Hovedinnhold

Donasjonsboom blant iphone-nordmenn

GIVERGLADE: Nordmenn vil hjelpe til med å redde liv. Flere tusen har nå meldt seg som organdonorer. Foto: Erlend Aas, Scanpix
GIVERGLADE: Nordmenn vil hjelpe til med å redde liv. Flere tusen har nå meldt seg som organdonorer. Foto: Erlend Aas, Scanpix
(VG Nett) Over 25.000 har sagt ja til å donere bort organene sine gjennom iPhones nye donasjonsapplikasjon.

- Det er mer enn vi kunne forvente. Vi er veldig fornøyde med hvordan dette har utviklet seg, sier informasjonskonsulent i Stiftelsen organdonasjon, Troels Mathiesen til VG Nett.

Applikasjonen som gjør det mulig å melde seg som donor, har hatt stor suksess siden lanseringen 16. januar i år. Hele 26.000 nordmenn har sagt ja til å donere bort organene sine gjennom iPhone, og det elektroniske donorkortet lå lenge som en av de mest populære applikasjonen for nedlastning.

Stiftelsen, som tidligere i år meldte at givergleden hos nordmenn stagnerte fra 2008, har etter sigende klart å snu trenden.

- Vi ligger ikke på topp blant applikasjonene per dags dato, men gjør det bra som helseapplikasjon. Mens vi pleide å få rundt 200 donerer per dag, er vi nå oppe i 400. Det er vi svært fornøyd med, sier han.

Må bli bedre på kommunikasjon

Overlege og transplantasjonskirurg ved Rikshospitalet, Aksel Foss gleder seg over donasjonsviljen hos nordmenn.

- Vi vet de fleste nordmenn er positive til organdonasjon, men likevel har det vært mange som har trukket seg når det gjelder som mest. Vi håper jo at antallet donorer som sier nei reduseres.

Hva mener du om organdonasjon? Diskutér nederst på siden!

Rikshospitalet, som er det eneste transplantasjonssenteret i Norge, opplever at organdonorer vegrer seg når transplantasjon blir et reelt alternativ.

- Jeg tror det viktigste er at man har god kommunikasjon med pårørende. Det kan være en hjernedød pasient som har organer som egner seg for transplantasjon. Da kommer mye an på hvordan man møter pårørende, og hvordan man kommuniserer med hverandre. Det er i underkant av 30 prosent som sier nei når det blir spurt, sier Foss.

Mathiesen mener også at kommunikasjon er essensielt for organdonorer og deres pårørende.

- Gjennom applikasjonen må du fylle ut informasjon om deg selv, og liste opp telefonnummere til nærmeste pårørende. De vil automatisk motta beskjed idet du melder deg som donor, men det er likevel viktig snakke ordentlig sammen om avgjørelsen du har tatt.

Bedre enn nabolandene

Ifølge Stiftelsen organdonasjon sier 90 prosent av nordmenn ja til organdonasjon, som er høyere enn resten av Skandinavia.

- Vi er mye bedre enn våre naboland. I Danmark har det også vært en del negativ omtale rundt emnet. Media har mye å si for hvordan folk oppfatter organdonasjon, hevder Foss som ikke kan si å ha merket noe til donasjonsboomen gjennom iPhone.

- Jeg kan ikke si å ha merket noe foreløpig, men syntes det er et flott tiltak. Jeg meldte meg faktisk som donor i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse