Hovedinnhold

Når selfies blir sykelig:

Eksperter hevder selfies kan være tegn på lidelse

SELFIE-SENTRERT: Selfie ble kåret til årets nyord av Oxford English Dictionary i 2013. Men nå advarer flere eksperter om at trenden kan bikke over i usunn eksponering. Illustrasjonsfoto.
SELFIE-SENTRERT: Selfie ble kåret til årets nyord av Oxford English Dictionary i 2013. Men nå advarer flere eksperter om at trenden kan bikke over i usunn eksponering. Illustrasjonsfoto.
Pøser du ut selfies på sosiale medier? Da kan du være syk - eller være i ferd med å bli det, ifølge eksperter.

Selfie


  • «Selfie» - et bilde som en tar av seg selv, typisk med en smarttelefon eller et webkamera, og laster det opp på et sosialt medium.

  • Selfie ble kåret til årets nyord av Oxford English Dictionary i 2013.

Eksperter i Storbritannia og USA knytter selfie til et overkritisk fokus på eget utseende, og i verste fall psykisk lidelse.

Det utskjelte bildeformatet har tatt verden med storm. Selvportretter florerer på sosiale medier i alle samfunnslag, og mange har glimt i øyet.

Men for noen bikker trenden over i besettelse.

Dem som har stor trang til å stadig knipse og publisere selfies, kan ifølge fagfolk ha underliggende mental forstyrrelse, skriver Daily Mail .

- To tredjedeler av pasienter med forstyrret kroppsbilde, såkalt dysmorfofobi (BDD) har en sterk trang til gjentatte ganger ta, og poste selfies i sosiale medier, ifølge en av Englands ledende psykiatere, Dr. David Veale.

Dysmorfofobi (BDD) er en sykdom som kjennetegnes av sykelig opptatthet av eget utseende, med overbevissthet på minimale «feil» eller imperfeksjoner.

Mer selvkritiske enn noen gang

BDD kan være et symptom ved flere ulike psykiske lidelser. Det kan også forekomme som isolert symptom. Bekymringene er ofte knyttet til utseende, for eksemel ansikt, nese eller bryst.

I en ny undersøkelse fra American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery, mener plastikkirurger at stadig yngre ønsker å korrigere hvordan de ser ut, på grunn av kraftig økt utseende-fokus som sosiale medier medfører.

- Sosiale plattformer som Instagram, Snapchat og apper som kun bildebaserte, tvinges pasienten til å granske sitt eget utseende i mikroskop, med et mer selvkritisk blikk enn noen gang før, sier Dr. Edward Farrior, president av akademiet, i en pressemelding gjengitt av CBS.

Presentasjon av selvet

Klinisk psykologspesialist og forsker på blant annet sosiale medier, Cecilie Schou Andreassen, mener at man gjennom «selfies» får muligheten til å presentere selvet slik vi ønsker at det skal være ved å redigere, slette og retusjere.

Akkurat nå svever mer enn 230 millioner selvportretter med hasjtaggen #me på bildetjenesten Instagram.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse