Hovedinnhold

Romslig luksus

Palass- revolusjon blant de nyrike

KRISTIANSAND/OSLO (VG) De unge nyrike flasher rikdommen og gir blaffen i den norske nøysomhetskulturen.

Denne saken handler om:

Av MARIUS TETLIE, ANDREAS E. THORSHEIM, PÅL K. ERTZAAS, BÅRD GULLTVEDT, PER VALEBROKK, ANNEMOR LARSEN (foto) og LARS SKREFSRUD (foto)
STØRST PÅ «MILLIARD-ODDEN»: Olav H. Selvaag begynte å bygge Snarøyas største privatbolig som 30-åring. Over 20 mål tomt og nesten 300 meter strandlinje ved Oslofjorden gjør stedet til en av landets absolutte perler. Foto: Espen Braata
STØRST PÅ «MILLIARD-ODDEN»: Olav H. Selvaag begynte å bygge Snarøyas største privatbolig som 30-åring. Over 20 mål tomt og nesten 300 meter strandlinje ved Oslofjorden gjør stedet til en av landets absolutte perler. Foto: Espen Braata
De unner seg gigantboliger på størrelse med unionstidens adels-herregårder:

Shipping-arving Knut Axel Ugland (45) fører opp et 1000 kvadratmeters uinntagbart fort i fjæresteinene på Ågreneset i Grimstad. Med avanserte sikkerhetssystemer skal han holde kriminelle unna Ugland-slektens sørlandsperle.

Selvaag-arvingen Olav Selvaag (33) begynte å bygge det største huset på «milliard-odden» på eksklusive Snarøya i Bærum allerede som 30-åring. Nå dominerer hans 822 kvadratmeter store megavilla Strømstangen dette neset, hvor Norges flotteste boliger befinner seg.

SMS-millionær Atle Kittelsen (42) bygger en gigant-hacienda med en tre meter høy innebygget foss, 60 kvm. basseng og boblebad på terrassen. Mobil-gründeren sparer ikke på noe i sin spanskinspirerte drammensvilla på 860 kvadratmeter.

Dressmann-arving Joakim Varner (31) har ført opp en designervilla i edeltre og titan, hyllet av verdenskjente arkitekter, på fasjonable Nesøya i Bærum.

- Nøysomhetskulturen har ikke lenger så stor makt. Den kan ikke lenger stagge de nyrike fra å vise frem rikdommen sin, mener statsviter Erling Dokk Holm, stipendiat ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

1000-kvadrat-klubben

Styrtrike Knut Axel Ugland er en av dem som bygger stort. Hans nye bolig er på vei inn i den eksklusive 1000 kvadrat-klubben, som i hundrevis av år var forbeholdt adelens slott. På Ågreneset i Grimstad fører han nå opp et palass med bruksareal på 1077 kvadratmeter og boligareal på drøye 800. Garasjen blir på gigantiske 603 kvadratmeter.

ARKITEKT-PERLE: Joakim Varner (bildet) har latt bygge en helt spesiell bolig på Nesøya. Med eksklusive materialer som titan, skifer og amerikansk rødt sedertre er bygget noe for seg selv. Foto: Frode Hansen
ARKITEKT-PERLE: Joakim Varner (bildet) har latt bygge en helt spesiell bolig på Nesøya. Med eksklusive materialer som titan, skifer og amerikansk rødt sedertre er bygget noe for seg selv. Foto: Frode Hansen
Praktboligen inneholder flere stuer, haller, en rekke soverom i annen etasje med hvert sitt bad og hele syv garderober, blant annet.

- Er det syv garderober? Det er i hvert fall ikke til mine klær. Det er min samboer som holder mest på med dette, svarer Knut Axel Ugland da VG spør om de mange garderobene.

- Fra 1945 til omkring 1980 var det få som viste frem sin rikdom. To årsaker forklarer dette: For det første var det få rike, for det andre var det liten kulturell aksept for å vise frem rikdommen, sier Dokk Holm. Entreprenørarvingen Olav H. Selvaag begynte allerede som 30-åring å bygge den største boligen på den mye omtalte «milliard-odden» på Snarøya i Bærum, hvor flere av landets dyreste boligkjøp har funnet sted de siste årene.

På sin 22 mål store tomt, med nesten 300 meter strandlinje, har den unge arvingen satt opp en hvit villa med bruksareal på 822 kvadratmeter. I husets fire etasjer finner man blant annet svømmebasseng, fem soverom, fem stuer, et lekerom og et bibliotek. Også Selvaag har syv garderober.

- Mer liberalt

- Samfunnet er blitt mer liberalt i forhold til hva man kan gjøre. Du blir ikke frosset ut av det gode selskap om du kjører en veldig dyr bil. Det er mindre sosial og kulturell kontroll enn tidligere. Mange har gått fra å være velstående til å bli rike, sier statsviter Dokk Holm.

VILT OG VÅTT: Atle Kittelsen (bildet) skal ha stort basseng, boblebad, foss og vannkulp i sin vanvittige bolig. Den er under oppføring i Drammen. Foto: Nils Bjåland
VILT OG VÅTT: Atle Kittelsen (bildet) skal ha stort basseng, boblebad, foss og vannkulp i sin vanvittige bolig. Den er under oppføring i Drammen. Foto: Nils Bjåland
Atle Kittelsen ble multimillionær da han solgte mobiltelefonselskapet han hadde bygd opp i Spania. Nå jobbes det på spreng i Drammen for å få opp et spektakulært byggverk som skal bli Kittelsen-familiens samlingssted.

Mobil-kongen vil ifølge Dagens Næringsliv få en fantastisk hage, med vannkulp og natursteinsmurer. På terrassen i annen etasje skal han ha et 60 kvadratmeter stort ovalt basseng, i tillegg til et overbygget boblebad.

Inne vil han ha en tre meter høy, og én meter bred foss.

Huset blir 66 meter langt og får et boligareal på 860 kvadratmeter. Drammens Tidende anslår byggekostnadene til 45 millioner kroner.

Dressmann-arvingen Joakim Varner har satset på stil fremfor størrelse. For nærmere 60 millioner har han hyret inn det beste som finnes av arkitekter for å tegne et hus med fasade i eik, valnøtt og amerikansk rødt sedertre.

Unge Varner har sine brødre Petter (42) og Stein Marius (39) som nærmeste naboer. Mens storebrødrene fortsatt driver i klær, er Joakim blitt utelivsbaron. Han eier utestedene Maneo og Nobilis, møtesteder for den unge fiffen på Oslos vestkant.

Ifølge Kapital er Joakim Varner en av Norges to milliardærer under 40 år.

Varners designdrøm ligger skjermet, med strandlinje på vestsiden av Nesøy-odden i Asker. Boligen er nevnt i flere arkitekttidsskrifter, blant annet i Japan, Nederland og Italia.

Fortsatt er Mille-Marie Treschows slott, Fritzøehus, Norges fornemste og største privatbolig. Og fortsatt befinner Løvenskiold-familiens Fossum Hovedgård og Wedel Jarlsberg-slektens Jarlsberg Hovedgård seg nær toppen av listen over de aller største boligene.

Men stadig flere «oppkomlinger» bygger seg inn på prestisjelisten.

Kvadrat-kongene
Boligens navnAdresseKommuneEier/BeboerBruksareal
FritzøehusFritzøehus 14LarvikMille-Marie Treschow4510***
Fossum NordreJernverksvegen 50SkienHerman og Leopold Axel Løvenskiold2418
""Røkkehytta"" OppdalKjell Inge Røkke2000
Skøien HovedgårdPrinsessealleen 806 og 807OsloTore Aksel Voldberg1978
GommerudLommedalsveien 174BærumCarl Otto Løvenskiold1927
Jarlsberg HovedgårdJarlsberg HovedgårdTønsbergCarl Nicolaus Wedel Jarlsberg1900
SæliSælidveien 50HamarKirsten Holm1713
Tjore MellemTjore 11GrimstadJohan B. Ugland1474
Semb HovedgårdSemb Hovedgård 1HortenEinar C. Nagell-Eriksen1400
Ferjestedveien 4Ferjestedveien 4FredrikstadKetil Cato Brattås1382
Voksenkollveien 14 AVoksenkollveien 14 AOsloStein Erik Hagen1310
HusebyhagenTeipaveien 31DrøbakFam. Scheen1275
SmedbraatenHengsengveien 1OsloJohan Henrik Andresen1186
AtlungstadAtlungstad Gård 1StangeJohn Peder N. Atlungstad1171
Fjell-lyRinghaugsv 131TønsbergFrank Brekke Larsen1125
Prinsessealleen 8Prinsessealleen 8OsloLeif O Høegh dy.1108
ÅgreÅgre 3GrimstadKnut Axel Ugland1077
OvervikPresthusvegen 47TrondheimKarl Johan Albrekt Selmer1062
KveldsroWettergrensv 4-6BærumKari Monsen Røkke1024
""Gjelstenhytta""Vardvegen 10ØyerBjørn Rune Gjelsten990
Det kongelige Slott, KongeleilighetenDrammensveien 1OsloStaten og kongeparet950*
Hoffsjef Løvenskiolds vei 33Hoffsjef Løvenskiolds vei 33OsloTrygve Hegnar857
Christian Benneches vei 6Christian Benneches vei 6OsloPetter A. Stordalen847
MunkebakkenHaldenveien 93BærumArne Fredly829
SkaghusStømstangveien 11BærumOlav H. Selvaag822
Kilde: Eiendomsregisteret. Merk: Listen kan inneholde mangler. Enkelte eldre boliger er ikke registrert med areal i eiendomsregisteret.
*Kongeparets leilighet utgjør bare en liten del av Slottets totale areal, som er på 17.000 kvadratmeter
** Kilde: VG Arkiv og vurderinger gjort av eiendomsmegler
*** Grunnflate: 2255 kvadratmeter, minimum 2 etasjer i snitt over hele grunnflaten

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker