Hovedinnhold

- Årsaken til tinnitus funnet

ØRESUS: Omkring seks prosent av Norges befolkning er mer eller mindre plaget av ubehagelige lyder i øret. Foto: BODIL FAGERHEIM
ØRESUS: Omkring seks prosent av Norges befolkning er mer eller mindre plaget av ubehagelige lyder i øret. Foto: BODIL FAGERHEIM
(VG Nett) Lave, truende høye, sporadiske eller alltid tilstedeværende lyder i øret. Tinnitus, et problem for stadig flere. Forskere mener nå at de har funnet hovedårsaken til denne plagen.

Denne saken handler om:

Studier viser at svekket hørsel kan gå hånd i hånd med overirritable nerver i området i hjernen som prosesserer lyd.

Denne ukontrollerte nerveaktiviteten forårsaker lyden som plager folk med tinnitus og synes å være forbundet med genforandringer, skriver Neuroscience.

Gir håp

Dette gir håpet om behandling ved å roe nerveaktiviteten, sier eksperter, ifølge BBC News.

Tinnitus, eller øresus er voksende problem, og ofte er det forbundet med tap av hørsel.

Ifølge Norsk Tinnitus Informasjon er rundt 6 prosent av befolkningen i Norge mer eller mindre plaget av tinnitus.
Årsaken til at man får det kan variere: Noen har vært utsatt for høye lyder, noen har fått skader på grunn av slag og andre har fått plagene etter langvarig stress eller traumatiske opplevelser. Noen har bare moderate plager og hører lyden bare i stille miljø, mens for andre gjør den konstante lyden at evnen til å leve normalt reduseres kraftig.

Les også:- Bli kvitt tinnitus på ti timer

Griser som forsøksdyr

Selv om den australske studien som viste dette, ble gjennomført på marsvin, dyret som er nærmest menneskets variant, tror forskerne at deres funn etter hvert vil kunne hjelpe mennesker med tinnitus.

Ifølge BBC News har den belgiske nevrokirurgen Dirk De Ridder forsøkt å implantere elektroder direkte i hjernen til folk som er plaget av tinnitus, for å kunne normalisere de overaktive nervene permanent.

Han har hatt noen sukessrike resultater, selv om en av hans pasienter gjentatte ganger har hatt en ute-av-kroppen-opplevelse som bivirkning.

Les også:Øresus rammer rockere

Australsk studie

I den siste studien, studerte forskere fra University of Western Australia hva som skjedde i hjernen og fant økt aktivitet i nervene i den auditive hjernestammen, området i hjernen som bearbeider lyd. Dette var også forbundet med forandringer i genene som er involvert i å regulere aktiviteten i nervecellene.

Det betyr at baner som normalt holder kontroll på overføringen av nervesignaler er blokkert og at andre er mer aktive en vanlig er.

Forskningsleder professor Don Robertson sier at å identifisere gener som er assosiert med spontan aktivitet i nerveceller er svært vanskelig.

- Det betyr at det kan være mulig å bruke medikamenter for å blokkere aktiviteten og behandle plager som tinnitus i framtiden.

Les også:Får to millioner erstatning for øresus

- Viktig fremgang

Ralph Holme i Royal National Institute for Deaf People, RNID, sier at det fortsatt ikke er noen effektiv måte å lindre disse plagene på.

- Det har vært en gåte for forskerne så vel som klinikere og vi er ekstremt opprømt over denne viktige fremgangen i forskningen som er gjort for å forstå årsakene, sier han.

Vivienne Michael, nestsjef i det britiske Deafness Rechearch, sier at den nye forskningen gir en bedre forståelse av hvordan og hvorfor tinnitus og tap av hørsel så ofte går hånd i hånd.

- Tinnitus forringer livet til millioner, og enhver ny forskning som kan gi håp for tinnitus-ofre er både oppløftende og hjertelig velkommen, sier Michael.

Har du erfaringer med tinnitus?Diskutér her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse