Hovedinnhold

Miljømerking av barneleker fra neste år

(VG Nett) VG Nett har de to siste dagene skrevet om barneleker som inneholder giftige kjemikalier. Fra neste år kan du kjøpe trygge barneleker merket med miljømerket Svanen.

Denne saken handler om:

SVANEN: Dette merket kan du fra midten av neste år se etter dersom du ønsker deg trygge barneleker. Foto: Miljømerking
SVANEN: Dette merket kan du fra midten av neste år se etter dersom du ønsker deg trygge barneleker. Foto: Miljømerking

Miljømerking i de nordiske landene jobber i dette øyeblikk med å stille miljøkrav til leker. Et høringsforslag til kriterier for svanemerkede leker vil bli sendt ut til høsten. Allerede fra neste år av kan leketøysprodusenter søke om å få bruke miljømerket Svanen på sine produkter.

- Vi har helse- og miljøkrav som er enda strengere enn myndighetenes. Derfor vil de lekene som får svanemerket garantert være trygge, forklarer fungerende fagsjef i Miljømerking, og prosjektleder for merking av barneleker, Lise Sunsby til VG Nett.

Farlige leker i Norge

De siste to dagene har VG Nett skrevet om seks

farlige lekersom Statens forurensingstilsyn frykter at finnes i Norske butikker og hjem. To av disse, en hoppehest og en krokodille, erallerede oppdaget. VG Nett har mottatt e-post fra flere foreldre, som kan fortelle at de har kjøpt eller fått disse lekene til barna sine.

Lise Sunsby håper at miljømerking av leketøy skal kunne hindre slike tilfeller i fremtiden.

- Det er selvsagt frivillig om produsentene ønsker å søke til oss om å få svanemerket på sine produkter. De som søker, og blir godkjent, vil få merket for tre til fire år. Etter det vil det bli gjort en ny vurdering, trolig med skjerpede krav, om de vil kunne fortsette med Svanen på sitt produkt, forteller Sunsby.

Etter at Miljømerking har mottatt svar på sitt høringdokument, vil de på nytt gå gjennom kravene og justere dem etter responsen de får.

- Vi håper å kunne ta imot søknader fra produsenter som ønsker svanemerket i løpet av mars neste år, sier prosjektlederen.

Strenge dokumentasjonskrav

GIFTIG: Denne hoppehesten, som inneholder giftige ftalater, finnes i Norge. Foto: SFT
GIFTIG: Denne hoppehesten, som inneholder giftige ftalater, finnes i Norge. Foto: SFT

Miljømerking av produkter og tjenester omfatter en miljøvurdering av innholdsstoffer i lekene og av hele prosessen omkring produktet - fra råvarer til kassert produkt.

- Vi vil ikke gi noen mulighet til å bruke merket før vi har all dokumentasjon hos oss. Fra alle produsenter som har vært involvert i produksjonen av leketøyet. Inkludert råvarene som er brukt, sier Sunsby.

Flere produsenter skal allerede ha ytret ønske om at det blir miljømerking også på leketøy.

- Vi merker at noen produsenter har miljøfokus allerede i dag, men vi mener det vil være sikrest med en uavhengig tredjepart som kan vurdere de forskjellige lekene, forklarer Lise Sunsby.

I første omgang vil fokuset ligge på leker for barn fra 0 til 3 år. Etter hvert vil Miljømerking også ta for seg leker som kjøpes inn til offentlige miljøer, som barnehager, samt leker for eldre barn.

SE BILDER AV DE FARLIGE LEKENE SFT FRYKTER FINNES I NORGE

(Bildeserien inneholder også produkter som ikke er rettet spesielt mot barn).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse