Hovedinnhold

Slik formet han prakthagen

Anla Christian Ringnes' uteparadis - nå skriver Darren Saines i VG

VGs nye hageekspert Darren Saines elsker å veksle mellom rikmanns- og rekkehushager.Darren Saines hevet finansmannens hage, anla plenflaten familien hadde savnet - og bygde et damanlegg hvor gullfiskene overlever norsk vinter.
VGs nye hageekspert Darren Saines elsker å veksle mellom rikmanns- og rekkehushager.Darren Saines hevet finansmannens hage, anla plenflaten familien hadde savnet - og bygde et damanlegg hvor gullfiskene overlever norsk vinter.
Hagedesigneren endevendte Denise og Christian Ringnes' private eiendom.

Denne saken handler om:

- Selv om du bare skal lage en sti fra A til B, må du legge inn noe som er spennende underveis. En kurve, belysning, en plante som fanger blikket. Detaljer, detaljer. Det er viktig, sier Darren.

Lydene er behagelige. Rennende vann akkompagnert av fuglesang. Lett sus i bambusen som Darren plantet rundt dammen, sammen med hostaer og iris.

- Han velger planter ingen andre tenker på, sier Denise Ringnes.

Darren eksperimenterer med mikroklimaet. Planter og trær som egentlig ikke tåler klimasonen oppunder Holmenkollen, blir omkranset av tøffere trær - og se som de vokser, med varmende støtte!

Darren jobber mye i rekkehushager. Liker å veksle mellom fasjonable anlegg og vanlige folks drømmer.

- Siden jeg var 13 år, har jeg visst at det var gartner jeg ville bli. Fra da av valgte jeg utdannelse mot hagedesign og landskapsarkitektur.

Darren vendte opp ned på familiens 15-20 mål store hage på landsbygda i England. Bygde griller og konstruerte en svær fiskedam på 50-60 kvadratmeter.

I Norge har han i fem år drevet firmaet Tide. Vi forandrer oss, mener han: Nordmenn bruker nå over fire milliarder kroner i året på ting og tang til hagen.

Men fortsatt blir det helst en plen og en hekk mot naboen. Ferdig med det.

- Norske hager har mange nittigradersvinkler. De er firkantet, med rette linjer og ganske kjedelige. Er det prøvd ut noen detaljer, er ikke steget tatt helt ut. Men dere utvikler dere, sier Darren.

Flest telefoner får han i august. Da har alle lest hagebøker i sommerferien.

- Da sier alle: Kan du gjøre det før snøen kommer? Når dere først er blitt interessert i hage, blir dere veldig entusiastiske, sier Darren.

Hei, Darren!

Jeg ønsker meg vann i hagen, men har hverken plass eller råd til et damanlegg. Hva gjør jeg, og hva koster det?

Hilsen
Hageinteressert

Du kan skaffe deg innelukkede fontener for drøyt tusen kroner.

I Norge kan man uten gjerde rundt eiendommen ha 20 centimeter dypt vann. Med gjerde kan dammen være så dyp som du ønsker.

På de små innelukkede fontenene fungerer risten du legger oppå, som sikkerhetsnett. Beholderen graver du ned. Min egen beholder er på 100 liter. Du får dem ned i 40 liter. Rundt legger du betong med armeringsjern og isopor. Det hindrer frostskader fra grunnvannet.

Pumpen ligger nede i vanntanken og er derfor lydløs. Du fyller beholderen med vann om våren, legger på sikkerhetsristen og runde steiner. Rundt fontenen er det fint med for eksempel skifer eller brostein. Det er viktig at det faller inn mot fontenen. Da renner vannet tilbake hvis det tas av vinden.

Om høsten tar du pumpen inn. Den er så liten at du bare flytter på noen av steinene for å ta den opp. Pumpene leveres med ti meter lang ledning som du ikke behøver å grave ned. En liten fontene kan dempe trafikkstøy. Men plasserer du den ved sitteplassen, må du passe på at den ikke er for kraftig. Da blir lydene fra rennene forstyrrende.

Fontenen må monteres vannrett. Står den skjevt, blir det feil. Du aner ikke hvor mange som gjør akkurat den feilen!

Hilsen Darren

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker