Hovedinnhold

Fedme gjør flere barnløse

Hver tiende kvinne i fruktbar alder kan ha en sykdom som gjør henne så mandig at hun ikke får barn. Fedme øker faren.

Sykdommen polycystisk ovarialsyndrom, forkortet PCOS, fører til økt testosteronproduksjon i eggstokkene.

- Kvinner som har mye testosteron, har gjerne også økt antall små cyster på eggstokkene, som gjør det vanskelig å bli gravid, sier NTNU-professor Sven M. Carlsen til det populærvitenskapelige magasinet Gemini.

Vanlige symptomer på PCOS er økt hårvekst på kroppen og i ansiktet, tendens til kviser og sjeldnere menstruasjon, samt nedsatt fruktbarhet og mange spontanaborter.

Forverres av fedme

En av ti kvinner i fruktbar alder kan ha sykdommen, sier Carlsen. Men flere kan ligge i løypa for å få det. Grunnen er enkel: Jo mer fedme i befolkningen, desto flere rammes av PCOS.

- Fedme endrer hormonbalansen i kroppen slik at kvinner som er disponert for det, utvikler PCOS, sier Carlsen.

Går i arv

PCOS ser ut til å gå i arv. Det samme gjør fedme. Barn som fødes av tykke mødre, har større risiko for å bli tykke selv, og dermed få PCOS når de blir voksne. Det er viktig å finne metoder for å bryte denne onde sirkelen, sier Carlsen.

I en pilotstudie undersøkte Carlsen og hans kollega Eszter Vanky effekten av å bruke sukkersykemedisinen metformin hos gravide kvinner med PCOS. Det kunne se ut som om barna fikk en positiv effekt av behandlingen.

- Til høsten skal vi derfor studere barna for å se på den langsiktige effekten av behandlingen de fikk i mors mage, sier Carlsen til Gemini.

Sykdommen brenner ut over tid. Det er derfor flere kvinner i alderen 20-25 år som har den, enn kvinner i alderen 35 år og oppover.

Carlsen presiserer at også kvinner med normal vekt kan ha sykdommen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse