Hovedinnhold

13-årig jente saksøker sædbank

OPPDAGET IKKE GEN: En amerikansk sædbank blir sakssøkt for å ha utlevert donorsæd fra en donor som var bærer av et sykdomsgen. Illustrasjonsfoto: Aftenposten
OPPDAGET IKKE GEN: En amerikansk sædbank blir sakssøkt for å ha utlevert donorsæd fra en donor som var bærer av et sykdomsgen. Illustrasjonsfoto: Aftenposten
(VG Nett) En amerikansk dommer har åpnet opp for at en 13 år gammel jente, med en arvelig sykdom, kan saksøke bedriften som solgte moren sæd i 1995.

Denne saken handler om:

Den nå 13 år gamle jenta har store lærevansker som følge av en genetisk feil som beviselig stammer fra den anonyme donorfaren, skriver New Scientist.

Det var usikkert om sæd kunne sees på som et produkt på lik linje med hvitevarer og bruktbiler, men dommer Thomas O'Neill godtok at saken kan kjøres for retten i New York.

Den 13 år gamle jentas mor ønsket også å saksøke sædbanken, men ifølge O'Neill har hun ventet for lenge, i og med at datterens defekt ble oppdaget allerede for 12 år siden.

Siden datteren ennå ikke er myndig mente dommeren at saken fortoner seg annerledes for henne, og mente hun kan saksøke sædbanken for ikke å ha levert et tilfredsstillende produkt.

Redusert intelligens

Ifølge nettstedet law.com er avgjørelsen den første i sitt slag.

Moren til jenta brukte angivelig lang tid på å finne rett sædbank i 1994 før hun endelig bestemte seg, men da hun mottok varen hadde sædbanken ikke oppdaget at donoren vær bærer av sykdomsgenet til fragilt X-syndrom.

Ifølge Pasienthåndboka skyldes sykdommen en genetisk defekt på X-kromosomet og kan føre til redusert intelligens, atferdsproblemer, psykiske vanskeligheter og kroppslige misdannelser.

Den forekommer hos ca 1 av 4000 gutter og 1 av 8000 jenter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse