Hovedinnhold

Fornuftig sparing:

Glem varmepumpen - bruk skattepengene på isolasjon!

Foto: Eivind Sæther
Foto: Eivind Sæther
Hvert år fyrer nordmenn for unødvendig mange millioner kroner. Noe av det beste du kan bruke pengene du sparer med den lave renten er på isolasjon.

Fakta om strøm

*Det norske forbruket av elektrisk kraft sank med 1,2 prosent 1. kvartal 2009 i forhold til 1. kvartal 2008, noe som antas å skylde finanskrisen. *I Norge bruker vi primært strøm til oppvarming av bolig.

Men kanskje ikke innkjøp av varmepumpe er det som er løsningen? Ifølge Enova, som er statens organ for å fremme miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge, er isolering av boligen din avgjørende for om du har nok varme i huset ditt.

Hvis isoleringen er i orden er det godt mulig du slipper å kjøpe varmepumpe, skal vi tro seniorrådgiver i Enova, Roar Hugnes.

Etterisolering kan nemlig både senke fyringsutgiftene og øke bokomforten.

- Det er helt klart blitt en økt oppmerksomhet rundt det å isolere boligen sin. Spesielt etterisolering av gamle hus fra 60- og 70-tallet har en svært lønnsom effekt. Å gå til anskaffelse av varmepumpe er ikke alltid den mest effektive løsningen, forteller Hugnes til Hjem.no.

LES OGSÅ: Bruk varmen på nytt

Hugnes er prosjektleder for Isolasjonskampanjen til Enova.

- Målet for kampanjen er å få eiere av småhus bygget mellom 1960 og 1990 til å bli bevisst på energisparing ved å etterisolere husene sine, og sommeren er det rette tidspunktet til å starte både små og store isoleringsprosjekter.

En del av dem kan du gjøre selv.

MYE kan du gjøre selv. Foto: Tom Hansen
MYE kan du gjøre selv. Foto: Tom Hansen

Bytt eller reparer vinduene

Opptil 40 prosent av varmetapet i en bolig forsvinner nemlig gjennom vinduene og det anbefales i dag 3-lags lavenergivinduer med en U-verdi på 1.0 eller lavere. U-verdien angir hvor god varmeisolasjonen er. Jo lavere verdien er, jo bedre isolasjon har du, noe som igjen gir stort utslag på strømregningen.

- For ett år siden var det kun en leverandør som kunne tilby slike lavenergivinduer, i dag er det over 20. Du kan lett øke verdien på boligen din ved et salg hvis du har sørget for tette vinduer, sier Hugnes.

LES OGSÅ: Ekstrem strømsparing med nye typehus

Utbedre det svakeste punktet

- Forbedring av det svakeste punktet er alltid merkbart. På denne måten kan man lett redusere varmetapet gjennom vinduer og dører med minst 50 prosent, sier sivilingeniør Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk.

Sjekk: Kjennes det ut som det er trekk i boligen din, gå langs vinduskantene med et stearinlys så ser du fort om det siver luft gjennom sprekkene.

Er vinduet ditt eldre enn 20 år, anbefales det å bytte, i tilfeller der vinduet er av nyere dato kan det holde med en reparasjon.

Kalde loft

Etterisolering av loft er ofte en enkel sak, og i mange tilfeller kan du gjøre det selv. Det å tette rundt gjennomføringer og montere tettelister i loftsluke eller i vinduer og dører, er en enkel jobb. Men huseiere bør tilegne seg informasjon om hvordan dette gjøres først.

Se SINTEFs Byggforsk-serie her:

Sjekk: Hang det istapper fra taket ditt i vinter? Da er loftet for dårlig isolert!

DÅRLIG TEGN:Istapper fra taket. Foto: Flickrbruker MBECK
DÅRLIG TEGN:Istapper fra taket. Foto: Flickrbruker MBECK

Etterisolering innvendig eller utvendig?

Ønsker du ikke å endre fasaden eller ta for deg hele huset kan du isolere innvendig. Da trenger du bare å ta for deg de kaldeste rommene, og du behøver ikke å ta hele huset i én omgang. Husk at ved isolering innenfra forandres fuktforholdene i boligen din. Derfor er det viktig at du også her får fagfolk til å vurdere om fasaden vil tåle tiltaket eller om det er fare for frostsprenging og forvitring.

Sjekk: På svært kalde dager bør det legge seg rim på ytterveggene, hvis ikke er varmetapet for stort.

Vil du derimot at hele huset skal etterisoleres utvendig, må det fagfolk til for jobben. I tillegg må du undersøke med kommunen om det krever byggetillatelse siden husets grunnflate blir større.

LES OGSÅ:Penger å spare på etterisolering

Invester skattepengene

Med enkle grep kan du spare mange kroner. Enova har vist et eksempel på hvor lønnsomt det kan være å rehabilitere boligen

- Bolighus på Eidsvoll i Akershus med 100 kvadratmeter loft
- Huset varmes opp med elektrisk strøm
- Loftet har 10 cm isolasjon
- Huseier etterisolerer med nye 20 cm isolasjon
- Den nye isolasjonen koster cirka 8800 kroner i innkjøp
- Huseier gjør alt arbeidet selv.

Strømbesparelse: 3200kWh pr år.

Gitt en strømpris på 90øre pr kWh vil man spare 2880 kroner pr år og investeringen vil være tilbakebetalt etter 3 år.

- Etter dette vil de sparte strømutgiftene være ren netto besparelse. Det betyr videre at etter ytterligere tre og et halvt år vil investeringen være fordoblet, forteller administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Så selv om det virker lite fristende å bruke skattepengene på isoleringstiltak i sommer, kan det virkelig vise seg å være et lønnsomt valg.

SJEKKLISTE:

1. Kjennes det ut som det er trekk i boligen din, gå langs vinduskantene med et stearinlys så ser du fort om det siver luft gjennom sprekkene.

2. Hang det istapper fra taket ditt i vinter? Da er loftet for dårlig isolert.

3. På svært kalde dager bør det legge seg rim på ytterveggene, hvis ikke er varmetapet for stort.

Denne saken er levert av Hjem.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker