Hovedinnhold

Så mye koster bilen deg

** Diesel er 6-7000 kroner billigere i året
** Familiebilen koster 8242 kroner i måneden

Foto: Jan Petter Lynau
Foto: Jan Petter Lynau
Å eie en vanlig ny familiebil i Norge koster deg 8200 kroner i måneden - eller 270 kroner hver dag!

Denne saken handler om:

SMARTE GREP FOR Å KUTTE KOSTANDER

 • Undersøk verdifallet. Enkelte bilmodeller faller langt mer i pris enn andre.
 • Kan du greie deg med elbil? Kjører du mye småkjøring, velg bensin.
 • Undersøk om du kan greie deg med en mindre bil. Du kan spare 60 000–70 000 kroner på å velge en litt mindre stasjonsvogn.
 • Ikke velg en utradisjonell farge.
 • Vis daglig omsorg for bilen din, og hold den i god stand. Poler bilen to ganger i året. Jo mer velholdt bilen er, jo mer er den verdt i annenhåndsmarkedet.
 • Følg opp bilens service.
 • Sjekk forsikringspriser.
 • Bruk bilen fornuftig. Du sparer drivstoff. Lavere kilometerstand ved salg gir høyere pris.
 • Kjør mest mulig økonomisk. Du sparer drivstoff, dekk og slitasje.
 • Bruk av motorvarmer på vinterstid kan redusere forbruk og slitasje på motor.
 • Parker bilen i garasje, hvor den kan skjermes for sol, vind og vær. Unngå røyking i bilen.

For hver kilometer du legger bak deg med bilen koster det deg i gjennomsnitt faktisk mellom seks og syv kroner i verditap, forsikring, bensin, bompenger, vedlikehold og så videre.

Dette kommer frem i den ferske rapporten «Eksempler på beregning av kostnader ved bilhold» som utgis av Opplysningsrådet for Veitrafikken AS.

Ifølge OVFs beregninger koster en ny familiebil til 375.000 kroner deg 6,59 kroner å kjøre en kilometer gitt en kjørelengde på 15.000 kilometer. Det gir en årlig kostnad på 98.905 kroner. Det tilsvarer 8242 kroner i måneden, eller en daglig bilholdskostnad på 271 kroner.

SE FLERE EKSEMPLER LENGER NED I SAKEN.

Økt med to til tre prosent

- Totalt sett har kostnadene ved bilholdet økt med mellom to og tre prosent i løpet av det siste året. Dermed har kostnadene for å eie og bruke egen bil igjen steget mer enn konsumprisindeksen, sier markedssjef Jan Petter Røssevold i OFV.

Også i fjor og de siste to årene før der igjen økte de samlede bilholdskostnadene mer enn den generelle prisveksten.

- Nybilprisene er utsatt for stor konkurranse. Prisene her har å gjøre med produksjon og distribusjonskostnader, men det er også relevant hvordan avgiftssystemet fungerer. Vi ser at endringene i avgiftssystemet også kommer til uttrykk i prisene på bilene og derigjennom i kostnadene på bilene, sier Røssevold.

Her er noen av de andre hovedfunnene i Opplysningsrådet for Veitrafikkens rapport:

For nye biler er det fortsatt verditap (avskriving) som står for den største andelen av kostnadene, og verditapet øker i forhold til bilens pris. Verditapet utgjør cirka 25 prosent av de totale kostnadene for en rimelig bil og opp mot femti prosent for en dyrere bil. For en familiebil til 375.000 kroner tilsvarer verditapet 36,9 prosent av de totale bilholdskostnadene.

Uendret

For de aller billigste nybilene blir verditapet på bilen like lite enten du velger diesel eller bensin, ifølge beregningene OFV har utført.

Forsikringskostnader utgjør cirka 10 prosent av kostnadene ved bilholdet når man tar utgangspunkt i en gjennomsnittsvurdering med 70 prosent bonus. Premiene for ansvars - og kaskoforsikring har gått noe ned, men varierer fra selskap til selskap.

Prisen på bensin og diesel har vært relativt uendret det siste året. Dette i kombinasjon med redusert forbruk gir likevel lavere drivstoffkostnader.

Det er fremdeles slik at en dieselbil er noe billigere å eie enn en bensinbil.


FORUTSETNINGER FOR BEREGNINGENE:
* 70 prosent bonus
** Omfatter eksempelvis vask, rustbeskyttelse, rekvisita m.v.
*** Forbruk er satt til 0,70 l/mil.
**** Olje: Kvantum og arbeid.
***** Dekk: Kostnadene er beregnet med 40.000 km som anslått gjennomsnittlig levetid for dekkene. Inkludert i kostnadene er også 2 hjulskift /vår/høst).
****** Bompemger: Personbilbestanden på 2,4 millioner betalte i 2012 12 500 millioner kroner i bompenger. Dette er et beregnet gjennomsnitt per bil, men vil selvfølgelig variere.

Rentekostnader er satt til 6,75 prosent. Avskrivningen er teoretisk beregnet som en jevn årlig kostnad i avskrivingstiden. I praksis vil verdiforringelsen falle i takt med at bilen blir eldre. Forsikringskostnadene er beregnet for Oslo-området, og er et gjennomsnitt fra flere forsikringsselskaper.

Bilmerkene er valgt ut av VG for å illustrere de ulike prisklassene. Det viktigste i regnestykkene er prisen
og drivstofftypen, ikke merket. Beregningene er utført av Opplysningsrådet for Veitrafikken, og publisert i deres rapport: «Eksempler på beregning av kostnader ved bilhold - januar 2013».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor