Hovedinnhold

Krise i norske sædbanker

* Donorer får ikke være anonyme
* Må importere sæd fra Danmark
* Kan gi lange ventelister

SÆDMANGEL RAMMER BARNLØSE: Stadig flere barn i Norge fødes etter kunstig befruktning, som for eksempel prøverør. Men det er langt i fra nok sæd til å møte etterspørselen. Foto: Scanpix
SÆDMANGEL RAMMER BARNLØSE: Stadig flere barn i Norge fødes etter kunstig befruktning, som for eksempel prøverør. Men det er langt i fra nok sæd til å møte etterspørselen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Etterspørselen etter donorsæd er større enn noensinne i Norge, men så få norske menn leverer varene at dansker må hjelpe til med å fylle opp.

Denne saken handler om:

Assistert befruktning

** Kan i Norge bare utføres på kvinne som er i et ekteskapsliknende forhold.

** Inseminasjon kan bare finne sted når mannen er befruktningsudyktig eller selv har, eller er, bærer av alvorlig, arvelig sykdom.

** Følgende behandlinger gjennomføres i Norge: Tradisjonell prøverørsbehandling (IVF), inseminering med sæd fra ektefelle eller donor, prøverørsbehandling kombinert med mikroinjeksjon av sædceller (ICSI), uthenting av sædceller fra testikkelen og prøverørsbehandling kombinert med mikroinjeksjon (TESA, PESA). De fleste klinikker fryser også befruktede egg. Eggdonasjon og surrogatmoderskap er ikke tillatt i Norge, men i mange andre europeiske land.

** Den kliniske definisjonen av ufrivillig barnløshet er at man i løpet av et år med regelmessig samleie ikke har lykkes i å bli gravid. Hvert par får tre forsøk a kroner 1500, samt egenbetaling på 15.000 kroner for legemidler per barn.

** Lege treffer avgjørelsen på bakgrunn av medisinske og psykososiale vurderinger av paret.

** I Norge har antall fødsler etter kunstig befruktning økt årlig med ti prosent i snitt siden 1998.

** Lite tyder på at kvinner har blitt mindre fruktbare de siste årene.

- Vi har store problemer med å få tak i nok donorer, sier Inga Bakkevig, seksjonsleder for Fertilitetssenteret på Haugesund sykehus.

Her administreres en av Norges to sædbanker, som nå melder om en beholdning som er mer slunken enn noensinne.

Rekordstor etterspørsel

Så store problemer har banken med å få nok på konto, at man nå har sett seg nødt til å be om hjelp fra danske menn. Siden nyttår har Fertilitetssenteret i Haugesund importert sæd fra en dansk sædbank, etter godkjenning fra Helsedirektoratet.

BAKGRUNN:Babyboom etter assistert befruktning

- Vi har inngått en avtale med denne danske banken om å kjøpe donorer derfra. De følger de samme retningslinjene og prosedyrene for sæddonasjon som oss, sier Bakkevig til VG Nett.

Dette er donorer som har kjent identitet, presiserer hun.

Også sædbanken ved Rikshospitalet merker at norske menn kniper igjen. VG Nett har ikke fått oppgitt de nøyaktige tallene fra sædbankene, men ifølge overlege og seksjonsleder Tom Tanbo ved Kvinneklinikken er «hvelvet» i sædbanken langt fra fullt.

VILKÅR FOR SÆDDONASJON:Les mer på sædbankens hjemmesider

- Vi kan ikke velge og vrake blant donorer nå, for å si det sånn, sier Tom Tanbo, overlege og seksjonsleder for sædbanken på Rikshospitalet.

Sædtørken i Norge kommer på verst tenkelig tidspunkt. De siste ti årene har det, som VG Nett skrev tidligere i uken, vært en eksplosjon i etterspørselen etter assistert befruktning i Norge. Norge forbyr imidlertid eggdonasjon og tillater kun sæddonasjon, og presset på sædbankene har økt i takt med etterspørselen.

TETT PÅ NETT:Ekspert svarte leserne om barnløshet og behandling. Les svarene her!

Den ble ytterligere forsterket da det ved nyttår i fjor ble tillatt for lesbiske kvinner i parforhold å søke om assistert befruktning.

- Det kom med denne lovendringen nye pasienttyper til, noe som økte presset på giverne. Vi opplever at en stor mengde av søkerne er lesbiske par, sier Tanbo.

Kan bli oppsøkt av donor

Både han og Bakkevig ved Fertilitetssenteret i Haugesund mener den aller viktigste årsaken til mangel på donorer i norske sædbanker ligger nedfelt i norsk lov. I 2005 ble nemlig anonymiteten til norske sæddonorer opphevet. Det betyr at barn etter fylte 18 år har rett til å vite identiteten til donoren.

DISKUTÉR:Hva syns du om assistert befruktning og den økte interessen rundt dette?

Dette forutsetter at foreldrene forteller barnet at de er født etter behandling med donor. Siden en enkelt donors sæd kan brukes til å hjelpe inntil åtte barn til verden, kan man i praksis bli oppsøkt av like mange barn mange år etterpå.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- IKKE VELGE OG VRAKE: Menn vegrer seg for å bli sæddonorer fordi de ikke får være anonyme, mener professor i barnløshet, Tom Tanbo. Foto: Jan Petter Lynau Foto:
- IKKE VELGE OG VRAKE: Menn vegrer seg for å bli sæddonorer fordi de ikke får være anonyme, mener professor i barnløshet, Tom Tanbo. Foto: Jan Petter Lynau Foto:

- Mange menn ønsker ikke å bli oppsøkt av barn når de er 18 år. Det er ikke vanskelig å tenke seg til det, sier Bakkevig.

FNs barnekonvensjon, som sier at man har rett til å vite sitt biologiske opphav, er bakgrunnen for at Norge har kjente sæddonorer, ifølge Bioteknologinemnda. Sverige har samme regler som oss, mens Danmark også tillater anonymitet.

LES OGSÅ:Nordmenn på «babyshopping»-toppen i Europa

- Tanken bak er at det har betydning for barnets identitetsfølelse og utvikling å ha muligheten til å kjenne sitt biologiske opphav, sier Rogne til VG Nett.

Verken Tanbo eller Bakkevig ønsker å kommentere hva de synes om denne regelen.

- Min mening er irrelevant, men det er ingen tvil om at vi hadde hatt atskillig større tilgang på givere dersom det var slik, sier Tanbo.

Så langt har man unngått å avvise par som ønsker behandling som følge av sædkrisen, men den har flere potensielt uheldige konsekvenser. Ufrivillig barnløse som har blitt innvilget behandling, risikerer å bli stående lenger i ventetid enn nødvendig, ifølge Tanbo. Ventetiden ved Rikshospitalet er allerede 12 uker.

DANSKE EKSPERTER:- Uforståelig at barnløse må rømme fra Norge

Ber norske menn tømme seg

Utvalget i sædbanken er dessuten blitt redusert. Det er særlig mangel på givere med annet etnisk opphav enn nordisk. Dette skyldes trolig at menn fra arabiske land har blitt skremt av anonymitetsopphevingen, fordi sæddonasjon er omstridt i islam.

Artikkelen fortsetter under bildet...

VIL HA BARN UANSETT: Kvinner får senere barn enn før, men er svært utålmodige når de først er klar for foreldrerollen. Foto: VG
VIL HA BARN UANSETT: Kvinner får senere barn enn før, men er svært utålmodige når de først er klar for foreldrerollen. Foto: VG

På sikt frykter man at lav beholdning og dårlig utvalg vil gi legene problemer med å velge ut donor som passer til foreldrenes øyefarge og hårfarge. Dette er de ledende kriteriene for å sikre at avkommet blir mest mulig likt mor og far.

HAR DU TIPS/INNSPILL OM BARNLØSHET OG BEHANDLING?Kontakt VG Netts journalist!

- Dette er komplekst, men det er et mål at avkommet i mest mulig grad skal ligne de sosiale foreldrene. Det kan bli et problem å få valgt ut passende donor, sier Tanbo.

Sædbankene oppfordrer nå norske menn til å tømme pungen.

- Vi skulle svært gjerne ha ønsket oss flere donorer. Dette er jo en mulighet for friske menn til å hjelpe barnløse par, sier Bakkevig.

DETTE ER ASSISTERT BEFRUKTNING:Les mer på Bioteknologinemnda sine hjemmesider

Idealgiveren er en mann mellom 25 og 45 år, som har barn fra tidligere forhold, er frisk, ikke har arvelige sykdommer og tester tilfredsstillende på nødvendige tester. Streite karaktertrekk er også viktig.

- Kommer en mann med ørnenese og sier han har hatt den i generasjoner, får han nok ikke bli giver.

SLIK ER REGLENE:Bioteknologiloven

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse