Hovedinnhold

Bekkemellem ber diskriminerte gravide klage

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) oppfordrer gravide og foreldre i fødselspermisjon til å klage hvis de blir diskriminert på jobb.

Denne saken handler om:

VIL HA FLERE KLAGESAKER PÅ BORDET: Karita Bekkemellem. Foto: SCANPIX
VIL HA FLERE KLAGESAKER PÅ BORDET: Karita Bekkemellem. Foto: SCANPIX
Halvparten av klagesakene som Likestillingsombudet mottar om arbeidslivet, handler om påstått forskjellsbehandling knyttet til graviditet og foreldrepermisjon. Hittil i år har diskriminering av gravide vært tema i 30 av 66 klagesaker.

Nå vil Bekkemellem ha flere klagesaker på bordet for å synliggjøre diskrimineringen, skriver Aftenposten.

- Graviditeten er en sårbar tid, og jeg forstår at kvinner kan kvie seg for å stå på barrikadene akkurat da, men vi er avhengig av at diskriminerte tør ta opp egen sak og klage til Likestillingsombudet. Vi har mange eksempler på at arbeidsgivere ikke følger loven, og det skyldes først og fremst holdninger som har fått ligge urørt i altfor lang tid, sier Bekkemellem.

Hun utfordrer fagforeningene til å bidra med å sette temaet på dagsordenen.

- Norge kommer til å mangle arbeidskraft fremover. Mitt håp er at arbeidsgiverne vil innse at det er et konkurransefortrinn for bedriften å vise fleksibilitet overfor småbarnsforeldre, sier Bekkemellem.

Gravide kan etter loven bli oppsagt på vanlig måte, men ikke fordi de er gravide. Oppsigelsen må være begrunnet i andre forhold. Foreldre kan bli sagt opp i permisjonstiden, men oppsigelsestiden begynner ikke å løpe for man er tilbake i jobb.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse