Hovedinnhold

- Er ikke redd

Oldemoren hadde det, mormoren døde på grunn av det, tanten har det og moren har hatt det. Til tross for dette er ikke Eirin Aakre (25) redd for å få brystkreft.
- Jeg tenker på at jeg er utsatt, og tror at jeg kan komme til å få brystkreft en gang, men jeg er ikke redd. Jeg vet ikke hvorfor, sier Eirin. På fanget har hun datteren Marielle (6 mnd.), som er født inn i en familie med en lang brystkrefthistorie.

Fjernet brystet

Eirins mor, Turi Ribler (55), mistet moren sin på grunn av brystkreft da hun selv var ti år gammel. Selv har Turi levd med brystkrefttrusselen siden hun oppdaget den første kulen i brystet som 19-åring. To godartede svulster ble fjernet, og som førtiåring måtte hun fjerne det ene brystet.

- Det tok ti dager fra de oppdaget kulen til brystet var fjernet. I ettertid har jeg også hatt en forebyggende underlivsoperasjon fordi brystkreft kan utvikle seg og føre til underlivskreft, sier hun. Både mor og datter er med i et genforskningsprosjekt i regi av Radiumhospitalet. Eirin har også tatt egne forholdsregler i forhold til muligheten for å utvikle sykdommen. Hun prøver å spise sunt, og moren har alltid frarådet henne å bruke p-piller.

Forebyggende trening

- Jeg er blitt mer bevisst på farene ved sykdommen på grunn av mammas historie. I høst begynte jeg for eksempel å trene tre ganger i uken etter påtrykk fra mannen min. Han vil at jeg skal holde meg i form fordi det kan virke forebyggende i forhold til brystkreft, forteller hun.

Turi, som er leder for Foreningen for Brystkreftopererte (FFB), Groruddalen lokalforening, oppfordrer alle kvinner til å ta mammografi- og gjerne ultralydundersøkelse av brystene, samt å sjekke brystene selv for eventuelle kuler en gang i måneden.

- For mange er ordet «kreft» ensbetydende med død. Det er viktig for meg å få frem at det finnes et fullverdig liv også etter en brystkreftdiagnose, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse