Hovedinnhold

- Barnegråt kan gi hjerneskade

Norske eksperter støtter britisk forskning

Spedbarn som gråter seg i søvn, kan få hjerneskader. Flere fagfolk støtter en oppsiktsvekkende britisk studie.

Denne saken handler om:

Barn som gråter uten å bli trøstet, kan få skader på hjernen som gir følelsesmessige forstyrrelser når barnet blir voksent.

Det mener britiske forskere.

- Vi har lenge trodd at barnets hjerne er robust. Det er den ikke, advarer Margot Sunderland, professor i psykologi ved Centre for Child Mental Health i London.

- Krympe hjernen

- Etter fødselen er det flere viktige kjemiske systemer som ikke er etablert. Gjentatt stress kan ødelegge og til og med krympe en viktig del av hjernen, sier Sunderland til The Times.

- Dette virker som en helt rimelig konklusjon, sier professor Ola Didrik Saugstad ved Universitetet i Oslo. Han er spesialist i barnesykdommer ved Rikshospitalet.

- Det stemmer godt med det vi har kommet til for andre typer stress, særlig smerte. Man har tidligere trodd at nyfødte ikke kjenner smerte. Men i det siste har vi sett at det gir varige endringer i hjernen hvis nyfødte utsettes for stor smerte, sier Saugstad.

- Varig skade

Pedagog Anne Carling ved «Midtimellom - Forebyggende senter for småbarnsfamilier» er enig.

- Vi mener at det kan skape en varig mental skade å la barn ligge lenge og gråte, sier Carling.

Hun mener at sovemetoder som foreldre blir anbefalt å bruke, som doktor Ferbers metode, kan gi utrygge og dårlig tilpassede barn. Den amerikanske doktoren Richard Ferber er en av verdens ledende eksperter på barn med søvnvansker.

- Metodene går ut på å knekke det lille barnet, å overhøre den lilles rop og nekte å følge sitt eget hjerte. Vi burde i stedet stole på de nedarvede instinktene våre, sier Carling.

- Vanvittig

Professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo har akkurat gitt ut boken «Forstå barnet ditt 0-2 år». Han reagerer kraftig på Carlings uttalelser.

- Dette er helt vanvittige påstander, bare egnet til å gi foreldre dårlig samvittighet. Å tro at du kan løse et søvnproblem hos små barn ved å lulle dem og løpe inn og ut hver gang du hører gråt, er naivt, sier professoren.

Ulvund mener påstander om hjerneskader hos barn faller på sin egen urimelighet.

- På 50- og 60-tallet anbefalte doktor Spock at foreldrene skulle la barna gråte hele natten igjennom. Stemmer dette, betyr det at vi har en hel generasjon som går rundt som psykiatriske kasus, sier Ulvund.

Doktor Ferbers søvnmetode

  • Hver kveld: Lag et fast leggerituale. Legg barnet i våken tilstand, i egen seng, på eget rom (hvis mulig). Ha det kjølig og mørkt i rommet. Si god natt og gå ut av rommet.
  • Natt 1: Hvis barnet begynner å gråte, vent 3 minutter før du går inn. Hvis barnet står i sengen får du lov å legge det ned, si god natt og gå ut. Neste gang venter du 5 minutter, deretter 7 minutter hver gang.
  • De neste dagene øker du intervallene opp til 20-30 minutter før du går inn.

Kilde: Barne- og familiesenteret

Anne Carlings søvnråd
  • Vær til stede for barnet ditt, også når det gråter.
  • Hvis barnet ønsker det, sitt hos det til det har sovnet og en stund etterpå. Ta gjerne med deg avisen. Sitt godt. Barnet værer om du er rastløs.
  • Hvis barnet er mye urolig, kan du vurdere om du får mer søvn ved å sove på barnets rom.
Stein Erik Ulvunds søvnråd
  • Sørg for at barnet får nok søvn på dagtid.
  • Innarbeid leggerutiner med faste leggetider.
  • Hvis barnet gråter i sengen, trøst og kos mens det er i sengen. Ikke vær på rommet mer enn ett minutt av gangen.
  • Hvis barnet fortsetter å gråte, gjenta prosedyren med fem minutters mellomrom. Aldri la barnet gråte over ti minutter. Start med korte intervaller og øk dem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse