Hovedinnhold

Rattmesteren Russ

Verdens tetteste lukeparkering

REKORDHOLDER: Russ Swift, her på vei inn i en luke med en finjustert brekksladd i 2006, er mangeårig Guinnessrekord-holder i lukeparkering. Kanskje vil damene nå ta opp kampen? Foto: Russ Swift Precision Driving Services.
REKORDHOLDER: Russ Swift, her på vei inn i en luke med en finjustert brekksladd i 2006, er mangeårig Guinnessrekord-holder i lukeparkering. Kanskje vil damene nå ta opp kampen? Foto: Russ Swift Precision Driving Services.
Russ Swift er ikke som de fleste av oss. Da han satte verdensrekord i lukeparkering, var luken bare 33 centimeter lengre enn bilen.

Denne saken handler om:

Det betyr at det bare var litt over lengden av et halvt A4-ark på hver side av bilen da den var plassert mellom to biler.

Se hvordan Russ Swift lukeparkerer her!

Lukeparkeringen er en slik millimeterpresisjon at det er umulig å ta bilen ut av luka igjen, da må den ene bilen flyttes for at den tidligere suksessfulle motorsportføreren kan kjøre ut igjen.

Russ Swift (som kjører Mini) har en helt særegen teknikk når det gjelder lukeparkeringen.
Hvis han skal inn i en luke på sin høyre side, kjører han ikke forbi og rygger inn i luka på tradisjonelt vis.
Nei, Russ, suser mot luken i venstre felt i en bred u-sving. Så styrer han mot fremste del av luken slik at fronten på bilen er nesten inne, og drar i håndbrekket.

Denne og andre halsbrekkende øvelser Russ Swift foretar med sitt oppvisningsfirma Russ Swift Precision Driving, gjør at dekkene hans sjelden holder i mer enn tre miles, eller knappe fem kilometer.

Tre Guinness-rekorder

Kunststykket av en lukeparkering er registrert i Guinness Rekordbok som verdens tetteste lukeparkering. Rekorden ble satt den 12. april 1999 på en testbane i Leicestershire i England.

Dette er bare en av tre Guinness-rekorder som rattmaestroen Russ har på samvittigheten.
Det ser ut til at hans store år var 1999, da han bare dager før lukeparkeringsrekorden sikret seg Guinness-rekorden i J-sving, som er en U-sving som innebærer rygging og kjøring i rett linje fremover. Med en Ford Escort stasjonsvogn klarte han å snu bilen 180 grader i en 1,72 meter bred plass.

Ikke nok med det: Russ har også vært innehaver av Guinness-rekorden for de raskeste rundene med bil, eller fastest do-nuts (smultringer), som rekorden heter.

Lukeparkerings-hjelp

Flere biler får etter hvert elektroniske hjelpemidler for å lette lukeparkeringen. Det er systemer både for å måle ut lengden på luker og sensorer i front- og støtfangere som piper hvis du kommer for nær bilen foran eller bak. Flere biler er også utstyrt med ryggekameraer.

Toyota har utstyrt den siste Prius-modellen med systemet Intelligent Parking Assist-funksjon. Systemet hjelper til ved lukeparkeringer og parkeringer der det er behov for rygging.

En vidvinkellinse bak på bilen viser området bak bilen på en skjerm plassert inne i bilen.
Ved å plotte inn noen enkle data på skjermen, kan du faktisk slippe rattet. Bilen manøvrerer seg inn i luka på egen hånd.
Det eneste føreren må gjøre, er å bremse.
Også Mercedes og Audi jobber med slike systemer.

PÅ TO HJUL I SVINGEN: Russ Swift kan mer enn å lukeparkere. I showene sine kjører han på to hjul. Foto: Russ Swift Precision Driving Services.
PÅ TO HJUL I SVINGEN: Russ Swift kan mer enn å lukeparkere. I showene sine kjører han på to hjul. Foto: Russ Swift Precision Driving Services.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor