Hovedinnhold

Slik jukset Sudbø

Over tre sider i skandalerapporten beskriver Jon Sudbø hvilke metoder han skal ha brukt i forskningen sin.

Denne saken handler om:

BLØFFET: Jon Sudbø. Foto: Tidsskrift for Den norske lægeforening. Foto:
BLØFFET: Jon Sudbø. Foto: Tidsskrift for Den norske lægeforening. Foto:

Lite visste leserne av tidsskriftet The Lancet om at alt bare var oppspinn.

Det slo ned som en bombe i et samlet norsk forskningsmiljø da det fredag ble kjent at Sudbø regelrett har fabrikkert pasientopplysninger.

Rapporten som har gitt opphav til det som kan være norgeshistoriens største forskningsskandale, ble publisert i The Lancet 15. oktober i fjor. Artikkelen er ennå ikke trukket tilbake.

Sudbø konkluderer med at alminnelig smertestillende medisin, som ibuprofen og paracetamol, kan beskytte mot kreft i munnhulen.

Avslører seg
Det er anerkjente tidsskrifter som The Lancet leger og vitenskapsfolk bruker for å holde seg oppdatert, samt hente informasjon om siste nytt innen pasientbehandling.

I metodebeskrivelsen forteller Sudbø og hans medforfattere at forskergruppen hans skal ha hentet pasientopplysninger fra CONOR, en database som inneholder informasjon fra seks store studier av nordmenns helse.

Sudbø skriver i sin rapport at CONOR består av opplysninger fra bare tre undersøkelser. Dermed avslører han tidlig manglende kunnskap om stedet han hevder å ha fått sitt grunnlagsmateriale fra.

Mer graverende er at CONOR-databasen aldri har vært brukt i forskningsøyemed, siden den først nå står klar til bruk. Forskeren har heller ikke søkt om tillatelse.

- Man må søke, men vi har aldri fått noen henvendelse fra ham, sier Lars Vatten, professor i samfunnsmedisin ved NTNU i Trondheim og medlem i CONORS styringsgruppe.

- Stemmer ikke
Sudbø forklarer i metodebeskrivelsen at han har kartlagt alle røykerne og ikke-røykerne i CONOR. 9241 personer ble klassifisert som storrøykere, og dermed i risikosonen for munnkreft.

Forskeren hevder å ha krysskjørt opplysningene om disse personene med data fra Kreftregisteret.

- Det stemmer ikke at han har søkt om tall fra oss. Han har heller ikke fått noen, sier Frøydis Langmark, direktør i Kreftregisteret.

Likevel mener Sudbø å ha identifisert og analysert 454 personer med kreft i munnhulen. 279 av dem skal ha vært menn, 175 kvinner. 454 friske kontrollpersoner skal også ha deltatt i studien.

Sudbø påstår å ha hentet inn opplysninger om samtlige 908 personers legemiddelbruk, for slik å kunne si noe om smertestillende medisiners eventuelle kreftforebyggende effekt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse