Hovedinnhold

Ny undersøkelse knuser mytene:

Norske pensjonister stortrives

<p>AKTIVE OG GLADE: Turbussen til Turistforeningen drar til nye stier hver uke med pensjonistene. Ukens tur gikk til kyststien på Høvikodden. Første rekke fra v.: Åse Vestland, Ellen Rygh, Astrid Løken Nordgård, Marit Torblå Karlsen, Torunn Gjedebo og Sidsel Knutsen.<br/>
Bakre rekke fra v.: Per Winsnes, Arne Fredbo, Kari Kalager , Olaug Bretten, Ragnar Lystad og Helga Tyse Jørgensen</p>

AKTIVE OG GLADE: Turbussen til Turistforeningen drar til nye stier hver uke med pensjonistene. Ukens tur gikk til kyststien på Høvikodden. Første rekke fra v.: Åse Vestland, Ellen Rygh, Astrid Løken Nordgård, Marit Torblå Karlsen, Torunn Gjedebo og Sidsel Knutsen.
Bakre rekke fra v.: Per Winsnes, Arne Fredbo, Kari Kalager , Olaug Bretten, Ragnar Lystad og Helga Tyse Jørgensen

Foto: Jan Petter Lynau, VG
Norske pensjonister er langt lykkeligere enn folk flest tror. Nesten ni av ti er fornøyde med livet, viser ferske tall. De er fysisk aktive, sosiale og glade.

Denne saken handler om:

Men blant ikke-pensjonister er inntrykket et helt annet:

<p>OPPRØRT: Wenche Frogn Sellæg (78) i Statens seniorråd mener det er på tide at det norske folk får et mer riktig bilde av hvordan pensjonister har det og hva de driver med.</p>

OPPRØRT: Wenche Frogn Sellæg (78) i Statens seniorråd mener det er på tide at det norske folk får et mer riktig bilde av hvordan pensjonister har det og hva de driver med.

Foto: Jan Petter Lynau, VG

Kun syv prosent av befolkningen opplever at pensjonistene har det bra. Sannheten er at hele 86 prosent sier at de er godt fornøyde med hverdagen sin.

Folk flest tror også at pensjonistene er langt mer passive enn de faktisk er. 87 prosent  driver med fysisk aktivitet, de fleste minst en gang i uken, mens 95 prosent av befolkningen tror de er mindre aktive.

Rundt 60 prosent ser på tv mellom en og tre timer daglig, mens 91 prosent tror de ser minst fem timer på tv. 

 – Det er tydeligvis en oppfatning der ute om at pensjonistene er misfornøyde og passive. Dette stemmer ikke med virkeligheten, og det er selvsagt gledelig, sier Wenche Frogn Sellæg (78), leder i Statens seniorråd.

Tallene stammer fra en ny undersøkelse om seniorenes hverdag, «Pensjonister – tidsbruk og myter», utført av TNS Gallup på vegne av Statens seniorråd, hvor 1995 pensjonister ble spurt om trivsel og hva de bruker tiden sin på.

I tillegg stilte man spørsmål til 2821 ikke-pensjonister, for å kartlegge resten av samfunnets inntrykk av dagens pensjonister.

Les også: Spreke eldre på helsestudio!

Aktive turgåere

<p>TAR EN USAIN BOLT: - Vi må ut hver dag, for det gjelder å holde seg i gang, sier den fornøyde kvartetten som er med på DNT-tur på Høvikodden. Fra venstre: Ragnhild Måkestad (80), Tordis Skjeldrum (85), Kari Gulla Eriksen (86) og Anne-Britt Nilsen (74).</p>

TAR EN USAIN BOLT: - Vi må ut hver dag, for det gjelder å holde seg i gang, sier den fornøyde kvartetten som er med på DNT-tur på Høvikodden. Fra venstre: Ragnhild Måkestad (80), Tordis Skjeldrum (85), Kari Gulla Eriksen (86) og Anne-Britt Nilsen (74).

Foto: Jan Petter Lynau, VG

VG møter en turglad gjeng på Høvikodden utenfor Oslo, som er med på Turbussen til Turistforeningen. Dette er et ukentlig tilbud som går til stadig nye stier i skog og mark. Disse pensjonistene kjenner seg ikke igjen i bildet store deler av befolkningen har av dem:

– Vi har det mye bedre enn de unge som stresser rundt i hverdagen sin, sier Torunn Gjedebo (74).

Selv er Torunn en aktiv kvinne i sin beste alder, og hver tirsdag er hun med på fottur i DNT-regi.

De fremmøtte er godt utstyrt, med turklær, gode sko og brodder. Tåken ligger lavt, og selv om det er grått, er det en vakker dag i havgapet på stien rett nedenfor Henie Onstad kunstsenter.

– For å ha det bra handler det om å være aktiv på flere arenaer. Det er opp til hver enkelt å skape seg en fin tilværelse som pensjonist, sier Astrid Nordgård (68). Hun mener det er ille at folk flest tror pensjonistene ser på tv mer enn fem timer daglig.

– Selv ser jeg mer på nettbrett enn på tv, sier hun.

Les også: Her er fremtidens eldremat!

– Sjokkert

<p>LATTER PÅ TUR: Per Winsnes (78) og Ellen Rygh (75) på kyststien på Høvikodden har mye å snakke om når de er på tur. Begge lever aktive liv som pensjonister, med skigåing og løping i tillegg til turer.<br/></p>

LATTER PÅ TUR: Per Winsnes (78) og Ellen Rygh (75) på kyststien på Høvikodden har mye å snakke om når de er på tur. Begge lever aktive liv som pensjonister, med skigåing og løping i tillegg til turer.

Foto: Jan Petter Lynau, VG


Wenche Frogn Sellæg, som er tidligere overlege i geriatri og statsråd i tre regjeringer for Høyre, har vært pensjonist i åtte år. Hun bor i Overhalla i Namdalen, hvor hun lever et engasjert og fysisk aktivt liv med skiturer og fotturer i fjellet.

Hun er sjokkert over folks inntrykk av hvordan pensjonister har det og hva de faktisk driver med, og mener det er mye synsing og begrenset med fakta om pensjonistene blant befolkningen.

 – Undersøkelsen bekrefter at vi omgir oss med masse myter. Skal vi kunne påvirke holdninger og endre synet på pensjonistens rolle i samfunnet, må vi ha frem fakta, sier hun.

Hun mener det er viktig å få endret inntrykket av at den eldre garde ikke trives med livet.

– Norske pensjonister er blant de lykkeligste i verden. Jeg tror det er fordi vi føler en stor trygghet, mange har god økonomi og helse, og man disponerer tiden som man vil.

Frogn Sellæg peker på at vi må få et sterkere fokus på den samfunnsressursen som pensjonistene faktisk er. I undersøkelsen kommer det frem at de stiller opp for familie, venner og naboer og i organisert frivillig arbeid.

 – Det viser at de bidrar til verdiskaping i samfunnet selv om de ikke lenger står i lønnet arbeid, sier Frogn Sellæg.

Fakta og myter om norske pensjonister:

* 86 prosent av norske pensjonister er fornøyde med innholdet i hverdagen. 93 prosent av resten av befolkningen tror de er mindre fornøyde.

* 81 prosent er fysisk aktive minst en gang i uken. Hele 95 prosent tror de bruker mindre tid på dette.

* Rundt 60 prosent ser på tv mellom en og tre timer hver dag. 91 prosent tror at pensjonistene ser på tv mer enn fem timer per dag.

* 3 prosent har vært i Syden mer enn to måneder det siste året. 81 prosent tror at de eldre bruker mer tid i sydligere strøk.

* 58 prosent som har barnebarn passer disse. 72 prosent tror de passer barna oftere enn de faktisk gjør.

* 44 prosent yter omsorg, hjelper eller besøker ektefelle eller slektninger minst en gang i uken. Nærmere 50 prosent tror de bruker mer tid på dette.

* 30 prosent hjelper venner eller naboer minst en gang i uken. 57 prosent tror de bruker mer tid på dette.

* 42 prosent går på møter eller gjør oppgaver for organisasjoner, politiske partier, velforeninger osv. minst en gang i måneden. Nærmere 60 prosent tror de bruker langt mindre tid på dette.

* 72 prosent bruker tid på sosial omgang minst en gang i uken. 43 prosent tror de bruker mindre tid.

(Kilde: TNS Gallup/Statens seniorråd)

Et oppsiktsvekkende funn i undersøkelsen er at hele 95 prosent av befolkningen har et inntrykk av at pensjonistene er langt mindre fysisk aktive enn de faktisk er.

 – Det er ille at nesten hele befolkningen tror at pensjonistene er lite aktive. Sannheten er jo at de aller fleste har god helse og er i aktivitet flere ganger i uken, sier Frogn Sellæg.

Hun mener det er viktig å knuse disse mytene en gang for alle.

– Det gjør vi ved stå tydeligere frem, slutte å klage og fortelle at vi har det bra, sier hun.

Forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet kan skrive under på at det er en del myter knyttet til det å være pensjonist.

– Jeg tror mange ser for seg den gamle pensjonisten som de husker fra da de selv var barn, og tenker at det er slik det er å være pensjonist. Eller de kjenner til noen ensomme og syke pensjonister, og tenker at alle har det sånn. Men det er ikke slik de fleste pensjonister har det i dag. Flertallet har god helse og lever aktive liv, sier Jan Davidsen.

Les også: Sunt for eldre å være sosiale!

Lykkeligst i 60- og 70-årene

Thomas Hansen, forsker ved NOVA, norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring ved Høyskolen i Oslo og Akershus, mener funnene i undersøkelsen stemmer godt overens med antagelser om alder som man kjenner til fra tidligere.

 – Det er en utbredt oppfatning om at livskvaliteten reduseres i eldre år, men flesteparten av de eldre synes ikke dette gjelder dem selv, sier han.

Han mener dette er en negativ stereotypi om alderdom, som ikke stemmer med virkeligheten.

– Dette kan skyldes medias fremstilling av eldre. Det kan også handle om at vår kultur verdsetter det ungdommelige og frykter aldring, det å bli skrøpelig og avhengig av hjelp.

Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon (Norlag), viser at livskvaliteten er best i 60- og 70-årene. Det er da tilfredsheten med livet i gjennomsnitt er på det høyeste, selv om det er individuelle forskjeller. Aldersgruppen kjennetegnes også ved høy lykkefølelse, og lite problemer med ensomhet og psykiske plager.

 – I disse årene har de fleste god helse og økonomi, og man er trygg på seg selv. Mange vil kanskje oppleve at alderdommen er bedre enn forventet, sier Hansen.

Den sene alderdommen fra etter fylte 80 år er for mange mer utfordrende, med flere helseproblemer.

Les også: Siesta farlig for eldre!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse