Hovedinnhold

Mobiltelefonen redder liv i trafikken

Mobiltelefonen har mye av æren for at antall trafikkdrepte er på vei ned, mener Vegdirektoratet, Transportøkonomisk institutt og Trygg Trafikk.

Denne saken handler om:

- Mobiltelefonen gjør det mulig å melde fra om trafikkulykker raskere enn før. Vi er sikker på at dette har hatt positiv effekt på dødstallene, sier Finn Harald Amundsen, leder av trafikksikkerhetsseksjonen i Vegdirektoratet, til Dagsavisen.

Forsker Torkjell Bjørnskau ved Transportøkonomisk institutt (TØI) og Kristin Øyen hos Trygg Trafikk har også inntrykk av at mobilen bidrar til lavere dødstall på veiene. Andelen som bruker mobiltelefonen når de ringer til AMK-sentralene, har økt de siste årene.

Ved AMK-sentralen ved Ullevål universitetssykehus er nå 40 prosent av oppringningene gjort fra mobiltelefon, ifølge avdelingsoverlege Asgeir Kvam.

Et EU-prosjekt der også Norge er involvert, kan føre til enda kortere responstid ved trafikkulykker i framtiden. Målsettingen er å utruste alle kjøretøyer med nødtelefon fra 2009.

Disse telefonene vil automatisk gi melding til nødsentralen om at en ulykke har skjedd, og hvor den har skjedd. 257 mennesker omkom på norske veier i fjor, mot 280 året før, og 310 i 2002.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor