Hovedinnhold

- Barn kan få helseproblemer av TV-titting

IKKE ANBEFALT: Å bruke TV-en som en barnevakt er en dårlig løsning, sier norsk barnepsykolog. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
IKKE ANBEFALT: Å bruke TV-en som en barnevakt er en dårlig løsning, sier norsk barnepsykolog. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
(VG Nett) En britisk psykolog mener at timene barn bruker foran TV- og dataskjermen er den største ikke-anerkjente helseskandalen i vår tid.

Denne saken handler om:


Aric Sigman, som er medlem av det britiske Royal Science of Medicine, mener at det er en klar forbindelse mellom barns timer foran TV- eller dataskjermen og helsemessige problemer som fedme og hjertesykdommer.

PROTOKOLL:Hvilke regler og rutiner har du for TV-tittingen til dine barn?

Han påstår at overdreven skjermbruk også kan føre til mentale problemer som mangel på empati, i tillegg til dårlige karakterer. Nå mener Sigman at TV bør forbys for barn under tre år, fordi hjernene deres er under stor utvikling. For barn opp til femten år bør skjermbruken rasjoneres.

- Uansett hva våre barn ser på TV eller gjør på dataskjermen, framstår det en klar sammenheng mellom daglige timer foran skjermen og negative medisinske, psykologiske, atferdsmessige og pedagogiske konsekvenser, sier psykologen til The Daily Mail.

Aric Sigman skal nå legge fram sine synspunkter for europeiske politikere i en parlamentarisk arbeidsgruppe fra EU.

- Barn trenger stimuli

Den norske barnepsykologen Berit Waal er ikke uenig med britiske Sigman, selv om hun mener at TV og databruk kan være positivt.

- Hvis barn bruker data til leksebruk, er det jo det bra. Spørsmålet er hvor foreldrene er. Hvis man ser på TV sammen med barna, er det en hyggelig aktivitet som det ikke er noe galt i, forklarer Waal.

- Men hvis TV-en blir brukt som en barnevakt, og som hovedaktivitet for barna, kan det gå utover helsen. Barn trenger stimuli. De må ut i naturen, møte andre barn, ha ting i fingrene og lære å bevege seg, fortsetter barnepsykologen.

(Saken fortsetter under bildet)

AKTIVITET: Barn trenger stimuli som lek i naturen, mener Berit Waale. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
AKTIVITET: Barn trenger stimuli som lek i naturen, mener Berit Waale. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX


Aric Sigman mener at barn i alderen 3 til 12 år ikke bør se mer enn én time TV hver dag, mens skjermtiden kan stige med en halvtime for tenåringer. Waal tror foreldrene må begynne å regulere tidlig.

- For at barn skal få et sunt forhold til TV- og databruk, må foreldrene gripe inn raskt. Det er vanskelig å forandre holdningene til en femtenåring.

- Viktig å snakke om

Aric Sigmans arbeid, som er basert på en mengde forskning og studier, viser samme resultat som flere studier til forskere rundt omkring i verden, ifølge Daily Mail.

Studiene viser at det er en sammenheng mellom barns TV- og datatid og problemer som fedme, høyt kolesterol og blodtrykk, forfall i matematikk og lesing, søvnforstyrrelser og autisme.

- De fleste av skadene knyttet til skjermtid synes å skje når eksponeringen er over en og en halv time per dag, uavhengig av kvaliteten på innholdet. Men jo flere timer per dag, jo mer sannsynlig er risikoen for slike negative konsekvenser og jo større blir deres intensitet, sier psykologen Sigman.

Barnepsykolog Berit Waale mener barns TV- og datavaner er noe å ta alvorlig.

- Det er et tema som er viktig å snakke om. Barn trenger fysisk aktivitet. Å sitte foran en skjerm med godteri i hånda er ikke positivt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse