Hovedinnhold

Å die kan styrke barnets lunger

AMMING: Barn som ammer får bedre lungekapasitet enn de som ikke gjør det, mener forskere. Foto: STOCKXPERT
AMMING: Barn som ammer får bedre lungekapasitet enn de som ikke gjør det, mener forskere. Foto: STOCKXPERT
(VG Nett) Den fysiske anstrengelsen det er å die, kan bidra til å styrke babyens lunger.

Denne saken handler om:

I en langvarig studie på Isle of Wight fant britiske og amerikanske forskere at barn som hadde die i minst fire måneder hadde mye bedre lungekapasitet enn barn som hadde ammet kortere tid.
Kraftigere og lengre suging

Forskjellig teknikk og varighet av sugingen kan delvis være årsaken, sier forskerne til magasinet Thorax. Hvis det er tilfelle, skal tåteflaskens design kunne etterligne denne effekten, skriver BBC News.

Les også:Kort og hyppig amming - bedre for barnet

Studien har påvist at når barnet dier beskyttes det fra å få luftveisproblemer tidlig i livet, men forbindelsen med lungefunksjonen senere i barndommen er mindre klar.

For å teste hvordan diing påvirker lungene ble 1456 barn fra den britiske øya Isle of Wight fulgt fra de var født til de ble 10 år. En tredel av barna hadde diet i minst fire måneder og i gjennomsnitt kunne disse blåse ut mer luft etter å ha tatt et dypt åndedrag.

Dette skjedde uavhengig av om deres mor var astmatisk eller led av noen form for allergi.

Grunnen til dette er ifølge forskerne ikke åpenbare.

Resultater av andre studier har vist morsmelk kan beskytte mot astma.

Andre faktorer

Forskerne fra Southampton University og Michigan State University sier at den forandringen i lungevolumet som de fant, ikke var helt karakteristisk i forhold til en astmarespons, og de antar derfor at andre faktorer kan spille inn.

Dr Syed Arshad fra Southampton og fra David Hide Asthma and Allergy Research Centre på Isle of Wight, sier at de fysiske kraftanstrengelsen som må til for å få sugd ut melken fra brystet, kan ha betydning.

I gjennomsnitt må barn som dier bruke tre ganger så mye sugekraft sammenliknet med de som får tåteflaske. I tillegg tar ammingen mye lengre tid.

Lungetrening

Ifølge Arshad er det diende babyer gjør, svært lik den treningen som er anbefalt for rehabilitering av lungene for eldre pasienter.

Forskerne har nå tatt kontakt med flaskeprodusent med det for øye å lage en flaske hvor det er nødvendig med like stor sugekraft som ved diing.

Dr Elaine Vickers fra Asthma UK sier at studien kommer i tillegg til evidens som viser at diing har positive langtidsvirkninger for barna.

- Siden resultatene av studien ikke fokuserer spesielt på astma, kan forskerne demonstrere at barn som har diet i fire måneder eller lengre har bedre lungefunksjon enn de som ikke ammet i det hele tatt eller i kortere tid.

- Vi støttet rådene fra helsedepartementet hvor det heter at dersom det er mulig bør barn få bare morsmelk de først seks månedene, sier hun til BBC News.

Les flere helsenyheter her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse