Hovedinnhold

Kosebamser livsfarlige ved bråstopp

Mobiltelefoner, handleposer og kosebamser forvandles til drapsvåpen når bilen bråstopper eller kolliderer.

Denne saken handler om:

Løse gjenstander i biler forårsaker de alvorligste skadene i trafikken. Både ambulansepersonell og politifolk ser en tendens til at løse gjenstander inni bilen stadig oftere forårsaker alvorlige personskader og dødsfall, skriver Aftenposten.

- Folk flest tenker ikke over det. Men løse gjenstander i bilen blir fryktelig skumle i en kollisjon. Altfor ofte ser vi tragiske resultater av dette, sier Bjørn Carlsen.

Han er redningsmann i Norsk Luftambulanse og har opplevd flere tilfeller hvor løse gjenstander har ført til at folk har mistet livet i trafikkulykker.

Carlsen mener å se en tendens til at bilenes konstruksjon og sikkerhetsutstyr gjør at stadig flere overlever selve kollisjonen, men at de i stedet blir drept av gjenstander som kommer fykende.

Bjørn Carlsens verste eksempel var en utenlandsk familie på tre som mistet livet i kollisjon med en trailer i Gudbrandsdalen. Bak i den lille stasjonsvognen var det masse hermetikk, frossen mat og ølbokser. Alle i bilen ble fryktelig tilredt av de harde gjenstandene som kom med voldsom kraft bakfra.

En tom halvliters brusflaske i plast kommer susende med en kraft på 9,1 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Ved bråstopp i 90 kilometers fart er vekten 16,3 kilo. En kosebamse veier omtrent det samme. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bil, båt og motor

Se neste 5 fra Bil, båt og motor