Hovedinnhold

Politiets nye «supervåpen»

PÅ TEST: UP tester ut et nytt system som gjør at politiet via en slik håndholdt datamaskin kan gjøre raske oppslag i registere. Foto: Ergo Group
PÅ TEST: UP tester ut et nytt system som gjør at politiet via en slik håndholdt datamaskin kan gjøre raske oppslag i registere. Foto: Ergo Group
(VG Nett) Mens politiet i dag må kontakte sentralen over sambandet for å få ulike opplysninger om bil og eier, får denne håndholdte datamaskinen alle opplysninger på direkten.

Denne saken handler om:

Alt politiet trenger å gjøre er en liten menneskelig input, inntasting av bilens kjennetegn eller et foto av registreringsskiltet. Øyeblikkelig avsløres manglende forsikring, ubetalt årsavgift, slurv med EU-kontrollen eller om bilen er stjålet.

Ved inntasting av førerens fødselsnummer, får politiet bilførerens prikkstatus fra registeret.

Kontrollen av fører og bil skal dermed kunne gjennomføres raskere og enklere enn på den manuelle måten dette foregår på i dag.

Det er i hvert fall planen med det nye oppslagverktøyet som 14 UP-patruljer i Møre og Romsdal, Hordaland, Follo og Østfold nå tester ut. De mobile håndterminalene (PDA-er) og tjenesten som kalles mobil inspeksjonsløsning for kjøretøykontroll er et pilotprosjekt som blir testet ut over fire måneder, opplyser Politiets data- og materielltjeneste.

Les:Åtte prikker skal gi automatisk førerkort-tap.

Les også:Prikker liten trussel for førerkortet.

Super-radar forkastet

I 2006 testet politiet ut et liknende system. Dette var en radar som kunne fotografere fartssynderne, overføre bildet til en datamaskin, som deretter foretok de samme oppslagene i registre som den nye mobile dataløsningen nå gjør.

Bildet kunne også brukes som fotobevis.

Denne typen radar ble aldri satt i drift. Det viste seg at teknologien ikke var god nok til at løsningen kunne bli et effektivt verktøy for politiet, og prosjektet ble derfor stoppet. Politiet bruker i dag kun lasermålere til fartskontroll, opplyser kommunikasjonsrådgiver Nils Fredrik Lysebo i Politiets data- og materielltjeneste.

Det er ErgoGroup som i samarbeid med Telenor har utviklet den nye mobile inspeksjonsløsningen.

Les:Dyrest å få trafikkbot i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor