Hovedinnhold

Åpner tilsynssak mot alternativklinikk

Granskning etter VG Netts artikkelserie om alternativ behandling av kreftsyke

BER OM SVAR: Fylkeslege i Oslo, Petter Schou. Foto: Jon Olav Nesvold/VG
BER OM SVAR: Fylkeslege i Oslo, Petter Schou. Foto: Jon Olav Nesvold/VG
(VG Nett) Helsetilsynet i Oslo og Akershus har startet tilsyn med klinikken Kilden Helse etter VG Netts avsløringer om alternativ kreftbehandling.

Denne saken handler om:

VG Nett skrev i høst om hvilke tilbud alvorlig kreftsyke pasienter møter på alternativmarkedet, ved blant annet å bruke skjult opptak av egne samtaler.

To av behandlerne som det ble satt fokus på, er leger ved helsesenteret Kilden Helse. Det er dette senteret Helsetilsynet i Oslo og Akershus nå vil granske.

- Vi har opprettet sak. Det flyter over av tilbud i aviser, ukeblader og nett - all slags velværetilbud i grenseland som ikke er så farlig - men her reklamerer man med en ikke akseptert behandlingsmetode for kreft, sier fylkeslege i Oslo Petter Schou til VG Nett.

- Ber om omfattende dokumentasjon

Fylkeslegen sikter til klinikkens bruk av et stoff som kalles B17.

På enkelte alternative nettsider hylles stoffet som et middel som skal kunne utrydde kreftsykdom, mens det ifølge Statens Legemiddelverk skal ha sendt norske kreftpasienter på sykehus med blåsyreforgiftning.

Dette skriver Statens Legemiddelverk om amygdalin/laetrile (B17)

Fylkeslegen har etter VG Netts saker også sett på forskningen som finnes på stoffet. Middelet har ifølge norske helsemyndigheter ikke positiv effekt, og kan ifølge legemiddelverket i verste fall være dødelig.

HAR DU TIPS TIL DENNE SAKEN? Kontakt VG Netts journalisterFrancis LundhogMarianne Vikås.

Dokumentasjonen på positiv effekt må klinikken nå fremskaffe.

- Vi ber om en omfattende dokumentasjon. Her er det folk som står frem i hvit frakk. Da må de følge helsevesenets spilleregler. Man har ikke lov til å drive eksperimentell behandling med kreftpasienter, sier Schou.

Kilden Helse: - Vi tar dette med stor ro

Daglig leder og lege ved Kilden Helse, Roald Strand, sier de ikke er bekymret for tilsynssaken.

- Vi tar dette med stor ro, og har stor forståelse for at Helsetilsynet er nødt til å gjøre sin jobb, som er å passe på at helsepersonell følger lover og regler. Vi skal gi Helsetilsynet svarene de spør om, og også den dokumentasjon de har bedt om, og er helt sikre på at dette vil falle positivt ut for oss, sier Strand til VG Nett.

Helsetilsynet i Oslo og Akershus ber om svar på en lang rekke punkter, men Strand fremholder at hele klinikkens praksis er innenfor regelverket.

- Slik vi ser på det, har vi ikke brutt noen lover og regler, det er det hele saken går på, sier Strand.

Helsetilsynet etterspør blant annet dokumentasjon for at behandling med B17 kombinert med kosthold gir effekt.

- Vi skal klare å svare på brevet på en tilfredsstillende måte, sier Strand.

Lang liste med spørsmål

VG Nett har fått tilgang til brevet som gikk ut fra Helsetilsynet i Oslo og Akershus til Kilden Helse like før helgen.

Her er det tilsynet ber om svar på etter det som er omtalt som meldinger om bekymring og oppslag i media:

* Hva som ligger til grunn for det som står på nettsiden til helsesenteret: «Bruk av B17 ved behandling av kreft kan ha effekt i kombinasjon med riktig kosthold og kosttilskudd». Tilsynet etterspør den dokumentasjon som ligger til grunn for dette.

* Hva som ligger i «Vi kan ikke gi noen garanti for at B17 behandling vil hjelpe» og hvordan helsesenteret mener at pasienter skal kunne forstå utsagnet

* Hvordan helsesenteret vurderer farepotensialet ved bruk av B17

* Hvilken informasjon pasienter får ved oppstart av behandling med B17 og eventuell diett, både om dokumentasjon som ligger til grunn for behandling, risiko og mulige bivirkninger, forholdet til eventuell annen pågående behandling, om økonomiske konsekvenser/utgifter

* Senterets samhandling med pasientenes faste lege/fastlege og eventuelle behandlere i spesialisthelsetjenesten

* Hvordan «rekvirering» og bestilling av preparater (B17) skjer, samt samhandlingen med Statens legemiddelverk

* Hvor mange pasienter helsesenteret har behandlet med B17 siste år (i 2009), derav hvor mange med kreftdiagnose

* Tilsynet ber også om å få oversendt den fulle journal for de ti siste pasienter som har vært til konsultasjon og som blir/har blitt behandlet med B17.

Klinikken har fire uker på seg til å svare Helsetilsynet.

I skjult opptak sa Strand uoppfordret til VG Netts journalist at de ikke publiserte så mye informasjon om behandlingen på sine hjemmesider, fordi det var en omdiskutert behandling og at de «kan få litt problemer med myndighetene».

Strand og klinikkens andre lege, Christian Darling, ønsket ikke å kommentere den artikkelen annet enn via advokat. De har sammen med en homeopat som også er med i VG Netts artikkel, meldt VG Nett til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

MENER HUN BLE FORGIFTET: Solveig Holt Naidoo er en av kreftpasientene som fikk B17 hos Kilden Helse. Hun mener det forgiftet henne. Foto: Niklas Lynau
MENER HUN BLE FORGIFTET: Solveig Holt Naidoo er en av kreftpasientene som fikk B17 hos Kilden Helse. Hun mener det forgiftet henne. Foto: Niklas Lynau

Kilden Helse fjernet innhold på nettsidene om B17 etter at deres advokat ble konfrontert med informasjonen av VG Nett, slik det er omtalt tidligere. Helsetilsynet har tatt ut utdrag av den nåværende teksten på nettsiden i sine spørsmål.

Klinikken har også en rekke andre helsetilbud som ikke omhandler kreftbehandling. Disse er ikke gjenstand for kritikk fra tilsynet.

- Oppsiktsvekkende

Dersom Helsetilsynet i Oslo og Akershus finner at helsepersonellet ved klinikken har gjort noe galt, risikerer de at saken tas videre til Statens Helsetilsyn der formell advarsel eller strengere reaksjon vil kunne vurderes.

VG Nett intervjuet i forbindelse med saken en av Kilden Helses pasienter, kreftsyke Solveig Holt Naidoo, som mente seg forgiftet etter at klinikken hadde gitt henne sprøyter med B17.

- Jeg er ikke den som klager, men det var som jeg klappet sammen. Det føltes som jeg ville falle fra hverandre. Det var som jeg kom ut fra dusjen, svetten piplet. Jeg hadde pusteproblemer og trodde jeg skulle forlate jorda. Det var umiddelbart etter at jeg fikk injeksjonen, forklarte Holt Naidoo til VG Nett.

Statens Helsetilsyn sa etter artiklene at de ville be fylkeslegen se på saken, slik det nå har blitt gjort.

- Det er interessante, oppsiktsvekkende ting som kommer frem. I forhold til det helsepersonellet som man har vært i kontakt med og fått uttalelser fra, så er det noe tilsynet nok har behov og lyst til å se nærmere på, sa fagsjef i avdeling for tilsynssaker, Jostein Vist Jr. til VG Nett i forrige måned.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse