Hovedinnhold

Pigg eller piggfritt? Her er svarene

NAF-bladet Motors Rune Korsvoll råder leserne om vinterdekk

ERFARING: - Kjøreerfaring bør telle når du velger dekktype, mener NAF-bladet Motors redaksjonssjef Rune Korsvoll. Foto: Andrea Gjestvang
ERFARING: - Kjøreerfaring bør telle når du velger dekktype, mener NAF-bladet Motors redaksjonssjef Rune Korsvoll. Foto: Andrea Gjestvang
(VG Nett) «På en eldre bil med bakhjulstrekk som ikke har antisladd, bør du kanskje velge et dekk med god sidestabilitet. Forslag: Continental piggfritt, Bridgestone eller Michelin med pigger.»

Denne saken handler om:

Slik er rådet fra redaksjonssjef Rune Korsvoll i NAFs medlemsblad Motor, eieren av en Mercedes E 190, 1991-modell.

Korsvoll har lang erfaring som biljournalist, og har vært med på å teste vinterdekk i over ti år.

Les tett på Nett-intervjuet her:Rune Korsvolls vinterdekktips til leserne.

Les testen:Michelin best i stordekk av vinterdekk.

Pigg eller piggfritt?

I forbindelse med årets vinterdekktest, har den «evige debatten» om hva som er sikrest, piggdekk eller piggfrie dekk, dukket opp igjen.

De aller fleste VG Nett-leserne som har sendt inn spørsmål til Korsvoll, ønsker da også en anbefaling av dekktype.

- Mange har spurt om hvilke dekk som passer best til sin bil, og til sitt kjøremønster. Og veldig mange lurer på om de skal velge piggdekk eller piggfritt, sier Rune Korsvoll, som har gitt konkrete råd til mange lesere.

Tidligere i uken ga han dette generelle rådet til VG Nett:

- De aller sikreste dekkene på alle underlag er piggdekk. Piggdekk stopper uten tvil raskest på is, som ofte er den mest kritiske situasjonen. Det er ikke nødvendigvis slik at det er bedre å kjøre piggfritt i byen og med piggdekk på fjellet. Det er nesten motsatt. På fjellet kan det være like greit å kjøre med piggfritt fordi det ofte er vanlig snøføre, som piggfrie dekk er gode på.

Les også:- Piggdekk best på alle underlag.

Les også:Piggfritt eller piggdekk? Strøbilen kan avgjøre.

- Velg ut fra erfaring

Rune Korsvoll understreker likevel at det er mange som likevel kan kjøre like sikkert med piggfrie dekk.

- Erfarne sjåfører kan velge piggfrie dekk. Disse er i stand til å bedømme føre- og veiforhold nærmest instinktivt, de vet at det nesten alltid er blankpolert foran kryss og i rundkjøringer, og legger inn den nødvendige fartsreduksjonen - det er noe du må gjøre hvis du skal kjøre sikkert med piggfrie dekk. Uerfarne sjåfører bør vurdere piggdekk, enten de bor i byen eller på landet, sier Korsvoll.

Les:Tid for dekkskift.

Er dette løsningen?Skur på piggene med fjernkontrollen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor