Hovedinnhold

Dingsene som kan stoppe snorking

Snorrrrking er et problem for tre av ti nordmenn. Hos menn øker den infernalske lyden i takt med livvidden. Men det er hjelp å få, viser VGs oversikt over tilgjengelige snorkeremedier på det norske markedet.
Selv om mennesker har snorket i alle tider, er snorkerne blitt flere de siste årene.

Hovedårsaken ligger i dagens livsstil; vi blir stadig fetere og mosjonerer mindre. Fettet gjør luftpassasjen mindre, med den karakteristiske snorkelydene som resultat.

- Snorkeproblemene starter som oftest i 30-40-årsalderen. Dette skyldes en kombinasjon av økt vekt og slappere muskulatur i svelget og svelgveggene, sier øre-nese-hals-spesialist Jan Rollheim ved Colosseumklinikken i Oslo.

Helsefarlig

Menn er spesielt utsatt for snorking. De legger nemlig på seg i hovedsak fra hakepartiet og ned til magen. Det ekstra fettet legger seg blant annet under slimhinnene og tungen, og gjør luftveiene i svelget trangere.

Kvinner legger derimot mer på seg rundt livet, baken og lårene, og eksperter hevder dette kan forklare hvorfor menn snorker mer enn kvinner.

Det finnes selvsagt også storsnorkere blant den feminine delen av befolkningen, men problemene melder seg gjerne først i overgangsalderen.

Kraftig snorking kan også være helsefarlig - og føre til såkalt søvnapne, med flere lengre pusteopphold i løpet av natten.

Mellom en og fire prosent av den voksne befolkningen lider av dette.

Laser-operasjon

De senere årene har mange valgt operasjon for å få bukt med snorkeplagene sine. I dag benyttes i hovedsak laser. Ulike studier tyder på at inngrepet hjelper mange, men ikke alle.

Laseroperasjonen, som går ut på å skjære bort deler av drøvelen, tar 10-20 minutter under lokalbedøvelse og er tilnærmet smertefritt. Folk som ikke har en fysisk krevende jobb, kan gå på arbeidet dagen etter.

Operasjon koster mellom 7000-10 000 kroner, og er ofte en suksess for storsnorkerne.

- Folk med søvnapne føler seg gjerne trøtte og uopplagte når de våkner, fordi søvnkvaliteten deres er dårlig. For mange av dem kan en operasjon være løsningen, forteller Rollheim.

Fordi storsnorkere sover dårlig, er de ofte trøtte når de våkner. Å kjøre bil kan derfor være direkte farlig for mange, hevder Rollheim.

Snorker seg i hjel

Forskning har vist at storsnorkere blant annet har 20 ganger så høy risiko for å få hjerteinfarkt som ikke-snorkere. I tillegg har kraftsnorkerne økt fare for hjerte- og rytmeforstyrrelser, slag, høyt blodtrykk og blodpropp. Det er heller ikke uvanlig at sexlysten minsker i takt med økt snorkeintensitet - mange føler seg rett og slett for trøtte til å ha sex.

Foreningen for søvnsykdommer jobber for å bedre situasjonen for sine 450 medlemmer.

- Helsevesenet må ta folks søvnproblemer på alvor. Vi jobber blant annet for at det skal opprettes et eget søvnsenter som kun forsker på søvnlidelser, sier leder Anne-Lise Langsholt.

Hun fortsetter:

- I dag har 100 000-150 000 nordmenn en eller annen form for søvnsykdom, mens ventelisten for en søvnundersøkelse hos nese-øre-hals-spesialist er opptil halvannet år. Fremdeles vet legene for lite om de helsemessige virkningene av dårlig søvnkvalitet. Jeg er sikker på at flere faktisk snorker seg til døde, mens den offisielle forklaringen heter hjerteinfarkt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse