene melder seg.

Les også:Helsedirektoratet skjerper Tamiflu-oppfordring

Westin, som er professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, NTNU, er enig i oppfordringen om at hele befolkningen skal ta vaksine, men i oppfordringen om bruk av Tamiflu mener han myndighetene går for langt.

- Det er viktig å være klar over at dette er et legemiddel med sterke bivirkninger. Jeg mener det blir galt å oppfordre folk til å ta dette ukritisk. De burde ha vært sjekket først, mener han.

Les også:- Tjener millioner på falsk Tamiflu på internett

De vanligste bivirkningene er kvalme, oppkast, diaré, magesmerter og hodepine.

Ifølge Apotekerforeningen skaffet 167.000 pasienter seg en pakke Tamiflu de første elleve dagene etter reseptfritaket. Nå har interessen avtatt og apotekene blir ikke lenger nedrent av kunder som vil ha medisinen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse