Hovedinnhold

To par sko er nok

VGs guide til vinterstøvler for barn

Cherroxene holder ikke når vinterkulda setter inn. Men kjøper du riktig, holder det med ett par støvler til.

Denne saken handler om:

PLASK! Slaps og søle har det vært nok av denne høsten. Da er det fôrede gummistøvler som er tingen for fra v. Emma, Lotta og Thea (4) i Lia barnehage i Oslo. Men når det blir kaldere, trenger de andre støvler. Foto: Bjørn Aslaksen
PLASK! Slaps og søle har det vært nok av denne høsten. Da er det fôrede gummistøvler som er tingen for fra v. Emma, Lotta og Thea (4) i Lia barnehage i Oslo. Men når det blir kaldere, trenger de andre støvler. Foto: Bjørn Aslaksen

- Problemet med cherrox og andre fôrede gummistøvler er at de ikke puster. Derfor blir føttene klamme. I 10-15 minusgrader blir det iskaldt, forklarer Tove Riiser-Larsen.

Hun er redaktør i det frittstående Skoforlaget, som blant annet gir ut bransjebladet Sko.

- Vi bor i et klima som krever at vi har minst to par vinterstøvler. Når det blir virkelig kaldt, må barna ha støvler som er både varme og pustende, sier Riiser-Larsen.

Tex-membran
Hun anbefaler vinterstøvler med Gore-Tex, Sympatex eller en annen såkalt tex-membran. En slik membran gjør at støvelen puster, samtidig som den er vanntett.

- Det er også viktig at du handler i en skobutikk hvor du føler deg trygg på at de ansatte vet hva de snakker om. Jeg anbefaler butikker som har en skikkelig barneavdeling. Supermarked-støvler til 99 kroner er dessverre sjelden særlig gode, sier Tove Riiser-Larsen.

BRA: Redaktør Tove Riiser-Larsen i Skoforlaget med et utvalg gode vinterstøvler. Til høyre en kraftig skinnstøvel med løst ullfôr, bra for kaldt innlandsklima. I midten en tekstilstøvel med Gore-Tex, bra for vanlig vintervær. Den klassiske Nesna-lobben av ull (til venstre) duger fremdeles i kaldt vær. Foto: Bjørn Aslaksen
BRA: Redaktør Tove Riiser-Larsen i Skoforlaget med et utvalg gode vinterstøvler. Til høyre en kraftig skinnstøvel med løst ullfôr, bra for kaldt innlandsklima. I midten en tekstilstøvel med Gore-Tex, bra for vanlig vintervær. Den klassiske Nesna-lobben av ull (til venstre) duger fremdeles i kaldt vær. Foto: Bjørn Aslaksen

- Det finnes tester som viser at billige støvler er like vanntette som dyre?

- Ja, men jeg er svært kritisk til testene som bare tar for seg vanntetthet og tørketid. En plastpose kunne ha vunnet en slik test. Komfort og slitestyrke er mye viktigere, sier Riiser-Larsen.

Eksperttips

Slik holder du barneføttene varme og tørre hele vinteren:

  • Bruk solide, fôrede gummistøvler (for eksempel Cherrox) i slapseføre.
  • Bruk varme vinterstøvler, gjerne med tex-membran (for eksempel Gore-tex), når det er kaldere.
  • I kaldt innlandsklima bør vinterstøvlene være laget av skinn, og ha godt og varmt fôr. I resten av landet kan tekstilstøvler godt brukes.
  • En støvel med tex-membran kan brukes både i kuldegrader og i slaps. Men skitne støvler puster ikke. Derfor bør du rengjøre og impregnere støvlene en gang i uken. Tekstilstøvler spyles i vasken, skinnstøvler pusser du. Støvlene kan godt være fuktige når du impregnerer dem, bare de er rene. Fôrede gummistøvler puster ikke uansett, så de kan godt være skitne. Men her er det viktig at du jevnlig tar ut den løse sålen, så støvlene kan tørke ordentlig innvendig.
  • Ett par gode ullsokker er nok. Mange sokkepar utenpå hverandre gjør at det blir tett og klamt - og kaldt.
  • Ikke bruk sokker av bomull. Bomull «kollapser» og mister varmeeffekten når den blir fuktig.

Slik finner du riktig størrelse i skobutikken:

  • Mål lengden på støvelen innvendig. Deretter måler du barnets fot mens barnet står med full vekt på foten. Støvelen innvendig skal være 12 millimeter lengre enn foten.
  • Plan B, hvis barnet ikke kan være med i butikken, er å tegne et avtrykk av barnets fot, klippe det ut og ta med deg. Igjen er det viktig at barnet står med full vekt på foten når du tegner. Å klemme på tuppen av støvelen er ingen god måte å sjekke størrelsen på. Barna vil ofte krølle tærne, slik at du tror støvelen er romsligere enn den er.
  • På små barn bør du sjekke omtrent annenhver måned at støvlene er lange nok. Barna sier ikke fra om støvlene er vonde. Når klaringen foran tærne er nede i rundt 5 millimeter, er det på tide å dra til skobutikken igjen.
  • Skobutikkene selger fotmål som du kan bruke til å følge med på barnas føtter.
Sko-ordliste

Cherrox er det mest kjente merkenavnet blant forede gummistøvler.

Fôrede gummistøvler er kraftigere og varmere enn vanlige gummistøvler, men ikke varme nok til skikkelig vinterkulde.

Gore-tex er det mest kjente merkenavnet blant de såkalte tex-membranene.

Sympatex er et annet tex-membran.

Tex-membraner har mikroskopiske hull - små nok til at vannet ikke trenger inn, men store nok til at vanndampen slipper ut. Tex-membraner er altså vanntette, men pustende. Et tex-membran kan festes til både skinn og tekstiler.

Sko er ikke arvelig

Barn bør ikke arve sko og støvler.

- Jeg pleier å si at hvis barna skal arve sko, må de arve føttene også, sier redaktør Tove Riiser-Larsen i Skoforlaget.

Skokonsulent Karl Jacob Solheim er helt enig: - Fabrikkene er blitt flinke til å utvikle støvler som ikke hemmer fotens utvikling. Gode barnestøvler er myke inni. Det innebærer at barna får sitt eget fotavtrykk i skoen, forklarer han.

Pensko

Det finnes noen få unntak fra arveregelen. Pensko kan godt gå i arv, så lenge de bare er brukt noen få ganger.

Vask støvelen

For at støvelen skal puste, må den være ren.

- Hvis overdelen av støvelen er dekket av søle, fungerer ikke membranet som det skal. Da blir støvelen tett og klam - og kald. Det er det vi kaller gummistøvel-effekten, forklarer Karl Jacob Solheim, som jobber som frittstående konsulent i skobransjen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse